Διεθνή

Σκόπια: Νεοεκλεγμένοι δήμαρχοι ορκίζονται στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Σκόπια: Νεοεκλεγμένοι δήμαρχοι ορκίζονται στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας»
Σκόπια: Και το απίστευτο είναι πως έχουν «το δικαίωμα» να το πράξουν, καθώς ο νόμος για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν συγκαταλέγεται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι νεοεκλεγμένοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι στην Βόρεια Μακεδονία, χρησιμοποίησαν κατά την ορκωμοσία τους την παλιά συνταγματική ονομασία της χώρας, μιας και ο σχετικός νόμος δεν έχει αλλάξει στα Σκόπια παρά τα όσα προβλέπονται στη «Συμφωνία των Πρεσπών».

Το θέμα έχει δημιουργηθεί από την εμμονή δημάρχων και συμβούλων που πρόκεινται στο αντιπολιτευόμενο – εθνικιστικό VMRO-DPMNE, μεγάλο νικητή των πρόσφατων δημοτικών εκλογών στη χώρα, που εκμεταλλεύονται το γεγονός πως ο σχετικός νόμος δεν έχει προσαρμοστεί σύμφωνα με τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και τη νέα συνταγματική ονομασία.

Ο υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Γκόραν Μιλέφσκι, ζήτησε από τους νεοεκλεγμένους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους να σεβαστούν το Σύνταγμα, χρησιμοποιώντας κατά την ορκωμοσία και τις πανηγυρικές τους δηλώσεις τη συνταγματική ονομασία, δηλαδή «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Ο ίδιος εξήγησε πως ο νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει προσαρμοστεί σύμφωνα με όσα ορίζουν οι «Πρέσπες», επειδή απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων στη βουλή προκειμένου να προχωρήσουν οι αλλαγές, κάτι που αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Μάλιστα ο Μιλέφσκι υπενθύμισε τους νέους αιρετούς, πως θα λαμβάνουν οικονομική αποζημίωση από την «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και όχι από την «Μακεδονία», ζητώντας τους να σεβαστούν το σύνταγμα και τις υποχρεώσεις της χώρας.

Ήδη σύμβουλοι της αντιπολίτευσης στους δήμους Στιπ και Αεροντρόμ στα Σκόπια, υπέγραψαν την πανηγυρική δήλωση με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», επικαλούμενοι την ισχύουσα νομοθεσία. Σε δήλωσή τους αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι: «αγωνιζόμαστε για ολοένα και πιο μαζική χρήση της συνταγματικής ονομασίας που εγκρίθηκε με το δημοψήφισμα του 1991, το οποίο είναι τυπικά νόμιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί, επειδή η αλλαγή του ονόματος μετά το αποτυχημένο δημοψήφισμα του 2018 είναι αντισυνταγματική και ενάντια στην εκφρασμένη βούληση των πολιτών».

Την Τετάρτη ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δήλωσε για την Συμφωνία των Πρεσπών πως αποτελεί πραγματικότητα, η οποία όμως δεν αρέσει στον ίδιο και θα ήθελε να την αλλάξει αν έρθει στην εξουσία, όμως αν αυτή δεν γίνεται σεβαστή θα υπάρξουν προβλήματα.

Αντίδραση στην εξέλιξη αυτή υπάρχει ήδη από την Ελλάδα. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προειδοποίησε τα Σκόπια πως: «Η επιστροφή σε μία εθνικιστική ρητορική θα μας οδηγήσει να επανακαθορίσουμε την εθνική μας θέση για τη στήριξη της διευρυνσιακής διαδικασίας» όπως έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments