Οικονομία

Συναλλαγές: Αυξήθηκαν τα ποσά αναλήψεων από τα ATM – Εκτοξεύθηκαν οι κάρτες

Συναλλαγές: Αυξήθηκαν τα ποσά αναλήψεων από τα ATM – Εκτοξεύθηκαν οι κάρτες
Συναλλαγές: Μεγαλύτερες είναι σε σχέση με το παρελθόν οι αναλήψεις μετρητών από τα ATM των τραπεζών ενώ οι συναλλαγές με κάρτες έχουν εκτοξευθεί.

Μεγαλύτερες είναι σε σχέση με το παρελθόν οι αναλήψεις μετρητών από τα ATM των τραπεζών ενώ οι συναλλαγές με κάρτες έχουν εκτοξευθεί.

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος

Στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος όσον αφορά στη ζήτηση μετρητών από τους καταναλωτές, δείχνουν πως η αξία των μετρητών που αναλήφθηκαν μέσω ΑΤΜ στην Ελλάδα υποχώρησε το 2020 σε 38,8 δισ. ευρώ από 41,5 δισ. ευρώ το 2019.

Η μέση αξία ανάληψης παρουσίασε σημαντική αύξηση μετά από πολλά έτη. Από 180 ευρώ περίπου το 2019, σημειώθηκε αύξηση στα 210 ευρώ το 2020, ήτοι άνοδος κατά 15%.

Η συχνότερη χρήση των συναλλαγών με κάρτα επιβεβαιώνεται και από τα στατιστικά στοιχεία των πληρωμών, σύμφωνα με τα οποία η αξία των εγχώριων πληρωμών με κάρτα διαμορφώθηκε το 2020 σε 35 δισ. ευρώ, έναντι 24 δισ. ευρώ το 2019, παρουσιάζοντας σε ετήσια βάση αύξηση κατά 44% (ή 39% με βάση τον αριθμό των πληρωμών αυτών).

Κατά την ΤτΕ η χρήση των πληρωμών με –χρεωστικές κυρίως– κάρτες είχε επεκταθεί γρήγορα τη διετία 2015-2016 λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν στις αναλήψεις μετρητών από τραπεζικούς λογαριασμούς τον Ιούνιο του 2015 και της θεσμοθέτησης στη συνέχεια σχετικών κινήτρων για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Ειδικότερα, το 2016 η αξία των εγχώριων πληρωμών με κάρτα είχε σημειώσει ρυθμό αύξησης 82% (ή 128% με βάση τον αριθμό πληρωμών), αλλά στη συνέχεια μέχρι το 2018 και το 2019 ο ρυθμός αυτός είχε σταθεροποιηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα (της τάξεως του 10% σε όρους αξίας και 25% σε αριθμό).

Πανδημία συναλλαγές: Αυξήθηκαν τα POS στην Ελλάδα

Ραγδαία αύξηση των συναλλαγών με POS είχαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυξήθηκε κατά 17% η χρήση των πληρωμών με κάρτα ή άλλες εναλλακτικές μορφές.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο συνολικός αριθμός των συναλλαγών χωρίς μετρητά εντός της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 3,7% – ποσοστό που αντιστοιχεί σε 101,6 δισεκατομμύρια συναλλαγές το 2020 – σε σύγκριση με το 2019, ενώ η έκδοση καρτών πληρωμών αυξήθηκε κατά 6,5% – ποσοστό που αντιστοιχεί σε 609 εκατομμύρια κάρτες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments