Πολιτική

Τι θα ζητήσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας

Τι θα ζητήσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας
Εγκλωβισμένος μεταξύ πρότασης δυσπιστίας και εκλογών ο Τσίπρας. Δεν τολμά να τις ζητήσει. Κάηκε το σχέδιο του με τη διαγραφή Κουρουμπλή

Σε…προεκλογική σύγκρουση, επιθυμεί να μετατρέψει τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας. Με όλα τα χαρακτηριστικά της, αλλά χωρίς το όνομα των…εκλογών. Καρπός απαγορευμένος αλλά και τόσο επιθυμητός για την αξιωματική αντιπολίτευση, που γνωρίζει πολύ καλά πως και μόνον η φράση «εκλογές» μεσούσης της πανδημίας, αποτελεί συνώνυμο του λαϊκισμού.

Αν και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Κουμουνδούρου, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πρότειναν στο πρόεδρο του κόμματος, να «τινάξει τη μπάνκα στον αέρα και να ζητήσει ή εκλογές ή να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας».

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται εγκλωβισμένος. Είχε ήδη λάβει την απόφαση να προχωρήσει σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού αλλά και ρίσκου. Το αίτημα για παραίτηση οδηγεί αυτόματα σε εκλογική αναμέτρηση αφού η παραίτηση ενός πρωθυπουργού ή σε σχηματισμό κυβέρνηση ενότητας ή σε εκλογές, οδηγεί. Τουλάχιστον στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες.

Η παρέμβαση, όμως, του Παναγιώτη  Κουρουμπλή και τα όσα ακολούθησαν, τίναξε στον αέρα το πολιτικό σχέδιο του. Το πολιτικό,  momentum, για τον ΣΥΡΙΖΑ χάθηκε. Και όπως έλεγε, πολιτικά  χαριτολογώντας, έμπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, «οι όμορφες εκλογές, όμορφα καίγονται».

Ακόμη και να ζητήσει παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σήμερα στη Βουλή, οι εντυπώσεις έχουν ήδη χαθεί. Η επιμονή στη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα, δεν είναι, πλέον πολιτικό ατού του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός θα προκαλέσει με τις εξαγγελίες που θα ανακοινώσει, μια διαφορετική συζήτηση. Εξαγγελίες που δεν θα μπορεί να αρνηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Ακόμη και αν κατηγορηθεί για πολιτική σκοπιμότητα ο πρωθυπουργός, οι ελαφρύνσεις που θα ανακοινώσει, θα είναι προς θετική κατεύθυνση.

Τι πήγε λάθος για μια ακόμη φορά

Στον ΣΥΡΙΖΑ συνήθισαν, πια, να φτάνουν στη πηγή και νερό να μη πίνουν. Ή, όπως, έλεγε και εις εκ των παλιότερων στελεχών της αριστεράς «όλοι μιλούν για όλα». Θεωρήθηκε πως η επιστημονική μελέτη, αποτέλεσε μάνα εξ ουρανού, που θα έβγαζε το κόμμα από τη περιδίνηση που είχε εισέλθει. Οι επιθέσεις στον πρωθυπουργό έλαβαν τη μορφή ομοβροντίας. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ουσιαστικά εκλογές, από τις Βρυξέλλες, ζητώντας τη παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αλλά και στρέφοντας τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του και όχι στον πρόσφατα εκλεγέντα Νίκο Ανδρουλάκη…

Μέχρι τη στιγμή που ανέβηκε στο βήμα ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, που ως παλιά πολιτική  καραβάνα εκτίμησε πως ο Αλέξης Τσίπρας ανεβάζει τους τόνους και έρχεται η ώρα των εκλογών. Και παίρνοντας τη πρωτοβουλία, έφτιαξε ένα ακόμη πεδίο σύγκρουσης. Και εκεί απλώς χάλασε το όλο σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα.

Το ίδιο είχε συμβεί, πριν δυο εβδομάδες σε αντίστοιχη σύγκρουση πρωθυπουργού και αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν ο Παύλος Πολάκης  παρενέβη απευθυνόμενος απευθείας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αδειάζοντας κυριολεκτικά, τον ίδιον του τον αρχηγό!

Η σημερινή σύγκρουση

Ο Αλέξης Τσίπρας πολύ θα ήθελε να προκαλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια εκλογική αναμέτρηση. Με το εκρηκτικό μείγμα δέλτα/όμικρον, οι εκλογές οδηγούνται στις…καλένδες. Αυτό που απομένει είναι η πρόκληση της παραίτησης. Δηλαδή και πάλι εκλογές, αλλά χωρίς να ειπωθεί η λέξη. Κατάθεση δυσπιστίας κατα τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, θα ανατρέψει μεν, τη ψηφοφορία για την έγκριση του, καθυστερώντας την για τις επόμενες ημέρες αφού ο κανονισμός της βουλής ορίζει τριήμερη συζήτηση επί της προτάσεως μομφής. Το αποτέλεμα θα είναι η συσπείρωση της συμπολιτεύσεως και η δημιουργία εντυπώσεων κυρίως σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Με άλλα λόγια μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Με μοναδικό όπλο τη διαγραφή για… τα μελλούμενα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments