Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι συζήτησε με τον Μπόρις Τζόνσον

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι συζήτησε με τον Μπόρις Τζόνσον
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται το Λονδίνο στη μετά Brexit εποχή. Στην ατζέντα της συζήτησης με τον Βρετανό ομόλογό του βρέθηκαν σημαντικά διμερή θέματα, με έμφαση στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, τις επενδύσεις, τον τουρισμό εν όψει του 2022, αλλά και περιφερειακά, ευρωπαϊκά και παγκόσμια ζητήματα.

Στο ραντεβού του στην Downing Street, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στον Μπόρις Τζόνσον το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αναμένεται να συζητηθούν και οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τη Λιβύη και το χρονοδιάγραμμα των εκλογών εκεί. Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εκφράσει προς τον Βρετανό πρωθυπουργό την εκτίμησή του για τις προσπάθειες τόσο του ίδιου όσο και των συνεργατών του προκειμένου η πρόσφατη Διάσκεψη της COP26 στη Γλασκώβη να καταλήξει σε ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

«Η Ελλάδα δεν θα επιβάλλει ολικό lockdown για τους ανεμβολίαστους», τόνισε στην εκπομπή «Good Morning Britain» του τηλεοπτικού δικτύου ITV, ο πρωθυπουργός σήμερα το πρωί.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο διάλογος με τον Μπόρις Τζόνσον

Για πολύ ισχυρές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξη του στην Downing Street. Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, υποδεχόμενος τον κ. Μητσοτάκη, τόνισε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία γι’ αυτόν η σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακολουθεί αναλυτικά ο σύντομος διάλογος των δύο ηγετών έξω από το Νο. 10 της Downing Street:

  • Boris Johnson: Είναι χαρά μου που υποδέχομαι και πάλι τον φίλο μου Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο. Εργαζόμασταν επί πολύ καιρό ώστε να γίνει αυτή η επίσκεψη. Και η σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ μεγάλης σημασίας για εμένα, για εμάς. Φέτος γιορτάζουμε τη 200ή επέτειο από την ιστορική έναρξη του αγώνα των Ελλήνων για την ανεξαρτησία, με την υποστήριξή μας, το 1821.
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: Το 1821, τότε ξεκίνησαν όλα, μολονότι φάνταζε σχεδόν αδύνατο.
  • Boris Johnson: Μολονότι φάνταζε σχεδόν αδύνατο, με τη στήριξη του Λόρδου Βύρωνα και άλλων. Είναι υπέροχο που σε βλέπω.
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι χαρά μου που βρίσκομαι εδώ. Υπάρχουν πολλά θέματα που μπορούμε να συζητήσουμε, σχετικά με τις πολύ ισχυρές διμερείς μας σχέσεις. Αναγνωρίζω στο πρόσωπό σας ένα πραγματικό φιλέλληνα.
  • Boris Johnson: Έναν πραγματικό φιλέλληνα. Θα ήθελα επίσης να σου πω ένα μεγάλο ευχαριστώ Κυριάκο για την ηγετική στάση που επέδειξες στη Σύνοδο COP26 στη Γλασκώβη.
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: Συγχαρητήρια και σε εσένα Boris. Ήταν ένα πολύ πολύπλοκο project αλλά τελικά είμαστε ευχαριστημένοι.
  • Boris Johnson: Επιτεύχθηκε μεγάλη πρόοδος. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ.
Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο τραπέζι το αίτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

Σημαντικό ζήτημα στο τετ α τετ με τον κ. Τζόνσον αποτέλεσε για τον κ. Μητσοτάκη και η επαναφορά του αιτήματος στο ανώτατο επίπεδο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, ώστε το μνημείο να αποκατασταθεί στην ολότητά του στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπως διεφάνη και από την ομιλία του την προηγούμενη Παρασκευή από το βήμα της UNESCO. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε, ότι το εν λόγω ζήτημα αφορά τις δύο κυβερνήσεις και ότι πρέπει να συζητηθεί με ειλικρίνεια. Τόνισε, δε, ότι η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να μπει σε έναν καλή τη πίστει διάλογο με την Ελλάδα για την επιστροφή των Γλυπτών στη χώρα μας.

Ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας νωρίτερα, το πρωί, στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV και την εκπομπή «Good Morning Britain», επιβεβαίωσε πως κατά τη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, αργότερα σήμερα θα θέσει το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Θα θέσω το ζήτημα στον Βρετανό πρωθυπουργό και πιστεύω πως η προσέγγιση πως τα Μάρμαρα ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο, γιατί βρίσκονταν πάντα εκεί, είναι αναχρονιστική. Θέλουμε οριστική επιστροφή των Μαρμάρων, αλλά δεν συζητάμε για δανεισμό τους. Θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στο Βρετανικό Μουσείο πολιτιστικούς θησαυρούς, που δεν έχουν βγει από την Ελλάδα στο παρελθόν. Είμαι σίγουρος πως μπορεί να βρεθεί μία λύση».

Κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν στην απόφαση της UNESCO τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, κάνοντας λόγο για μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, καθώς για πρώτη φορά αναγνωρίζει τον διακρατικό χαρακτήρα της διαφοράς, σε αντίθεση με την πάγια θέση του Λονδίνου ότι τα Γλυπτά αποτελούν ζήτημα μεταξύ των Μουσείων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments