Οδηγός

Δώρο Χριστουγέννων 2021: Μέχρι πότε πρέπει να καταβληθεί – Τι ισχύει για όσους ήταν σε αναστολή

Δώρο Χριστουγέννων 2021: Μέχρι πότε πρέπει να καταβληθεί – Τι ισχύει για όσους ήταν σε αναστολή
Δώρο Χριστουγέννων 2021: Το δώρο Χριστουγέννων, όπως το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας, κατοχυρώθηκαν περαιτέρω με την Εθνική Γενική ΣΣΕ για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Το δώρο Χριστουγέννων, όπως το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας, κατοχυρώθηκαν περαιτέρω με την Εθνική Γενική ΣΣΕ για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα, μέσω της online εφαρμογής που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ, να υπολογίσουν μόνοι τους το δώρο Χριστουγέννων, που δικαιούνται, στον σύνδεσμο: http://kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php.

Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Τι ισχύει για όσους ήταν σε αναστολή

Για όσους ήταν σε αναστολή ισχύουν τα εξής:

Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση των εργαζομένων στους παραπάνω εργοδότες έχει τεθεί σε αναστολή,το ποσό του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων, που αναλογεί στο ή στα χρονικά διαστήματα της αναστολής, θα καλύπτεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, με βάση τα 534 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Η καταβολή γίνεται μέσω «ΕΡΓΑΝΗ» απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων – εργαζομένων, ως εξής:

  • για το διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας έως την 30ή Νοεμβρίου 2021, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 21η Δεκεμβρίου
  • για το διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας από 1/12/2021 έως 31/12/2021, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 31η Ιανουαρίου 2022.

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι την περίοδο 13-17 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν 23,1 εκατ. ευρώ ως Δώρο Χριστουγέννων, σε 247.478 εργαζομένους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή.

Πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Όσοι εντάχθηκαν στο μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ το μέρος του δώρου Χριστουγέννων που τους αναλογεί θα πρέπει να το λάβουν έως τις 21 Δεκεμβρίου.

Αναφορικά με τον κρατικό προϋπολογισμό πιστώνεται ως εξής:

  • για το έως την 30ή Νοεμβρίου 2021 διάστημα υπαγωγής, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 21η Δεκεμβρίου
  • για το διάστημα υπαγωγής από 1/12//2021 έως 31/12/2021, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 31η Ιανουαρίου 2022

Tο δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί, μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Το δώρο Χριστουγέννων υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ, φόρου μισθωτών υπηρεσιών. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία.

Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments