Οικονομία

Ενεργειακή κρίση: Στον “πάγο” βάζουν οι Γερμανοί τον αγωγό “Nord Stream 2”

Ενεργειακή κρίση: Στον “πάγο” βάζουν οι Γερμανοί τον αγωγό “Nord Stream 2”
Ενεργειακή κρίση: Η Γερμανική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έβαλε στον “πάγο” τον ρωσικό αγωγό “Nord Stream 2” που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία.

Η Γερμανική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έβαλε στον “πάγο” τον ρωσικό αγωγό “Nord Stream 2” που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία. Μάλιστα, η παραπάνω κίνηση αναμένεται να οδηγήσει σε καθυστερήσεις  την έγκριση του αγωγού που θα δώσει τη δυνατότητα στο ρωσικό φυσικό αέριο να κυκλοφορεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο αγωγών.

Αυξήθηκαν 12% οι τιμές

Αύξηση 12% παρουσίασαν οι τιμές στο φυσικό αέριο μετά την παραπάνω ενέργεια της γερμανικής ρυθμιστής αρχής. Η ρυθμιστική αρχή έχει προθεσμία τεσσάρων μηνών για να δώσει την έγκρισή της για την λειτουργία του αγωγού, η κατασκευή του οποίου έχει ολοκληρωθεί και η τροφοδοσία του έχει ξεκινήσει από την ρωσική πλευρά.

Οι κινήσεις του Κρεμλίνου

Το Κρεμλίνο έχει ζητήσει είχε ζητήσει από τον Σεπτέμβριο την έναρξη λειτουργίας του Nord Stream 2. Ωστόσο, στο Κίεβο ο επικεφαλής της ουκρανικής εταιρείας ενέργειας Naftogaz εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής να διακόψει την διαδικασία αξιολόγησης του Nord Stream 2. «Είναι ένα σημαντικό σημείο που δείχνει ότι η γερμανική αρχή συμμερίζεται την άποψή μας ότι η πιστοποίηση δεν μπορεί να αφορά μόνο το τμήμα του αγωγού εντός της Γερμανίας, αλλά θα πρέπει να εφαρμοσθεί σε ολόκληρο τον αγωγό από το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας μέχρι το έδαφος της Γερμανίας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Gazprom έχει εγκρίνει το σχέδιο για την μεταφορά φυσικού αερίου 

Πριν από λίγες ημέρες είχε δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση από τις απειλές του Λευκορώσου προέδρου κ. Αλεξάνταρ Λουκασένκο αναφορικά με το φυσικό αέριο. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας κ. Αλεξάντρ Λουκασένκο προειδοποίησε για ενδεχόμενα αντίποινα κατά των οποίων νέων κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την αντιπαράθεση για τους μετανάστες στα σύνορα Λευκορωσίας-ΕΕ. Έτσι ανέφερε ότι θα σταματήσει η διαμετακόμιση φυσικού αερίου και προϊόντων μέσω της Λευκορωσίας.

Σχετικά με τις παραπάνω δηλώσεις και την ανησυχία ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε «Αυτή είναι δήλωση από τον πρόεδρο της Λευκορωσίας» και συνέχισε «Θέλω να σας θυμίσω τη δήλωση του προέδρου Πούτιν ότι η Ρωσία ανέκαθεν τηρούσε τις συμβατικές υποχρεώσεις… η Λευκορωσία είναι σύμμαχός μας, αλλά είναι κυρίαρχο κράτος».

Η Gazprom εκπληρώνει το σχέδιό της για μεταφορά του φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις αποθήκευσης, δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας κ.Αλεξέι Μίλλερ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

“Η Gazprom έχει εγκρίνει το σχέδιο για την μεταφορά φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις αποθήκευσης και το σχέδιο προχωράει κανονικά. Χρησιμοποιούνται διάφορες διαδρομές μεταφοράς αερίου, μεταξύ αυτών και μέσω της Ουκρανίας”, σημείωσε ο Μίλλερ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments