Ελλάδα

Κορωνοϊός γρίπη: Οι κίνδυνοι της συλλοίμωξης

Κορωνοϊός γρίπη: Οι κίνδυνοι της συλλοίμωξης
Κορωνοϊός γρίπη: Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί, καθώς θεωρούν πως η συλλοίμωξη των δύο ασθενειών μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα.

Κορωνοϊός και γρίπη είναι δύο ασθένειες που δεν πρέπει να συνδυαστούν, ενώ οι επιστήμονες απευθύνουν έκκληση για άμεσο διπλό εμβολιασμό. Την ίδια ώρα την Τρίτη,  από τα συνολικά 4.165  νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 841  κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 591 νέες λοιμώξεις.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την ενημέρωση η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στον κίνδυνο αύξησης της νοσηρότητας στην κοινότητα, ενόψει του χειμώνα. Πρώτον το ποσοστό τον εμβολισμένων που υπολείπεται από εκεί που θα θέλαμε να είναι για covid-19 και μάλιστα σε περίοδο επικράτησης της μετάλλαξης Δ, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου. Δεύτερον είναι η τήρηση των μέτρων προστασίας που είναι πιο χαλαρή ίσως λόγω κόπωσης. Επίσης είναι σημαντικό αλλά όχι καθοριστικό, οι καιρικές συνθήκες. Κρούσματα σήμερα 24/9

Οι κίνδυνοι της συλλοίμωξης

Όπως αναφέρεται σε μελέτη από το ΗΒ έχει καταγραφεί ότι η συλλοίμωξη αυξάνει τη θνητότητα κατά 20%, όπως και ότι η συλλοίμωξη διπλασιάζει και τον κίνδυνο τα άτομα που νοσούν να χρειαστούν μηχανική αναπνευστική υποστήριξη.

Στη χώρα μας συμπληρώνεται ένας μήνας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για το εμβόλιο της γρίπης και πρόσθεσε πως μέχρι χθες είχαν γίνει μερικές χιλιάδες πάνω από το 1 εκατ. δόσεις. Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου δεν πρέπει να συγχέουμε ένα απλό κρυολόγημα με τη γρίπη.

«Μόλις πριν λίγες ώρες το CDC δημοσίευσε ένα μήνυμα για τη γρίπη καθώς παρατηρήθηκαν κρούσματα γρίπης H1N2 στην Κροατία», συμπλήρωσε. Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα από μελέτη στο New England Journal of Medicine που αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για την πρόληψη της θνητότητας εν καιρώ επιδημίας με την μετάλλαξη Δ, φάνηκε πως και τα δύο εμβόλια φάνηκαν να είναι αποτελεσματικά για τη μείωση της θνητότητας, τόσο το Pfizer όσο και το AstraZeneca. Επομένως, έχουμε αλλη μια απόδειξη ότι τα εμβόλια έχουν αποδώσει το άριστο στο θέμα της πρόληψης των θανάτων.

Χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού στην Βόρεια Ελλάδα

Σε μεγάλο μέρος της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, τα ποσοστά εμβολιασμού κυμαίνονται στο 50% και αυτό σημαίνει ότι επί της ουσίας η μετάλλαξη Δέλτα κυκλοφορεί ανενόχλητη. Εχει χώρο και χρόνο να επιμολύνει κόσμο, να αξιοποιήσει τον νεανικό πληθυσμό που συγχρωτίζεται σε χώρους ψυχαγωγίας για να εισβάλλει σε σπίτια.

Επίσης να συνοδεύσει στα νοσοκομεία και μέχρι τις κλίνες ΜΕΘ Covid, ηλικιωμένους ανθρώπους που μοιράζονται την ίδια στέγη με τους νέους που τριγυρνούν γύρω, γύρω, και εν τέλει να περάσει την πόρτα του σχολείου και από το προαύλιο στις τάξεις, ακολουθώντας το δρομολόγιο μετ’ επιστροφής, σπίτι – σχολείο και σχολείο – σπίτι.

ΠΟΥ: Αργεί ακόμη το τέλος

Η πανδημία της Covid-19 «απέχει πολύ από το να τελειώσει», ανέφερε σήμερα επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), καλώντας τις χώρες να αναγνωρίσουν όλα τα αδειοδοτούμενα εμβόλια. Πρόκειται για την επιτροπή έκτακτης ανάγκης του Οργανισμού για την Covid-19 που συνεδριάζει κάθε τρεις μήνες κάνοντας απολογισμό της κατάστασης.

Μετά την τελευταία της συνεδρίαση την περασμένη εβδομάδα εξέδωσε σήμερα μια ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι «ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος μέσω της αυξημένης χρήσης εμβολίων και θεραπειών για την Covid-19, η ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης και τα μοντέλα πρόβλεψης δείχνουν ότι η πανδημία απέχει πολύ από το να τελειώσει.

Είναι η ίδια επιτροπή, η οποία -στη δεύτερη συνεδρίασή της στις 30 Ιανουαρίου 2020- είχε συμβουλεύσει τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε όλο τον κόσμο, το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για επιδημία. Οπως και έγινε.

Στην ανακοίνωσή της που δημοσιεύτηκε σήμερα, η επιτροπή υπογράμμισε ότι αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα «ομόφωνα ότι η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί ένα έκτακτο γεγονός που συνεχίζει να πλήττει την υγεία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, ενέχει κίνδυνο διεθνούς εξάπλωσης, διατάραξης της παγκόσμιας κινητικότητας και απαιτεί συντονισμένη διεθνή απάντηση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments