Πολιτική

Χριστούγεννα VS Πρωτοχρονιά

Χριστούγεννα VS Πρωτοχρονιά
Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr για τα επόμενα μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί

Η χθεσινή παραμονή Χριστουγέννων ήταν μια διαφορετική εορτή. Δεν ήταν καθολική απαγόρευση, ούτε απόλυτος περιορισμός. Ήταν κάτι ανάμεσα. Ήταν-όπως το pagenews.gr είχε αποκαλύψει- το πρώτο κρίσιμο crash test, της επόμενης ημέρας. Η πρώτη μεγάλη δοκιμασία και σε πολιτικό και σε επιστημονικό επίπεδο. Αλλά κυρίως σε κοινωνικό επίπεδο.

Το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων, πέρασε με όλες τις εκτιμήσεις να επιβεβαιώνονται. Γεμάτα κέντρα διασκέδασης, εορταστική κίνηση στους εμπορικούς δρόμους, οικονομική διακίνηση. Ταυτοχρόνως η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών και μάσκες φορούσε και διακριτικά κινήθηκε στη καταναλωτική της συμπεριφορά.

Αυτό που μένει να δούμε για να εξαχθούν όλα τα συμπεράσματα σε όλα τα επίπεδα είναι τα αποτελέσματα των ερευνών. Δηλαδή η έκταση των κρουσμάτων, ο αριθμός των θυμάτων, η τήρηση των μέτρων, σε υγειονομικό επίπεδο, η κοινωνική αποδοχή, η επιτυχία ή αποτυχία της εφαρμογής των νέων μέτρων. Κοντολογίς το αποτέλεσμα του Χριστουγεννιάτικου  crash test.

Η επιστημονική επιτροπή και η κυβέρνηση έχουν ξεκαθαρίσει πως ανάλογα με τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν από το τριήμερο των Χριστουγέννων, θα καθοριστεί και το νέο πακέτο περιορισμών. Το δεδομένο είναι πως θα υπάρξουν περιορισμοί και μάλιστα αυστηροί. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σιγοψυθιρίζουν το γενικό lockdown. Λέξη απαγορευτική για τη κυβέρνηση, εύηχη σε αρκετούς επιστήμονες. Το σίγουρο είναι πως η κυβέρνηση, θα επιδιώξει με όλους τους τρόπους να αποφύγει το γενικό «κλείσιμο». Και όχι μόνον για λόγους οικονομικούς.

Η κοινωνία βρίσκεται στα όρια της. Αν δεν τα έχει ξεπεράσει. Ούτε οι πιθανές αντιδράσεις αποτελούν παράγοντα αποφάσεων για τη κυβέρνηση. Η δημόσια υγεία είναι πέρα και πάνω από οποιεσδήποτε πολιτικές «επιθυμίες». Ο γενικός περιορισμός δεν αποτελεί λύση και θα είναι το τελευταίο σκαλοπάτι υπό πολύ δυσμενείς συνθήκες.

Είναι γεγονός πως τα επόμενα μέτρα έχουν ήδη αποφασιστεί. Το μέγεθος τους, όμως, δεν είναι δεδομένο. Αυτό θα κριθεί, από το τριήμερο των Χριστουγέννων. Αλλά, όπως λένε και οι επιστήμονες αλλά και οι παράγοντες της αγοράς «και αυτό είναι δεδομένο». Για παράδειγμα, κανένα τραπέζι σε μεγάλα κέντρα διασκέδασης δεν έχει ακυρωθεί. Ούτε σε μεγάλα μπαρ. Η είσοδος φυσικά επιτρέπεται σε εμβολιασμένους και με ελέγχους που πραγματοποιούνται κανονικά ακόμη και στο πιο μικρό εμπορικό μαγαζί. Και αυτό δεν είναι λίγο ούτε αμελητέο, όπως λέει η επιστημονική κοινότητα. Αλλά και οι εμβολιασμένοι ενδέχεται να ασθενήσουν.

Το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων πέρασε και η Πρωτοχρονιά ακολουθεί. Με όλα όσα είναι πλέον γνωστά. Και οι πολιτικές αποφάσεις και οι επιστημονικές επισημάνσεις. Είναι, όμως, τουλάχιστον εντυπωσιακό να δεχόμαστε a priori το τετελεσμένο.  Να δεχόμαστε ότι θα περιοριστούμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, σε δέκα ημέρες, αλλά να μην δεχόμαστε ούτε λέξη για την εορταστική διασκέδαση μας. Ούτε λέξη για τον εορταστικό συνωστισμό μας. Ούτε λέξη για τη μαζική «μπουζουξίδικη» διασκέδαση μας. Αλλά θα συνεχίσουμε να στηλιτεύουμε επιστήμονες, πολιτικούς, οικονομολόγους που επιμένουν-γιατί άραγε-πως ακόμη και οι περιορισμοί έχουν νομοτελειακό χαρακτήρα. Η αύξηση του εμβολιασμού και η κοινωνική συμπεριφορά θα αποτελέσουν το μεγάλο βήμα για τη κατασκευή του τείχους απέναντι σε αυτό που έρχεται.

Γιατί το πιο σημαντικό δεν είναι «αν θα ανέβω στο τραπέζι στο μαγαζί» αλλά αν θα ζω για να ανέβω του χρόνου και του παραχρόνου και όλες τις επόμενες χρονιές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments