Πολιτική

Νέα μέτρα: Χωρίς εκδηλώσεις οι Δήμοι και μάσκα παντού

Νέα μέτρα: Χωρίς εκδηλώσεις οι Δήμοι και μάσκα παντού
Νέα μέτρα: Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτήν την ώρα οι ανακοινώσεις του Θάνου Πλεύρη και του Γιάννη Οικονόμου σχετικά με τα μέτρα για τα Χριστούγεννα.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι ανακοινώσεις του Θάνου Πλεύρη και του Γιάννη Οικονόμου σχετικά με τα νέα μέτρα. Ήδη έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την προμήθεια των δωρεάν self test από τα φαρμακεία, ένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο.

Ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι τις τελευταίες δυο μέρες παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων, σημειώνοντας ότι οι ειδικοί προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν. Καλύτερη εικόνα για τη μετάλλαξη Όμικρον θα υπάρξει σε 10 με 15 μέρες. Άνω του 72% των πολιτών έχει κάνει την τρίτη δόση, ενώ γενικά ο εμβολιασμός είναι στο 80% στον ενήλικο πληθυσμό και στο 70% στο γενικό πληθυσμό. Ο Θάνος Πλεύρης επιβεβαίωσε ότι το πρώτο σκέλος των νέων μέτρων θα ισχύει από αύριο και το δεύτερο από τις 3 Ιανουαρίου.

Από αύριο στις 06:00:

  • Η μάσκα είναι υποχρεωτική και στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους. Αυτό αφορά και στους ανοιχτούς χώρους εστίασης και στα γυμναστήρια.
  • Στα σούπερ μάρκετ και τα ΜΜΜ είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας Ν95.
  • Απαγορεύονται οι εκδηλώσεις Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
  • Οι ταξιδιώτες που θα μπαίνουν στην Ελλάδα με PCR test θα υποχρεούνται να το επαναλαμβάνουν τη δεύτερη μέρα από την άφιξή τους και την τέταρτη μέρα.
  • Παραμένει ισχυρή σύσταση για self test πριν από κάθε έξοδο.

Από 3 Ιανουαρίου και μετά

Θα υπάρξουν νέα μέτρα, περιοριστικά όπως είπε ο Θάνος Πλεύρης, που θα αφορούν στο ωράριο στη διασκέδαση, στις αθλητικές εκδηλώσεις, την τηλεργασία αλλά και γενικότερα μέτρα που θα αφορούν δραστηριότητες που δεν είναι αναγκαίες. Αλλά όλα αυτά θα αποσαφηνιστούν στις 27 Δεκεμβρίου όταν θα συνεδριάσει ξανά η Επιτροπή για να εξετάσει τα νέα δεδομένα και αναλόγως να εισηγηθεί.

Ο Θάνος Πλεύρης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν υπάρχει σκέψη να επιστρέψουν τα sms, ενώ άφησε ανοιχτό να αλλάξουν τα πρωτόκολλα για τη λειτουργία των σχολείων, τα οποία θα ανοίξουν κανονικά.

Σε ερώτηση για τα γήπεδα, ο Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε την εισήγηση των ειδικών για αγώνες χωρίς θεατές από τις 3 Ιανουαρίου και 15 μέρες.

Έρχονται και άλλοι έλεγχοι και μέτρα

Μαζί με την υποχρεωτική μάσκα στους εξωτερικούς χώρους θα έρθουν και έλεγχοι αλλά και πρόστιμα για όσους δεν συμμορφώνονται. Ερωτηθείς σχετικά, ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι δεν είχε πάψει να ισχύει το πρόστιμο, αλλά λόγω των ημερών και για να μην μπερδεύεται ο κόσμος, αποφασίστηκε να ξαναγίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού και πάντα και άρα θα “πέφτουν” πρόστιμα, όπου χρειάζεται.

Για την αλλαγή των πρωτοκόλλων στα σχολεία

Σε ερώτηση για την αλλαγή στα πρωτόκολλα λειτουργίας στα σχολεία, ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι τα σχολεία δεν έχουν συμβάλει στη διασπορά και θα μείνουν ανοιχτά και η όποια αλλαγή υπάρξει στον τρόπο λειτουργίας τους, θα αποφασιστεί από την Επιτροπή στις 27 Δεκεμβρίου.

Δείτε live την ενημέρωση

H εισήγηση των εμπειρογνωμόνων

Οι εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων προβλέπουν άμεση εφαρμογή ενός πρώτου πακέτου μέτρων, ενώ η Επιτροπή επεξεργάζεται πλέγμα μέτρων που θα εφαρμοστεί μετά τις γιορτές, χωρίς ωστόσο να σταματήσει η οικονομική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων προβλέπουν άμεση εφαρμογή των παρακάτω μέτρων:

  • Αναστολή μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοικτούς χώρους.
  • Διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • Υποχρεωτική χρήση διπλής η υψηλής προστασίας μάσκας στα σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Υποχρεωτικά τεστ για όσους εισέρχονται στη χώρα, τη 2η και την 4η ημέρα μετά την άφιξή τους.

Ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο και εισήγηση να επιτρέπεται μόνο η παρουσία καθήμενων στα καταστήματα εστίασης.

Οικονόμου: Τα νέα μέτρα δεν περιλαμβάνουν καθολικούς περιορισμούς και lockdown

«Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για την αντιμετώπιση της παραλλαγής «Όμικρον» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς πανικό και χωρίς εφυσηχασμούς» υπογράμμισε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Προτού δώσει το λόγο στον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ο οποίος και ανακοινώνει τις νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι τα νέα μέτρα δεν περιλαμβάνουν καθολικούς περιορισμούς και lockdown, αλλά αποτελούν αναγκαίες προσαρμογές στην υφιστάμενη κυβερνητική στρατηγική με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως αυτή πλέον διαμορφώνεται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments