Διεθνή

Το Γκαμπί της Βασίλισσας: Αυτή είναι η αληθινή Μπεθ Χάρμον

Το Γκαμπί της Βασίλισσας: Αυτή είναι η αληθινή Μπεθ Χάρμον
H αληθινή ιστορία της γυναίκας που νίκησε τον Κασπάροφ στα 24 της

Ο László Polgár είναι ένας εκπαιδευτικός ψυχολόγος που πιστεύει ότι ένα παιδί μπορεί να διαπρέψει σε οτιδήποτε αν πιεστεί.

Εκπαίδευσε στο σπίτι τις τρεις κόρες του ως πείραμα προκειμένου να αποδείξει την θεωρία του, ωθώντας τις έντονα να παίζουν σκάκι  από μικρή ηλικία. Τα κορίτσια εξασκούνταν για ώρες η μια με την άλλη επιδιώκοντας την τελειότητα.

Μέχρι που το πείραμα απέδωσε καρπούς.

Η Judit, η μικρότερη από τα παιδιά του σε ηλικία πέντε ετών κέρδισε τον πατέρα της, ο οποίος ήταν επίσης δάσκαλος σκακιού. Στα δωδέκατα γενέθλιά της, η Polgár ήταν ήδη κορυφαία σκακίστρια στον κόσμο.

Η σκακίστρια από την Ουγγαρία πέτυχε τον τίτλο του γκραν μάστερ – τον υψηλότερο τίτλο που μπορεί να αποκτήσει ένας παίκτης – μέχρι την ηλικία των 15 ετών και έγινε το νεότερο άτομο με αυτό τον τίτλο.

Δεν είναι περίεργο συνεπώς που η Polgár θεωρείται η πραγματική Μπεθ Χάρμον. Η πρωταγωνίστρια της επιτυχημένης σειράς του Netflix «Το Γκαμπί της Βασίλισσας» είναι επίσης ένα παιδί θαύμα στο σκάκι σε ένα ανδροκρατούμενο παιχνίδι και οι θαυμαστές της έσπευσαν να επισημάνουν τις ομοιότητες.

«Δέχτηκα ακόμη και κάποια τηλεφωνήματα που με συγχαίρουν γι’ αυτό [τη σειρά]. Οπότε αυτό ήταν κάπως αστείο» λέει η Polgár στο Connect the World ενώ παίζει ένα γρήγορο παιχνίδι με έναν παραγωγό του CNN στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκακιού στο Ντουμπάι. Θαυμάζει πόσο αυθεντικό είναι το «Γκαμπί της Βασίλισσας», ιδιαίτερα πώς ήταν δομημένα τα παιχνίδια. Αυτές οι σκηνές σχεδιάστηκαν από τον Garry Kasparov,  Νο. 1 σκακιστή της κατάταξης από το 1984 μέχρι την αποχώρησή του το 2005.

Μάχη των φύλων

Έχοντας από το 2014, η Polgár πιστεύει ότι οι μάχες της ενάντια στον σεξισμό στο άθλημα ήταν ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις σε σχέση με τη φανταστική σειρά του Netflix.

«Η ζωή μου μπορώ να πω ότι ήταν πολύ πιο ενδιαφέρουσα, πολύ πιο προκλητική ως κορίτσι στο ανδροκρατούμενο άθλημα», λέει η Polgár.

Σε μια συνέντευξη τον Νοέμβριο του 1989 στο περιοδικό Playboy, ο Κασπάροφ είπε ότι «υπάρχει πραγματικό σκάκι και γυναικείο σκάκι». Η Polgár νίκησε τον Ρώσο το 2002, σε ηλικία 24 ετών.

Μια ανισορροπία μεταξύ των φύλων σε κορυφαίο επίπεδο εξακολουθεί να υπάρχει σήμερα – αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν γυναίκες που να κατατάσσονται στους 100 κορυφαίους σκακιστές στον κόσμο και η Polgár παραμένει η μόνη γυναίκα που μπήκε ποτέ στο top 10.

Ο πρόεδρος της FIDE, της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας, είπε το 2015 ότι «το μυαλό των ανδρών και των γυναικών είναι συνδεδεμένο πολύ διαφορετικά».

Ωστόσο, ο πατέρας της Judit είχε μια πολύ διαφορετική προσέγγιση. Το μήνυμά του στις κόρες του ήταν ότι το σκάκι ήταν ένας καθαρά πνευματικός αγώνας και ότι η απόδοση είναι ανεξάρτητη από το φύλο.

«Ο πατέρας μου πίστευε από την αρχή ότι κάθε υγιές παιδί είναι μια πιθανή ιδιοφυΐα. Ήθελε να το αποδείξει, ήθελε να δημιουργήσει το περιβάλλον σαν να ήμασταν αγόρια και μετά πίστεψε ότι μπορούμε να φτάσουμε στο μέγιστο, τουλάχιστον το ίδιο πολύ σαν να ήμασταν αγόρια», λέει η Polgár.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments