Ελλάδα

Κορωνοϊός εξελίξεις: Εφιαλτικές προβλέψεις για κρούσματα και θανάτους

Κορωνοϊός εξελίξεις: Εφιαλτικές προβλέψεις για κρούσματα και θανάτους
Κορωνοϊός εξελίξεις: Μετά την εύρεση του πρώτου κρούσματος της μετάλλαξης Όμικρον, οι ειδικοί επισπεύδουν την τρίτη δόση του εμβολίου.

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να πλήττει την Ευρώπη και την Ελλάδα, ενώ πλέον βρέθηκε και το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον. Την ίδια ώρα την Πέμπτη από τα συνολικά 6.196 νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν 1.791 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 983 νέες λοιμώξεις. 

Πιο συγκεκριμένα, είναι πλέον θέμα χρόνου να εξαπλωθεί η παραλλαγή Ομικρον που εντοπίστηκε στα Χανιά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως έχει συμβεί άλλωστε και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Για τον λόγο αυτό μπήκε και το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού, χωρίς το κυβερνητικό επιτελείο να αποτρέπει την επέκταση του μέτρου. Γεωργιάδης

Δίνεται έμφαση στην τρίτη δόση

Εξελίξεις στο ζήτημα της τρίτης δόσης εμβολίου για τον κοροναϊό αναμένονται τις επόμενες ώρες καθώς στόχος, σύμφωνα με προαναγγελία του πρωθυπουργού, είναι οι πολίτες να την πραγματοποιούν πριν τους έξι μήνες.

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει ευθέως από τους ειδικούς τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης, καταθέτοντας το αίτημα για χορήγηση της τρίτης δόσης ακόμη και στους τέσσερις μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης.

Για το λόγο αυτό, την Παρασκευή ή το ερχόμενο Σάββατο συνεδριάζει η αρμόδια Επιτροπή εμβολιασμού προκειμένου να αποφανθεί. Η απόφαση, πιθανότατα, θα ισχύσει από την ερχόμενη Δευτέρα, αν η επιτροπή κάνει δεκτό το αίτημα.

«Κατακόκκινη» η Ευρώπη

Μετά την αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων εβδομάδων, μόνο ορισμένες περιοχές στη Ισπανία, τη Μάλτα και στην Ιταλία. Στην «κόκκινη» κατηγορία η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Πορτογαλία, η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Γαλλία, η Ισπανία καθώς και η Σουηδία.

Στη «βαθιά κόκκινη» κατηγορία βρίσκονται όλες οι υπόλοιπες χώρες 

Η νότια και ανατολική Γερμανία βρίσκεται στη «βαθιά κόκκινη» ζώνη, ενώ οι βορειοδυτικές περιφέρειες βρίσκονται στην «κόκκινη» κατηγορία.

Σημειώνεται πως ως «κόκκινη» ζώνη ορίζονται οι χώρες ή περιοχές όπου ο συνολικός αριθμός των νέων περιστατικών κατά τις προηγούμενες 14 ημέρες βρίσκεται μεταξύ 75 και 200 ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, και το ποσοστό θετικών τεστ υπερβαίνει το 4%, και εφόσον ο αριθμός νέων περιστατικών βρίσκεται κάτω από τα 500 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους (οπότε και η χώρα περνά στη «βαθιά κόκκινη» κατηγορία).

Άνοιξαν 60.000 νέες θέσεις για ραντεβού

Σημαντική αύξηση των ραντεβού για εμβολιασμό πολιτών άνω των 60 ετών καταγράφηκε μετά την ανακοίνωση της απόφαση περί υποχρεωτικότητας. Μάλιστα, η αυξημένη ζήτηση οδήγησε στο άνοιγμα νέων θέσεων για ραντεβού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την προσεχή Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, άνοιξαν 60.000 νέες θέσεις για ραντεβού πρώτης και τρίτης δόσης. Έτσι, οι πολίτες που θέλουν να προγραμματίσουν νωρίτερα το ραντεβού τους μπορούν να μπουν στο emvolio.gov.gr και να κάνουν τον προγραμματισμό τους.

Ηδη, τα εμβολιαστικά κέντρα ενισχύονται προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν τόσο από το γεγονός ότι οι πολίτες άνω των 60 που δεν είχαν έως τώρα εμβολιασθεί, μετά τα νέα μέτρα και τον κίνδυνο να πληρώνουν πρόστιμο, σπεύδουν τώρα να κλείσουν ραντεβού, αλλά και από το γεγονός ότι οι πολίτες που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους την Άνοιξη κάνουν τώρα την αναμνηστική δόση.

Τζανάκης – Έως 2.500 νεκροί ως το τέλος του χρόνου

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας μέχρι τέλος τους έτους. Τα μοντέλα του καθηγητή πνευμονολογίας Νίκου Τζανάκη, δείχνουν έως και 2.500 νεκρούς από κοροναϊό στην Ελλάδα έως το τέλος του έτους, με τα θύματα καθημερινά να κυμαίνονται από 75 έως 95.

Μιλώντας στον Σκάι, ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι παρατηρείται επιπέδωση του αριθμού των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα και αναμένεται επιπέδωση στην καμπύλη των θανάτων και των διασωληνώσεων γύρω στις 20 Δεκεμβρίου.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι στις επόμενες 10 με 15 ημέρες ο αριθμός των διασωληνωμένων θα είναι γύρω στους 740. «Ελπίζουμε να συγκρατηθούμε, να είναι αυτό το «ταβάνι»», τόνισε ο καθηγητής. Για την παραλλαγή Όμικρον, ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι ακόμη και εάν είναι δυνατότερη από την μετάλλαξη Δέλτα, για να επικρατήσει θα χρειαστούν δύο με τρεις μήνες.

Εν αναμονή των στοιχείων για τη μετάλλαξη, ο καθηγητής ότι από εμπειρικού τύπου παρατηρήσεις εικάζεται ότι εκδηλώνεται με ήπια συμπτώματα και λίγο διαφορετικά και δεν θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από την Δέλτα, τουλάχιστον σε νοσηρότητα και θνησιμότητα.

Πως εντοπίστηκε το κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Θεοκλής Ζαούτης σημείωσε πως:

  • Ο άνδρας αφίχθη στις 26 Νοεμβρίου από τη Νότια Αφρική και έκανε rapid test το οποίο βγήκε αρνητικό. Την επόμενη μέρα είχε ήπια συμπτώματα της νόσου και κάθε ημέρα έκανε rapid test τα οποία ήταν όλα αρνητικά.
  • Στις 29 Νοεμβρίου έγινε τεστ pcr το οποίο βγήκε ύποπτο και στη συνέχεια το εργαστήριο έκανε γονιδιακό έλεγχο για τη μετάλλαξη Όμικρον και το τέστ έδειξε θετικό σήμερα το πρωί 2 Δεκεμβρίου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments