Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Επιχείρηση για τον εντοπισμό πατέρα και κόρης που χάθηκαν στον Χορτιάτη

Θεσσαλονίκη: Επιχείρηση για τον εντοπισμό πατέρα και κόρης που χάθηκαν στον Χορτιάτη
Θεσσαλονίκη: Πατέρας και κόρη έχασαν νωρίτερα σήμερα Σάββατο τον προσανατολισμό τους, όταν κινούνταν με μηχανή στον Χορτιάτη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των σωστικών αρχών για τον εντοπισμό δύο αγνοουμένων οι οποίοι είχαν χαθεί νωρίτερα σήμερα στον βόρειο Χορτιάτη στην περιοχή Αρδαμέρι στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για έναν πατέρα που μαζί με την κόρη του κάνοντας βόλτα με μηχανή Enduro έχασαν τον προσανατολισμό τους.

Όπως είπε στο Thestival ο Αλέξανδρος Λιάμος, Διευθυντής Επιχειρήσεων ΚΔ της ΕΟΔ «Ενημερωθήκαμε στις 20:38 ότι πατέρας και κόρη έχασαν τον προσανατολισμό τους.  Εμείς αυτή τη στιγμή επιχειρούμε με 11 άτομα και τέσσερα οχήματα. Απ’ όσο ξέρω έγινε κλήση και στο 112. Ακόμα δυστυχώς δεν τους έχουμε εντοπίσει».

Θεσσαλονίκη: Λίγα λόγια για τον Χορτιάτη

Ο Χορτιάτης είναι βουνό της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και βρίσκεται ανατολικά της πόλης της Θεσσαλονίκης, με μέγιστο υψόμετρο 1.201 μέτρα. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Κισσός. Στους πρόποδές του βρίσκεται κτισμένη η ομώνυμη κωμόπολη που ανήκει στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη και η Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Θεσσαλονίκη

Ιστορία-ονομασία

Σύμφωνα με τον Στράβωνα ο μυθικός βασιλιάς της Θράκης Κισσέας, πατέρας της Εκάβης και παππούς του Ιφιδάμαντα, έκτισε στους πρόποδες του σημερινού Χορτιάτη, της τότε περιοχής Ανθεμούντας, την πρωτεύουσα του, η οποία πήρε το όνομα Κισσός. Με τη σειρά της, η πόλη έδωσε το όνομα στο βουνό.

Κατά τη βυζαντινή εποχή υπήρχε μοναστήρι στους πρόποδες του βουνού, επονομαζόμενο του Χορταίτη ή Χορταΐτη. Με τρόπο ανάλογο της αρχαιοελληνικής περιόδου, «βάπτισε» με το όνομα αυτό και το όρος. Λογικό επακόλουθο ήταν και η παράφραση του τοπωνυμίου μέχρι τη σύγχρονη εποχή, όταν το βουνό αναγνωρίζεται πλέον ως Χορτιάτης. Το αρχαίο όνομα Κισσός παρέμεινε ως επίσημη ονομασία της κορυφής (1.201 μέτρα).

Σήμερα σώζεται ο βυζαντινός Ναός Μεταμορφώσεως Σωτήρος Χορτιάτη (12ος αιώνας) που ήταν ο κοιμητηριακός ναός της μονής Χορταΐτου. Επίσης διασώζονται υπολείμματα τοιχοδομιών, πιθανόν του περιβόλου της μονής του Χορταΐτου και κτιριακά υπολείμματα, της ίδιας της μονής, διασκορπισμένα εντός της αυλής του δημοτικού σχολείου Χορτιάτη και στον περιβάλλοντα χώρο (Υδρόμυλος, υδρομάστιγγες κ.ά.), καθώς η Μονή του Χορταΐτου καταστράφηκε ολοσχερώς το 1424. Η Μονή Παναγίας του Χορταΐτου, ή αλλιώς του Δικαιοκρίτου Χριστού, αποτελούσε μετόχιο της Μονής Παντοκράτορος Κωνσταντινουπόλεως και μνημονεύεται από τον Άγιο Συμεών Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης μαζί με το θαύμα της Θεοτόκου. Η μονή υδροδοτούσε με το νερό του Χορτιάτη μέσω υδραγωγείου την πόλη της Θεσσαλονίκης. Σήμερα στην περιοχή υπάρχει η νεότερη Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Χορτιάτη όπου φυλάσσεται η παλαιολόγεια λιτανευτική ιερά Εικόνα της Παναγίας Χορταΐτου (Παναγίας Χορταϊτίσσης) του 14ου αιώνα από την παλαιά μονή.

Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έγινε εκεί η εκτέλεση πολλών Ελλήνων, που έμεινε γνωστή ως το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments