Διεθνή

Ντεμιρτάς: Η επόμενη γερμανική κυβέρνηση να ασκήσει πίεση στην Τουρκία

Ντεμιρτάς: Η επόμενη γερμανική κυβέρνηση να ασκήσει πίεση στην Τουρκία
Ντεμιρτάς: Ο πρώην επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP συνελήφθη το 2016 και είναι φυλακισμένος εδώ και πέντε χρόνια στην Τουρκία.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς απηύθυνε έκκληση στην επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας να ασκήσει πίεση στην Άγκυρα ώστε η τελευταία να βελτιώσει τις επιδόσεις της στα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Ελπίζω ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση θα ακολουθήσει πολιτικές που συνδέονται πιο στενά με τις ευρωπαϊκές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Ντεμιρτάς σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο της Τουρκίας.

Ο πρώην επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP συνελήφθη το 2016 με κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

Ο Ντεμιρτάς βρίσκεται αντιμέτωπος με πολυάριθμες δίκες σε τουρκικά δικαστήρια. Μεταξύ άλλων, δικάζεται στο πλαίσιο της αποκαλούμενης δίκης του Κομπάνι μαζί με άλλους 107 κατηγορουμένους.

Μεταξύ άλλων κατηγορούνται για «καταστροφή της ενότητας του κράτους και της ακεραιότητας της χώρας» σε σχέση με τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Κομπάνι. Ντεμιρτάς

Το HDP είχε ζητήσει το 2014 την πραγματοποίηση διαδηλώσεων εναντίον της πολιορκίας της πόλης Κομπάνι των Κούρδων της Συρίας από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Οι διαδηλώσεις είχαν πάρει βίαιη τροπή με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άνθρωποι.

Ο Ντεμιρτάς αναφέρθηκε επίσης στη συνεχιζόμενη δίκη για την ενδεχόμενη απαγόρευση του HDP λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατό να υπάρξουν δίκαιη διαδικασία και μια νόμιμη ετυμηγορία».

Λίγα λόγια για τον Ντεμιρτάς

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς (Selahattin Demirtaş, 10 Απριλίου 1973) είναι Τούρκος πολιτικός ζαζαϊκής-κουρδικής καταγωγής, που βρίσκεται στη φυλακή. Ήταν συν-αρχηγός του αριστερού φιλοκουρδικού κόμματος Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) μαζί με τη Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ. Ο Ντεμιρτάς ήταν υποψήφιος για πρόεδρος με το HDP στις εκλογές του 2014, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση με το 9,77% των ψήφων.

Πολιτική καριέρα

Ο Ντεμιρτάς ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως μέλος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κόμματος (DTP) το 2007, περίοδος που υποστήριζε, ως ένας από το ‘Thousand Hope Candidates’, το DTP και κάποιες άλλες δημοκρατικές οργανώσεις στην Τουρκία. Εξελέγη στην 23η Βουλή και έγινε ο κοινοβουλευτικός αρχηγός του κόμματος σε ηλικία 34 ετών.

Το DTP έπαυσε τη λειτουργία του μετά από εντολή του Ανώτατου Δικαστηρίου το 2009 και οι βουλευτές του DTP μετακινήθηκαν στο Κόμμα Δημοκρατίας και Ειρήνης (BDP). Το πρώτο συνέδριο του BDP διεξήχθη το 2010 και εξέλεξε τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς και την Γκιουλτάν Κισανάκ ως νέους συν-αρχηγούς. Ο Ντεμιρτάς κατέβηκε στις εκλογές του 2011, ως μέλος της λίστας του συνδέσμου “Εργασία, Δημοκρατία και Ελευθερία” υποστηριζόμενος από το BDP και 18 διαφορετικές δημοκρατικές πολιτικές οργανώσεις, αυτή τη φορά από το Χάκαρι. Επανεξελέγη στην 24η Βουλή.

Ο Ντεμιρτάς ήταν συμπρόεδρος του BDP την περίοδο όταν η διαδικασία και οι διαπραγματεύσεις ειρήνης ξεκίνησαν στην Τουρκία. Το 2014 ο Ντεμιρτάς εξελέγη μαζί με τη Φιγκέν Γιουκσεκντάγ συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) – μία νέα πρωτοβουλία προερχόμενη από τον τριετή συνασπισμό του BDP και διάφορα πολιτικά κόμματα και οργανώσεις υπό την αιγίδα του Δημοκρατικού Κογκρέσου των Λαών (HDK) – για τις Τουρκικές προεδρικές εκλογές του 2014, όντας ένας από τους τρεις υποψηφίους και ελπίζοντας να προσελκύσει αριστερούς ψηφοφόρους. Ήρθε τρίτος με ποσοστό 9,77%.

Ο Ντεμιρτάς ήταν συν-αρχηγός μαζί με την Φιγκέ Γιουκσεκντάγ στις Τουρκικές γενικές εκλογές του Ιουνίου του 2015, στην πρώτη προεκλογική εκστρατεία του κόμματος σε γενικές εκλογές. Το HDP ήρθε τέταρτο με 13,12% των ψήφων και κατέλαβε 80 από τις 550 έδρες. Πανηγυρίζοντας για τη νίκη, δήλωσε: “Από εδώ και πέρα, το HDP είναι κόμμα της Τουρκίας. Το HDP είναι η Τουρκία, η Τουρκία είναι το HDP.”

Στις 4 Νοεμβρίου του 2016, ο Ντεμιρτάς συνελήφθη μαζί με τη Φιγκέν Γιουκσεκντάγ και άλλους βουλευτές του HDP. Ο Ντεμιρτάς δήλωσε ότι δεν είναι “αρχηγός, μέλος, εκπρόσωπος ή συμπαθών” της ένοπλης οργάνωσης ΠΚΚ.

Στις 18 Ιανουαρίου του 2017, Τούρκοι εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι επιδιώκουν ποινή φυλάκισης 142 ετών για τον Ντεμιρτάς.

Προσωπική ζωή

Είναι νυμφευμένος με την Μπασάκ Ντεμιρτάς και είναι πατέρας δύο κοριτσιών, της Ντελάλ και της Ντιλντά. Ο Ντεμιρτάς έχει δεχθεί απειλές λόγω της πολιτικής του δραστηριότητας και στις 22 Νοεμβρίου του 2015 επέζησε απόπειρας δολοφονίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments