Διεθνή

Τζορτζ Όσμπορν: Νέος πρόεδρος στο Βρετανικό Μουσείο – Όταν έκανε «αστειάκια» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Τζορτζ Όσμπορν: Νέος πρόεδρος στο Βρετανικό Μουσείο – Όταν έκανε «αστειάκια» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Τζορτζ Όσμπορν: Κατακεραυνώνει την επιλογή του για τη θέση αυτή ο βρετανικός τύπος.

Ο βρετανικός Τύπος έμεινε έκπληκτος όταν έγινε γνωστό ότι από τις 4 Οκτωβρίου νέος πρόεδρος (chair) του Βρετανικού Μουσείου αναλαμβάνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν. Τον περιγράφουν σαν απολιθωμένο απομεινάρι της κυβέρνησης Κάμερον, αρχιτέκτονα της λιτότητας και ως τον άνθρωπο που έφερε την καταστροφή στις Τέχνες. Και όμως τώρα θα είναι επικεφαλής για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Τζορτζ Όσμπορν: Όταν έκανε «αστειάκια» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Μεταφερόμαστε για λίγο στην αίθουσα του Βρετανικού Κοινοβουλίου στο Λονδίνο, στις 18 Ιανουαρίου του 2016. Ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Κάμερον Τζορτζ Οσμπορν, ειρωνεύεται τον σκιώδη υπουργό οικονομικών των Εργατικών Τζον Μακ Ντόνελ για το γεγονός ότι φιλοξενεί εκείνες τις ημέρες στο Λονδίνο τον Γιάνη Βαρουφάκη (είχε ήδη αποχωρήσει από την κυβέρνηση Τσίπρα).

Και λέει ο Οσμπορν από το βήμα της Βουλής: «Σήμερα είπε (ο Μακ Ντόνελ) ότι θα κάνει περιοδεία με τον πρώην υπουργό οικονομικών της Ελλάδας τον Γιάνη Βαρουφάκη προκειμένου να μας επιμορφώσουν για οικονομικά ζητήματα. Το μόνο που έχουν κοινό είναι ότι και οι δύο έχουν έχουν χάσει τα “μάρμαρά” τους». Χρησιμοποίησε την έκφραση «the have lost their marbles» που σημαίνει ότι κάποιος έχει χάσει τα λογικά του, έχει τρελαθεί. Και έκανε λογοπαίγνιο φυσικά με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Τζορτζ Οσμπορν

Μεγάλο χαχανητό επικράτησε την αίθουσα και ο Όσμπορν κάθισε πίσω στη θέση του γελώντας ειρωνικά. Ο άνθρωπος αυτός, που δεν διστάζει να ειρωνευτεί ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως τα  τα Γλυπτά του Παρθενώνα που ανήκουν στην Ελλάδα, είναι πλέον από τις 4 Οκτωβρίου Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου.

Συνεπώς ο άνθρωπος κλειδί για το ζήτημα της διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα, αφού ο Μπόρις Τζόνσον μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Downing Street με σαφήνεια παρέπεμψε για το ζήτημα στο Βρετανικό Μουσείο. Το ερώτημα είναι πώς η ελληνική πλευρά θα διαπραγματευθεί με σοβαρότητα και εξασφαλίζοντας τον απαιτούμενο σεβασμό, με τον πρώην υπουργό, νυν επικεφαλής οικονομικών οργανισμών, που βρίσκει διασκεδαστικό να κάνει αστεία για τα Γλυπτά. Τζορτζ Όσμπορν

Τζορτζ Όσμπορν: Πολιτιστικός πόλεμος στα social media για τον διορισμό του

Το αξιοπερίεργο είναι ότι ο Όσμπορν έγινε ομόφωνα δεκτός από το συμβούλιο των trustees του Βρετανικού Μουσείου. Μια απόφαση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μιας που σε κανένα δεν είναι συμπαθής. «Που ήταν η προκήρυξη; Ποιος μπορούσε να κάνει αίτηση; Ποιος τον διάλεξε, ποια είναι τα προσόντα τους» αναρωτιέται η εφημερία Guardian. Σύμφωνα με πληροφορίες το προφίλ του προέδρου που αναζητούσε το μουσείο, περιέγραφε “έναν ηγέτη με παγκόσμια οπτική, με έκδηλο ενδιαφέρον για τον πολιτισμό και την ιστορία και δέσμευση να εμπλέκει το τοπικό, εθνικό και διεθνές κοινό στις δράσεις του Μουσείου”».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments