Διεθνή

Μαλί: Απελευθερώθηκαν τρεις Κινέζοι όμηροι που είχαν απαχθεί τον Ιούλιο

Μαλί: Απελευθερώθηκαν τρεις Κινέζοι όμηροι που είχαν απαχθεί τον Ιούλιο
Μαλί: Άγνωστοι ένοπλοι απήγαγαν τους τρεις άνδρες, μαζί με δυο Μαυριτανούς που απελευθερώθηκαν δέκα ημέρες αργότερα.

Τρεις Κινέζοι πολίτες οι οποίοι είχαν απαχθεί στο νοτιοδυτικό Μαλί τον Ιούλιο απελευθερώθηκαν από τον στρατό, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα στο Μπαμακό η προεδρία της αφρικανικής χώρας.

Άγνωστοι ένοπλοι απήγαγαν τους τρεις άνδρες, μαζί με δυο Μαυριτανούς που απελευθερώθηκαν δέκα ημέρες αργότερα, κατά τη διάρκεια επίθεσης εναντίον συνεργείου που εκτελούσε έργο οδοποιίας τη 17η Ιουλίου, περίπου πενήντα χιλιόμετρα από την πόλη Κουαλά.

Οι όμηροι εργάζονταν για την κινεζική κατασκευαστική εταιρεία COVEC, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που υπογράφεται από τον μεταβατικό πρόεδρο, τον συνταγματάρχη Ασιμί Γκοϊτά. Το δελτίο Τύπου της προεδρίας είναι πολύ αόριστο όσον αφορά τις συνθήκες της απελευθέρωσής τους.

Η απελευθέρωση των ομήρων «κατέστη εφικτή χάρη στις προσπάθειες των δυνάμεων άμυνας και ασφάλειας, των ειδικών δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών», αναφέρεται στο κείμενο.

Η εξέλιξη καταγράφηκε τρεις εβδομάδες αφού απελευθερώθηκε την 9η Οκτωβρίου η αδελφή Γκλόρια Σεσίλια Ναρβάες, κολομβιανή φραγκισκανή μοναχή η οποία είχε απαχθεί από τζιχαντιστές το 2017.

Οι απαγωγές, κυρίως για λύτρα, είναι συχνές στο Μαλί, τη χώρα του Σαχέλ που έχει βυθιστεί σε χάος αφότου ξέσπασαν εξεγέρσεις αυτονομιστών και τζιχαντιστών στο βόρειο τμήμα της το 2012.

Στη σύρραξη αυτή έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι έχουν ξεριζωθεί, παρά τις επεμβάσεις στρατευμάτων της Γαλλίας, κρατών της Αφρικής και του ΟΗΕ.

Ο γάλλος δημοσιογράφος Ολιβιέ Ντιμπουά απήχθη στις αρχές Απριλίου στο βόρειο Μαλί από τζιχαντιστές προσκείμενους στην Αλ Κάιντα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments