Κόσμος

Εμβόλιο Johnson: Νέα πιθανή παρενέργεια αναγνώρισε ο EMA

Εμβόλιο Johnson: Νέα πιθανή παρενέργεια αναγνώρισε ο EMA
Εμβόλιο Johnson: Η σοβαρή νευρολογική πάθηση ονομάζεται εγκάρσια μυελίτιδα και μέχρι στιγμής ο ΕΜΑ έχει λάβει αναφορές για έξι κρούσματα.

To εμβόλιο Covid-19 της Johnson & Johnson είναι πιθανό να συνδέεται με σπάνια κρούσματα φλεγμονής στη σπονδυλική στήλη, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, διευκρινίζοντας πάντως ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί αιτιακή σχέση. Η σοβαρή νευρολογική πάθηση ονομάζεται εγκάρσια μυελίτιδα και μέχρι στιγμής ο ΕΜΑ έχει λάβει αναφορές για έξι κρούσματα.

Εμβόλιο Johnson: Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για πιθανή σχέση ανάμεσα στα εμβόλια mRNA και σπάνια κρούσματα πολυσυστημικού φλεγμονώδους συνδρόμου

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, η συγκεκριμένη πάθηση είχε οδηγήσει στην προσωρινή διακοπή των αρχικών κλινικών δοκιμών τόσο για το εμβόλιο της J&J όσο και για το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο βασίζεται στην ίδια τεχνολογία ιικού φορέα. Στην εγκάρσια μυελίτιδα, διαρροή αίματος από τα τριχοειδή αγγεία προκαλεί πρήξιμο και πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Εμβόλιο Johnson

Η ανακοίνωση για πιθανή σχέση της πάθησης με το εμβόλιο της J&J περιλαμβάνεται στην τελευταία ενημέρωση του ΕΜΑ για την ασφάλεια όλων των εμβολίων Covid-19. Όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για πιθανή σχέση ανάμεσα στα εμβόλια mRNA και σπάνια κρούσματα πολυσυστημικού φλεγμονώδους συνδρόμου.

Πρόκειται για σπάνια αλλά σοβαρή πάθηση που σχετίζεται με φλεγμονή πολλών οργάνων όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, οι νεφροί, ο εγκέφαλος, το δέρμα, τα μάτια ή το πεπτικό σύστημα. Ακόμα, o EMA ερευνά αναφορές για ενδεχόμενη σχέση του εμβολίου της Moderna με σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής, μιας άλλης πάθησης που προκαλεί διαρροή υγρών από τα τριχοειδή αγγεία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments