Ελλάδα

Μαγιορκίνης: Τα κρούσματα θα σπάνε το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο – Στο 160% η αύξηση σε μία εβδομάδα

Μαγιορκίνης: Τα κρούσματα θα σπάνε το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο – Στο 160% η αύξηση σε μία εβδομάδα
Τα κρούσματα θα σπάνε το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο προειδοποίησε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, σημειώνοντας πως τις τελευταίες ημέρες η αύξηση είναι της τάξης του 160%

Σε συστάσεις προς τους πολίτες, εν μέσω της σαρωτικής επέλασης της πανδημίας και της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων, προχώρησε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη σημερινή ενημέρωση.

Αρχικά, αναφερόμενος στην Ευρώπη, ο δρ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για 46% αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, με μείωση των θανάτων. Και τόνισε: «Τις επόμενες εβδομάδες, η καταγραφή των διαγνώσεων θα σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Ωστόσο, η τάση μείωσης των θανάτων αναμένεται να διατηρηθεί. Η αναζωπύρωση της επιδημίας είναι προφανής.

Αυξημένα κατά 160% τα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα

Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε κατά 160% έναντι της προηγούμενης, ενώ τις τελευταίες ημέρες υπάρχει υπερπενταπλάσιος αριθμός διαγνώσεων. Η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή. Όσον αφορά στις ΜΕΘ, οι νοσηλείες μέχρι χθες έδειξαν μείωση κατά 4%. Ο αριθμός νέων εισαγωγών έδειξε επιδείνωση της τάξεως του 6%.

Ο ιός δεν έχει γίνει άκακος

Σχετικά με την Όμικρον, αναμένεται να δούμε περισσότερους νοσούντες και σημαντικά μειωμένους θανάτους έναντι των προηγούμενων κυμάτων. Ωστόσο, ο ιός δεν έχει γίνει άκακος. Οι ανεμβολίαστοι αναμένεται να αντιμετωπίσουν κίνδυνο νοσηλείας πολλαπλάσιο απ’ ότι οι εμβολιασμένοι. Για τη διαγνωστική αξία των διαγνωστικών τεστ, τα rapid θεωρούνται εξαιρετικά αξιόπιστα και έναντι της Όμικρον.

Σε φάση έξαρσης της επιδημίας, υπάρχει σημαντικό ποσοστό που θα περάσουν τη νόσο τελείως ασυμπτωματικά. Η PCR είναι ισχυρό εργαλείο που θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Για τις νοσηλείες παιδιών

Αναφορικά με τις νοσηλείες στα παιδιά, δεν υπάρχει σημαντική διαφορά. Η Όμικρον είναι πολύ μεταδοτική και αναλογικά θα αυξηθούν και στα βρέφη. Δεν έχει διαπιστωθεί αλλαγή στη βαρύτητα της νόσου. Όσον αφορά στα σχολεία, δεν έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο υποχρεωτικής μάσκας αυξημένης προστασίας. Είναι νωρίς να συζητηθεί παράταση των σχολικών διακοπών.

Έκκληση στους γονείς για εμβολιασμό των παιδιών

Τα κρούσματα στα σχολεία επί Δέλτα πήγαν πολύ καλά, γιατί είχαμε πολύ καλό έλεγχο της πανδημίας. Τα αποτελέσματα από τον εμβολιασμό των εφήβων είναι εντυπωσιακά, με αποτέλεσμα μείωση των κρουσμάτων στα λύκεια, κάτι που δείχνουν και οι εμβολιασμοί στην ηλικία 5-11. Καλώ τους γονείς να προχωρήσουν σε εμβολιασμό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments