Οικονομία

Φυσικό αέριο: Εκτοξεύθηκε η τιμή μέσα μια ημέρα στην Ευρώπη

Φυσικό αέριο: Εκτοξεύθηκε η τιμή μέσα μια ημέρα στην Ευρώπη
Φυσικό αέριο: Εκτοξεύθηκε η τιμή του φυσικού αερίου μέσα σε μια ημέρα στην Ευρώπη, με άνοδο πάνω από 20%.

Εκτοξεύθηκε η τιμή του φυσικού αερίου μέσα σε μια ημέρα στην Ευρώπη, με άνοδο πάνω από 20%.

Η τιμή του μάλιστα κατέγραψε την υψηλότερη ιστορικά στα 177,92 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ξεπερνώντας κατά πολύ την  προηγουμενη τιμή – ρεκόρ, που ήταν στα 162,13 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Τι αναφέρουν οι ειδικοί

Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές η εκτόξευση της τιμής οφείλεται σε δύο παράγοντες. Αφενός στις χαμηλές θερμοκρασίες  στην Ευρώπη,  όπως  και το γεγονός ότι η Gazprom δεν έχει δεσμεύσει επιπλέον ποσότητες για τον Ιανουάριο στον αγωγό φυσικού αερίου που περνά από την Ουκρανία.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ρωσία περιορίζει την προσφορά της προς την Ευρώπη για να αυξήσει τις τιμές της ενέργειας εν μέσω του χειμώνα και να ασκήσει έτσι πίεση για την επιτάχυνση της έναρξης λειτουργίας του επίμαχου αγωγού Nord Stream 2.

Πως κινήθηκαν σήμερα οι τιμές

Πάνω από 162 ευρώ την μεγαβατώρα εκτοξεύθηκε σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μετά την αλλαγή κατεύθυνσης στη ροή ρωσικού αερίου.

Οι τιμές των συμβολαίων παράδοσης Ιανουαρίου εκτινάχθηκαν πάνω από το 11% στα 162,78 ευρώ, όταν το ρωσικό αέριο άρχισε να ρέει ανατολικά της Γερμανίας, προς την Πολωνία, σύμφωνα με τον διαχειριστή του δικτύου Gascade.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments