Διεθνή

Κύπρος: Λευκωσία και ExxonMobil-Qatar Energy επικύρωσαν τη συμφωνία για έρευνες στο «τεμάχιο 5»

Κύπρος: Λευκωσία και ExxonMobil-Qatar Energy επικύρωσαν τη συμφωνία για έρευνες στο «τεμάχιο 5»
Κύπρος: Η κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Energy ανέλαβε να ξεκινήσει το 2022 τις εργασίες για τη συλλογή σεισμικών δεδομένων από το συγκεκριμένο τεμάχιο.

Η κυπριακή Κυβέρνηση και η κοινοπραξία ExxonMobil και Qatar Energy έβαλαν υπογραφές σήμερα 10 Δεκέμβρη στο Συμβόλαιο Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής και την Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων για το τεμάχιο 5 της κυπριακής ΑΟΖ. Η Κύπρος έχει στα αποκτήματα της το τεμάχιο 5.

Στο συμβόλαιο έβαλε υπογραφή εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου και εκ μέρους της κοινοπραξίας ο Βαρνάβας Θεοδοσίου, Διευθύνων Σύμβουλος της ExxonMobil Cyprus και ο Διευθυντής της Qatar Energy για διεθνείς δραστηριότητες παραγωγής και έρευνας Αλί αλ Μάνα. Κύπρος

Κύπρος: Συγκαταλέγεται ότι είναι το δέκατο τεμάχιο της  ΑΟΖ που αδειοδοτείται

Σε αναφορά της στην τελετή σύναψης συμβολαίου, η κ. Πηλείδου είπε πως η υπογραφή αυτής της αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας κατέστη δυνατή λόγω των γεωλογικών προοπτικών και των ενδεχόμενων συνεργείων εκμετάλλευσης στο τεμάχιο 5. Είπε ακόμη ότι η κοινοπραξία ανέλαβε να ξεκινήσει το 2022 τις εργασίες για τη συλλογή σεισμικών δεδομένων από το συγκεκριμένο τεμάχιο. Η κοινοπραξία ήδη κατέχει την άδεια για το διπλανό τεμάχιο 10.

Από την πλευρά του, ο κ. Θεοδοσίου επισήμανε ότι η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τις ερευνητικές δραστηριότητες της κοινοπραξίας στο γειτονικό τεμάχιο 10 «μας επιτρέπει να επεκτείνουμε περαιτέρω την παρουσία μας στην Κύπρο σε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι μια υποσχόμενη περιοχή για υπεράκτιες ερευνητικές δραστηριότητες».

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δικαίωμα της Κύπρου οι πόροι εντός της ΑΟΖ της

Στις απειλές που εξαπέλυσε η Τουρκία κατά της Κύπρου με αφορμή τη παραχώρηση του τεμαχίου 5 της κυπριακής ΑΟΖ στην κοινοπραξία της ExxonMobil και της Εταιρίας Πετρελαίου του Κατάρ απαντά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Άγκυρας από την ΕΡΤ και την ιστοσελίδα Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της.

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ισχυρίζεται πως σε ένα μέρος του κυπριακού οικοπέδου εκτείνεται η τουρκική υφαλοκρηπίδα, είχε δηλώσει ότι «η Τουρκία, όπως και πριν αλλά και από δω και πέρα, δεν θα επιτρέψει σε ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να πραγματοποιήσει δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων δίχως άδεια στα πεδία της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της, δεν θα δώσει τέτοια ευκαιρία και θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της χώρας μας και της “ ΤΔΒΚ” (κατεχομένων)». Κύπρος

Απαντώντας στη συγκεκριμένη τοποθέτηση, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τα μέρη να λάβουν μέτρα που συμβάλλουν στη μείωση της έντασης. Η πολιτική των ΗΠΑ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Αυτό είναι συνεπές με τη θέση των ΗΠΑ για όλα τα κράτη. Σε τομείς αλληλεπικαλυπτόμενων θαλάσσιων αξιώσεων, προτρέπουμε τα μέρη να επιλύσουν τις θαλάσσιες διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου, όπως όλοι οι πόροι της, θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Η Κύπρος διαθέτει πλούσιους φυσικούς πόρους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments