Οικονομία

Τουρκική λίρα: Ξανά σε πτώση – Υποχωρεί σχεδόν 8% έναντι του δολαρίου

Τουρκική λίρα: Ξανά σε πτώση – Υποχωρεί σχεδόν 8% έναντι του δολαρίου
Τουρκική λίρα: Πτωτική ήταν η πορεία της τουρκικής λίρας τη Δευτέρα παρά τις παρεμβάσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πτωτική ήταν η πορεία της τουρκικής λίρας τη Δευτέρα παρά τις παρεμβάσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η λίρα έφτασε έως και στα 11,6 δολάρια τη Δευτέρα πριν μειώσει τις απώλειες. Το ράλι της περασμένης εβδομάδας επανέφερε το τουρκικό νόμισμα στα επίπεδα που είχε στα μέσα Νοεμβρίου. Την προηγούμενη Δευτέρα, είχε βυθιστεί στο ιστορικό χαμηλό των 18,4 δολαρίων, μετά από μια διολίσθηση πολλών μηνών λόγω των φόβων για σπειροειδή πληθωρισμό που προκλήθηκε από μια διαδοχική μείωση των επιτοκίων που σχεδίασε ο Τούρκος πρόεδρος.

Αδύναμη πλέον η λίρα

Το τουρκικό νόμισμα εξακολουθεί να είναι 35% πιο αδύναμο από ό,τι στο τέλος του περασμένου έτους.

Ο Ερντογάν αποκάλυψε αργά την περασμένη Δευτέρα ένα σχέδιο βάσει του οποίου το Υπουργείο Οικονομικών και η κεντρική τράπεζα θα αποζημιώσουν τις ζημίες που υπέστησαν οι καταθέσεις σε λίρες που έχουν μετατραπεί σε ξένα νομίσματα, πυροδοτώντας το μεγαλύτερο ενδοημερήσιο ράλι της λίρας.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο AHaber, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι οι Τούρκοι έδειξαν εμπιστοσύνη στο εθνικό νόμισμα και οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 23,8 δισεκατομμύρια λίρες μετά την ανακοίνωση του σχεδίου κατά του δολαρίου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments