Πολιτική

Θάνος Πλεύρης: Οι ανακοινώσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Θάνος Πλεύρης: Οι ανακοινώσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
Στη εξειδίκευση των μέτρων για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 προχώρησε ο υπουργός Υγείας - Το πρώτο κρούσμα της Όμικρον στην Κρήτη

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά την ενημέρωση για την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60, ανακοίνωσε πως εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα. Όπως είπε, πρόκειται για Έλληνα που είναι στην Κρήτη και ήρθε από τη Νότια Αφρική.

Ένα ακόμη μέτρο που θα εφαρμοστεί από την επόμενη εβδομάδα και δεν έχει χαρακτηριστικά υποχρεωτικότητας είναι ότι θα δοθεί δωρεάν ένα σελφ τεστ σε όλους τους ενήλικους πολίτες. Το πρώτο τεστ θα γίνει από τις 6 έως τις 11 Δεκεμβρίου και όσοι νοσούν και τεθούν σε καραντίνα να είναι υγιείς τα Χριστούγεννα.

Το δεύτερο τεστ που θα διατεθεί δωρεάν θα γίνει μετά τις γιορτές.

Επίσης, για τα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα που θα ανοίξουν αυτές τις ημέρες θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες και τα ανήλικα παιδιά θα μπαίνουν με σελφ τεστ. 

Επιπλέον, για το πιστοποιητικό νόησης δεν θα αρκεί το rapid test αλλά θα δίνεται μόνο με PCR τεστ. Την ίδια ώρα, υπό συζήτηση είναι η πρόταση Μητσοτάκη για τρίτη δόση 4 μήνες μετά τη δεύτερη δόση ενώ όπως είπε ο υπουργός Υγείας, η Επιτροπή Ειδικών θα αποφασίσει σε 24 ώρες.

Σημειώνεται πως έως τις 16 Ιανουραρίου όσοι συμπολίτες μας είναι άνω των 60 ετών θα πρέπει να έχουν προγραμματίσει έστω την πρώτη δόση εμβολίου, προκειμένου να μην υπάρχει υποχρέωση ως προς το πρόστιμο των 100 ευρώ. Θα συσταθούν ειδικές επιτροπές που θα εξετάσουν αιτήσεις που δικαιολογούν τα άτομα αυτά για υγειονομικούς λόγους να μην εμβολιαστούν.

Η μετάλλαξη Όμικρον

Ήταν θέμα χρόνου να έρθει η μετάλλαξη Όμικρον, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοδόσης Ζαούτης.  Σχετικά με την μεταδοτικότητα είπε ότι δτα στοιχεία δεν επαρκούν προν το παρόν και είναι λίγα αυτά που γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή καθώς μεν υπάρχουν δεδομένα από τη νότια Αφρική αλλά δεν μπορούμε εύκολα να βγάλουμε ακόμα συμπεράσματα. Το ίδιο ισχύει όπως είπε και για τη νοσηρότητα. «Υπάρχουν κενά στις γνώσεις μας. Εκεί, περιγράφουν ένα σύνδρομο με πολύ ήπια συμπτώματα. Περιμένουμε επίσης περισσότερες πληροφορίες για τα φάρμακα και πόση ανοσία παρέχουν. Το εμβόλιο παραμένει το κύριο όπλο που έχουμε απέναντι και σε αυτή την μετάλλαξη», επισήμανε ο κ. Ζαούτης.

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δίνεται προθεσμία έως τις 16 Ιανουαρίου στους πολίτες άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν αλλιώς θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments