Οικονομία

ΕΚΤ: Ειδική αναφορά της Λαγκάρντ στην Ελλάδα και μήνυμα στήριξης για τα ομόλογα

ΕΚΤ: Ειδική αναφορά της Λαγκάρντ στην Ελλάδα και μήνυμα στήριξης για τα ομόλογα
ΕΚΤ: Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έκανε ειδική αναφορά στην Ελλάδα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έκανε ειδική αναφορά στην Ελλάδα.

«Είναι κάτι που συμβαίνει σπάνια, να υπάρχει δηλαδή ρήτρα για ένα συγκεκριμένο κράτος- μέλος. Και η συγκεκριμένη ρήτρα υποστηρίχθηκε πολύ έντονα στο Διοικητικό Συμβούλιο», υπογράμμισε η κυρία Λαγκάρντ σχετικά με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ίδια, «παρόλο που η Ελλάδα έχει κάνει σαφώς πολύ μεγάλη πρόοδο στο πλαίσιο του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, όπως βλέπουμε ξεκάθαρα σε κάθε αποστολή επιτήρησης που διεξάγεται από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει βελτιώσει την επενδυτική της βαθμίδα, δεν βρίσκεται ακόμα στο επίπεδο που προβλέπει το APP».

Αυτός είναι ο λόγος που το ΔΣ της ΕΚΤ έκανε ειδική αναφορά στη χώρα μας με σκοπό να διατηρηθεί η γενική αρχή της επανεπένδυσης καθώς οι επανεπενδύσεις μπορούν να προσαρμοστούν με ευελιξία, σε βάθος χρόνου. Bild εναντίον Λαγκάρντ

ΕΚΤ: Σταματά το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τον Μάρτιο

Σε σημερινή της συνεδρίαση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την παύση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων τον Μάρτιο.

Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι θα μειώσει τον ρυθμό αγορών ομολόγων υπό το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (ΡΕΡΡ), με το οριστικό του τέλος τον Μάρτιο του 2022.

Τι θα γίνει με την Ελλάδα

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ αναφέρει ότι:  “σε περίπτωση νέου κατακερματισμού της αγοράς που σχετίζεται με την πανδημία, οι επανεπενδυσεις PEPP μπορούν να προσαρμοστούν ευέλικτα ανά πάσα στιγμή, κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και δικαιοδοσίες ανά πάσα στιγμή. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδονται από την Ελληνική Δημοκρατία πέραν των μεταβιβάσεων εξοφλήσεων, προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή των αγορών στη δικαιοδοσία αυτή, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην ελληνική οικονομία, ενώ εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν επίσης να επαναληφθούν, εάν είναι απαραίτητο, για την αντιμετώπιση των αρνητικών κλυδωνισμού που σχετίζονται με την πανδημία”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments