Διεθνή

Όμικρον: Νέα περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη υπό τον φόβο της μετάλλαξης

Όμικρον: Νέα περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη υπό τον φόβο της μετάλλαξης
Συναγερμός ενόψει Χριστουγέννων

Συναγερμό έχει προκαλέσει στην Ευρώπη η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού. Ήδη πολλές χώρες έχουν αυστηροποιήσει τα περιοριστικά μέτρα ενόψει και των γιορτών.

Ολλανδία

Χθες η Ολλανδία ανακοίνωσε την επιβολή lockdown κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Καταστήματα που δεν πωλούν ήδη πρώτης ανάγκης, σχολεία, μπαρ, εστιατόρια και άλλοι δημόσιοι χώροι θα παραμείνουν κλειστοί τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι οι περιορισμοί αυτοί ήταν «αναπόφευκτοι». Πρόκειται για τα αυστηρότερα μέτρα για την Όμικρον που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής.

Γερμανία: Καραντίνα στους ταξιδιώτες από Βρετανία

Η Γερμανία θα επιβάλει από απόψε τα μεσάνυχτα καραντίνα στους ταξιδιώτες από τη Βρετανία και θα ζητά αρνητικό τεστ για να μπουν στη χώρα, όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ».

Το πέμπτο κύμα της πανδημίας θα έρθει και θα είναι το κύμα της παραλλαγής «Όμικρον», εκτιμά ο πρόεδρος του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ, τονίζοντας ότι ο σημαντικότερος τρόπος να γίνει επίπεδο το νέο κύμα είναι ο άμεσος περιορισμός των κρουσμάτων, μέσω του εμβολιασμού και των μέτρων προστασίας.

Κύπρος

Αυτοπεριορισμό, τεστ PCR κατά την άφιξη, καθώς και rapid test στις 72 ώρες μετά την είσοδό τους στην Κύπρο ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Κύπρου, για όλους τους επιβάτες που εισέρχονται από τις 18 Δεκεμβρίου στην Κυπριακή Δημοκρατία από το Ηνωμένο Βασίλειο, άνω των 12 ετών και ανεξαρτήτως εμβολιαστικής κάλυψης ή προηγούμενης νόσησης, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων με την παραλλαγή Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Έτσι, από σήμερα, όλοι όσοι καταφθάνουν από την Μεγάλη Βρετανία:

Μέχρι την έκδοση του PCR αποτελέσματός τους, υποχρεούνται να παραμείνουν σε αυτοπεριορισμό στον χώρο διαμονής τους. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος παραμένουν αυστηρά σε αυτοπεριορισμό και αναμένουν οδηγίες από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης & Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας.

Κατά την άφιξή τους, οι επιβάτες λαμβάνουν συσκευασία που περιέχει 5 self-test, τα οποία οφείλουν να χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση που έχουν αρνητικό αποτέλεσμα στην εξέταση PCR που τους έγινε στο αεροδρόμιο. Οι επιβάτες θα διενεργούν ένα self-test κάθε μέρα και σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, θα επικοινωνούν με τον Προσωπικό Γιατρό τους στην Κύπρο, για να τους παραπέμψει για εξέταση PCR στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας της επαρχίας διαμονής τους. Εάν δεν έχουν Προσωπικό Ιατρό στην Κύπρο, τότε θα επικοινωνούν κατευθείαν με τον Συντονισμό Ιατρείων Δημόσιας Υγείας στο email: [email protected] στέλνοντας τα στοιχεία ταυτοποίησής τους (όνομα, επίθετο, τηλέφωνο, αριθμός ταυτότητας, ημερομηνία γέννησης και επαρχία), καθώς και μια φωτογραφία του θετικού τους self-test.

Σενάρια για μέτρα στη Βρετανία

Η βρετανική κυβέρνηση παρακολουθεί τα τελευταία στοιχεία για την COVID-19 σχεδόν κάθε ώρα και θα κάνει οτιδήποτε είναι δυνατό, προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση της, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι περίπου το 60% όλων των νέων κρουσμάτων μόλυνσης από την COVID-19 στην Αγγλία αποδίδονται στην παραλλαγή Όμικρον, που παρουσιάζει ταχεία μετάδοση. Ωστόσο, η χώρα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τα περασμένα Χριστούγεννα, ως προς τους εμβολιασμούς και τους διαγνωστικούς ελέγχους.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη λήψη και άλλων μέτρων, ο κ. Τζάβιντ δήλωσε: «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, αλλά αυτό πρέπει να υποστηρίζεται από τα στοιχεία. Παρακολουθούμε τα στοιχεία, τα συζητάμε με τους επιστήμονες και τους καλύτερους συμβούλους μας σε ωριαία βάση, και θα τα παρακολουθούμε προσεκτικά, προκειμένου να κρατήσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο».

Ο ίδιος δήλωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν είναι πολιτικά ανίσχυρος για να επιβάλλει περαιτέρω περιοριστικά μέτρα αν αυτό χρειαστεί.

Από την πλευρά του, o δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης της COVID-19 είναι αναπόφευκτη, καθώς χωρίς νέους περιορισμούς, η Βρετανία θα δει σε πορεία κατάρρευσης το εθνικό σύστημα Υγείας (NHS).

«Νομίζω ότι είναι αναπόφευκτο» δήλωσε ο κ. Καν στο BBC, όταν ερωτήθηκε για την πιθανότητα επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων. «Αν δεν επιβάλουμε νέους περιορισμούς το ταχύτερο, θα δούμε περισσότερα θετικά κρούσματα, αλλά και είναι πιθανό οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, όπως το NHS να βρεθούν σε τροχιά κατάρρευσης, αν δεν καταρρεύσουν» προειδοποίησε ο ίδιος.

Ματαιώθηκαν εορταστικές εκδηλώσεις στο Παρίσι

Το Παρίσι ακύρωσε το σόου πυροτεχνημάτων, όπως και τις άλλες εορταστικές εκδηλώσεις στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ευθυγραμμιζόμενο με τα νέα μέτρα που λαμβάνει η γαλλική κυβέρνηση, προκειμένου να προλάβει την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε ότι οι μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις και τα πυροτεχνήματα για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα απαγορευτούν και συνέστησε στους πολίτες της Γαλλίας, ακόμα και αν είναι εμβολιασμένοι να κάνουν ένα διαγνωστικό τεστ για την COVID-19, πριν βρεθούν μαζί με άλλους ανθρώπους για να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά.

Με PCR ή rapid test η είσοδος στην Ελλάδα

Όπως είναι γνωστό, σημαντικές αλλαγές στον τρόπο εισόδου στη χώρα τίθενται από σήμερα, σε ισχύ και στη χώρα μας. Για την είσοδο στην Ελλάδα προϋπόθεση είναι, για εμβολιασμένους και μη, η διενέργεια PCR (μοριακού) τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών.

«Όχι σε γενικό lockdown, θα πάρουμε όποιο μέτρο χρειαστεί»

Η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού φαίνεται ότι θα επικρατήσει και στην Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ενώ απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο επιβολής γενικού lockdown, σημειώνοντας ωστόσο η κυβέρνηση θα λάβει όποιο μέτρο χρειαστεί.

«Η κατεύθυνσή μας είναι οι περιορισμοί να αφορούν κατά βάση στους ανεμβολίαστους. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την κατεύθυνση που έχουμε» ανέφερε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο Mega, ενώ στάθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης των εμβολιασμών πριν την πιθανή επικράτηση της «Όμικρον».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments