Ελλάδα

Μανωλόπουλος στο pagenews.gr: Θα είχαμε ανοσία αν είχε εμβολιαστεί μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού

Μανωλόπουλος στο pagenews.gr: Θα είχαμε ανοσία αν είχε εμβολιαστεί μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού
Μανωλόπουλος στο pagenews.gr: Ο κ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης μίλησε στο pagenews.gr και τη Σοφία Χύτου για μια σειρά θεμάτων όπως η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία αλλά και η ανάπτυξη νέων φαρμάκων για την καταπόλεμηση του κορωνοϊού.

Ο κ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης μίλησε στο pagenews.gr και τη Σοφία Χύτου για μια σειρά θεμάτων όπως η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία αλλά και η ανάπτυξη νέων φαρμάκων για την καταπόλεμηση του κορωνοϊού.

Τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας έχουμε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων . Που οφείλεται αυτή η κατάσταση και αν μπορείτε να κάνετε μια εκτίμηση για τον αριθμό των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα;

Ναι πράγματι έχουμε αυξημένα κρούσματα που οφείλονται σε τρεις παράγοντες. Ο πρώτος είναι η μεγάλη μεταδοτικότητα του στελέχους Δ που έχει επικρατήσει ολοκληρωτικά από το καλοκαίρι. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι παραμένουν πολλοί ανεμβολίαστοι στην κοινότητα στην Ελλάδα. Είναι τρειάμιση με τέσσερα εκατομμύρια Ελλήνων που παραμένουν ανεμβολίαστοι άρα υπάρχει υλικό για να μολύνει ο κορωνοϊός. Ο τρίτος είναι βέβαια ο καιρός ο οποίος χειμωνιάζει, κλεινόμαστε όλο και πιο πολύ μέσα, άρα αυξάνεται ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους. Μάλιστα αυτή η παράμετρος θα χειροτερέψει όσο περνάει ο χρόνος καθώς δεν έχουμε φθάσει ακόμη στο μέγιστο. Αυτοί λοιπόν όλοι οι λόγοι έχουν δώσει την παρατηρούμενη αύξηση κρουσμάτων και τις συνεπαγόμενες βέβαια εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Κύριε Μανωλόπουλε αναπτύσσονται νέα φάρμακα κατά του κορωνοϊού. Ποια είναι τα φάρμακα αυτά για τα οποία μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση του;

Τα νέα φάρμακα που έχουν προκαλέσει ένα κύμα αισιοδοξίας και δικαιολογημένα είναι αυτά που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες από δύο εταιρείες: τη Merck και την Pfizer. Η Merck ανακοίνωσε ένα αντιγριπικό φάρμακο, τη μολνοπιραβίρη, το οποίο έδειξε πολύ θετικά αποτελέσματα πρόληψης της σοβαρής νόσου σε πάνω από το 50% των ατόμων που τα χρησιμοποιούν νωρίς μετά τη λοίμωξη και την έναρξη των συμπτωμάτων. Το φάρμακο λαμβάνεται από το στόμα, και αυτό πρέπει να γίνει τις πρώτες δύο τρεις ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, μπορεί κανείς να το πάρει στο σπίτι για πέντε ημέρες και ελαττώνει την πιθανότητα να βρεθεί στο νοσοκομείο το άτομο που τα χρησιμοποιεί κατά 50%. Κάτι ανάλογο έχει ανακοινώσει και η Pfizer, με το δικό της φάρμακο μάλιστα να έχει σχεδόν 90% αποτελεσματικότητα. Βέβαια και τα δυο φάρμακα δεν έχουν ακόμη εγκριθεί. Της Merck πήρε πρόσφατα έγκριση στην Αγγλία, ενώ είναι υπό κρίση στην Αμερική από το FDA και στην Ευρώπη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Η Pfizer δεν έχει ακόμη υποβάλλει αίτηση αλλά έχει ανακοινώσει ότι θα το κάνει τις επόμενες εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι μεν είναι πολύ ελπιδοφόρα, θα συμβάλλουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στον έλεγχο της πανδημίας αλλά αυτή τη στιγμή και τους επόμενους 3 – 4 μήνες που έχουμε το μεγάλο πρόβλημα με τα κρούσματα δεν μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο. Το μόνο που μπορεί να παίξει ρόλο είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα τα οποία εδώ και μήνες έχουν εγκριθεί σε κάποιες χώρες και επιτέλους έχουμε και στη χώρα μας από τη Δευτέρα κάποια μικρή ποσότητα. Οπότε κι αυτά μπορούν κατ’ αναλογία να βοηθήσουν κάποιους συμπολίτες μας αλλά δεν μπορεί να είναι βασικοί παράμετροι.

κορωνοϊός

Ακούμε πολλές φορές τελευταία για το τείχος ανοσίας. Έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση πως βλέπετε ότι θα έρθει η ανοσία;

Η ανοσία θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί αν όλοι είχαν εμβολιαστεί ή ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό συμπολιτών μας. Ο άλλος τρόπος είναι η φυσική ανοσία της μόλυνσης και όπως εξελίσσονται τα πράγματα θα πλησιάσουμε το τείχος της ανοσίας αλλά πολλών η ανοσία θα είναι από μόλυνση, από έκθεση στον ιό, με ότι δυσάρεστο συνεπάγεται αυτό. Κάτι που σημαίνει ότι κάποιοι θα νοσήσουν σοβαρά ή θα πεθάνουν από αυτή την επαφή τους με τον ιό. Τελικά μπορεί να επιτευχθεί ανοσία αλλά με μεγάλο κόστος.

Θα μπορέσει να αντέξει κύριε Μανωλόπουλε το ΕΣΥ μια ενδεχόμενη και νέα αύξηση των κρουσμάτων;

Το ΕΣΥ ήδη δοκιμάζεται και λειτουργεί σε κάποιες περιοχές ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα στη Θεσσαλονίκη και άλλους Νομούς στα όριά του. Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, οι κλινικές covid το ίδιο, μετατρέπονται απλές κλινικές σε covid και γεμίζουν. Νομίζω, θα συνεχίζει να δοκιμάζεται το ΕΣΥ και σίγουρα θα αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών, ίσως φθάσουμε και στο νούμερο που είχαμε την άνοιξη με 800 περίπου ασθενείς σε κρεβάτια ΜΕΘ. Πρέπει όμως να σημειωθεί και η μεγάλη κούραση του προσωπικού γιατί η πανδημία εξελίσσεται με σχεδόν αμείωτους ρυθμούς εδώ και παραπάνω από ενάμιση χρόνο και οι άνθρωποι που είναι στην πρώτη γραμμή δεν έχουν ξεκουραστεί καθόλου. Αυτή είναι μια ακόμη παράμετρος που επιβαρύνει περαιτέρω το σύστημα. Επίσης, όλος αυτός ο φόρτος ασθενών με covid επιδρά αρνητικά και στην αντιμετώπιση των υπολοίπων ασθενών που έχουν άλλες παθήσεις, που παθαίνουν ατυχήματα, οι οποίοι διεκδικούν και έχουν δικαίωμα σε κρεβάτια νοσοκομείου στις ΜΕΘ, τα οποία όμως όλο και πιο συχνά είναι κατειλημμένα από ασθενείς με κορωνοϊό. Θα επηρεαστεί λοιπόν και των υπολοίπων ασθενών η ιατρική περίθαλψη από το γεγονός ότι έχουμε τόσα πολλά κρούσματα με covid.

Θεσσαλονίκη

Υπάρχει “φως στο τούνελ” με την πανδημία του κορωνοϊού; Πότε θα μπορέσουμε να πούμε ότι έχουμε τελειώσει με την υγειονομική κρίση;

Αυτό είναι δύσκολο να το πει κανείς, βάση και όλων αυτών που προανέφερα. Θα έπρεπε να μειωθούν τα κρούσματα και ιδιαίτερα να μειωθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, κάτι που θα επιτευχθεί αν επιτύχουμε το τείχος της ανοσίας. Θα μπορούσαμε ήδη να το έχουμε κατακτήσει αν είχαμε +20% εμβολιασμένους και πιο πολύ στους ηλικιωμένους. Αν διακινδυνεύσω μια πρόβλεψη πιστεύω ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, με κάποιο συνδυασμό φυσικής ανοσίας λόγω νόσησης, φαρμάκων και επίκτητης λόγω εμβολιασμού (που εύχομαι και ελπίζω να αυξηθεί περαιτέρω), θα μπορούμε να πούμε ότι διαχειριζόμαστε την πανδημία. Οι περισσότεροι δεν θα μολύνονται γιατί θα έχουν ανοσία και οι λίγοι που θα μολύνονται θα έχουμε φάρμακα για να τους αντιμετωπίσουμε, άρα θα έχει γίνει εξαίρεση το να πεθαίνει κάποιος από τον κορωνοϊό παρά αυτό που είναι σήμερα.

Κύριε Μανωλόπουλε έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Θεωρείτε ότι αυτά τα μέτρα είναι αρκετά και μπορούν να μας προστατεύσουν;

Νομίζω ότι τα μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν είναι αρκετά, είναι αδύναμα. Θα βοηθήσουν ίσως να κοπεί ο ρυθμός αλλά δεν νομίζω ότι αρκούν αυτά τα μέτρα. Χρειάζεται μια αλλαγή προσέγγισης από την κυβέρνηση αλλά πρέπει να ανοίξει τη συζήτηση της υποχρεωτικότητας, κάτι που αποφεύγει να κάνει εδώ και μήνες. Νομίζω αν δεν σκεφτούμε σοβαρά να εφαρμόσουμε την υποχρεωτικότητα σήμερα η κατάσταση θα συνεχιστεί έτσι για αρκετό διάστημα και ίσως να γίνει και χειρότερη. Αν κινηθούμε στην κατεύθυνση της υποχρεωτικότητας τουλάχιστον θα είναι καλύτερα τα πράγματα μετά από ένα και δύο μήνες ώστε να κάνουμε πιο όμορφα Χριστούγεννα χωρίς εκατόμβες νεκρών και γεμάτες ΜΕΘ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments