Οικονομία

Βουλή ακρίβεια: Ξεκινά σήμερα προ ημερησίας συζήτηση με θέμα τις ανατιμήσεις

Βουλή ακρίβεια: Ξεκινά σήμερα προ ημερησίας συζήτηση με θέμα τις ανατιμήσεις
Βουλή ακρίβεια: Με κεντρικό θέμα την ακρίβεια ξεκινά σήμερα στη Βουλή συζήτηση ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα. Στις 12:15 ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα τοποθετηθεί επί του θέματος.

Με κεντρικό θέμα την ακρίβεια ξεκινά σήμερα στη Βουλή συζήτηση ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα. Στις 12:15 ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα τοποθετηθεί επί του θέματος.

Τι θα αναφέρει ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός θα περιγράψει το πλέγμα μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπογραμμίσει τις μόνιμες μειώσεις φόρων που ήδη έχουν ληφθεί, θα αναφερθεί στα μέτρα ύψους 43 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας καθώς και για τα 620 εκατ. ευρώ που θα δοθούν ώστε να αντιμετωπιστούν οι κραδασμοί από το ενεργειακό κόστος.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει πλέγμα μέτρων 500 εκατομμυρίων ευρώ για τις αυξήσεις στην ενέργεια.

Η  συζήτηση στη Βουλή προκλήθηκε ύστερα από αίτημα του κ. Αλέξη Τσίπρα για το κύμα ακρίβειας με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Μητσοτάκης

Ποια μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση

Επίδομα θέρμανσης – Αύξηση του ύψους της επιδότησης

Το ύψος του επιδόματος αυξάνεται για μια μέση οικογένεια με δύο παιδιά 59%. Η αύξηση κυμαίνεται από 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα, μέχρι 68% για νοικοκυριά με 3 τέκνα.

Αναλυτικά:

  • Αυξάνεται η βάση υπολογισμού του επιδόματος, από 220 ευρώ, στα 300 ευρώ (αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής
  • Το επίδομα για κάθε τέκνο θα προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10%, που ίσχυε έως σήμερα.
  • Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ.
  • Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ.Ενδεικτικά:
  • Στο κέντρο της Αθήνας (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,43) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 114 ευρώ πέρυσι, σε 181 ευρώ φέτος.
  • Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,71) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 188 ευρώ πέρυσι, σε 299 ευρώ φέτος.
  •  Στην Κοζάνη (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,12) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 295 ευρώ πέρυσι, σε 469 ευρώ φέτος.
  • Στη Φλώρινα (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,18) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 312 ευρώ πέρυσι, σε 496 ευρώ φέτος

Τι θα ισχύει για τους λογαριασμούς ρεύματος

Από 9 ευρώ η επιδότηση αυτή αυξήθηκε στα 18 ευρώ και τώρα υπερδιπλασιάζεται στα 39 ευρώ ανά μήνα για τις 300 πρώτες κιλοβατώρες για Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Στο κοινωνικό τιμολόγιο αυξάνει στα 45 ευρώ ανά μήνα για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες.

Παράλληλα, αναστέλλεται για ένα δίμηνο η πληρωμή τελών χρήσης δικτύου για να υπάρξει επιπρόσθετη ανακούφιση στα νοικοκυριά.

Τι περιλαμβάνουν αναλυτικά τα μέτρα

Τα μέτρα περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Για τους οικιακούς καταναλωτές ρεύματος και τις επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής τάσης η επιδότηση αυξάνεται για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο στα 39 ευρώ το μήνα, από 9 ευρώ που ήταν το Σεπτέμβριο και 18 ευρώ τον Οκτώβριο, με όριο κατανάλωσης πάντα τις 300 κιλοβατώρες το μήνα. Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση γίνεται 45 ευρώ μηνιαίως, από 24 τον Οκτώβριο.
  • Για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, πέρα από την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης (στα 170 εκατ ευρώ από 80 εκατ.) και την έκπτωση 15 % για την οικιακή κατανάλωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα εφαρμοστεί αναστολή των τελών χρήσης δικτύου για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Για ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 2 μεγαβατώρες το μήνα, όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, η μείωση θα είναι 20-40 ευρώ το μήνα. Τα τέλη θα επιβληθούν από το 2022, όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου.
  • Για τις επιχειρήσεις (βιομηχανία χαμηλής και μέσης τάσης, λοιπές χρήσεις μέσης τάσης) αναστέλλονται για 5 μήνες (από Νοέμβριο μέχρι και Μάρτιο 2022) οι χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Έτσι διευκολύνεται η ρευστότητα των επιχειρήσεων με ποσό ύψους 63 εκατ. ευρώ. Τα τέλη θα καταβληθούν όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο και μετά από αξιολόγηση των αναγκών του λογαριασμού ΥΚΩ (οι οποίες περιορίζονται όσο προχωρούν οι διασυνδέσεις των νησιών).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments