Ελλάδα

Η μάχη με τη πανδημία

Η μάχη με τη πανδημία
Πανδημία: Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr σχετικά με την μάχη με τον κορωνοϊό παραθέτοντας ενδεικτικούς πίνακες που απεικονίζουν την πορεία της.

Στη τελευταία ημέρα του 2021 η Αθήνα θυμίζει τρομαγμένη πόλη. Οι δρόμοι μοιάζουν άδειοι ενώ η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά, χωρίς μποτιλιαρίσματα. Κανείς δεν περίμενε πως ένα χρόνο μετά το περσινό εγκλεισμό μας, θα θρηνούσαμε χιλιάδες νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες κρούσματα καθημερινά. Κανείς δεν περίμενε πως η υπόθεση της πανδημίας θα λειτουργούσε καταλυτικά σε όλα τα επίπεδα:πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό οικογενειακό.

Η Ελλάδα ζει κάτω από το φάντασμα μιας υγειονομικής κρίσης που δεν έχει γνωρίσει στο παρελθόν. Οι μεταλλάξεις Δέλτα και Όμικρον ήταν οι αιτίες μιας βαθιάς πολιτικής σύγκρουσης που θυμίζει εποχές μνημονιακής διαμάχης. Στη σκιά μιας οικονομικής κατάρρευσης οι ισορροπίες ανάμεσα στη δημόσια υγεία είναι πολύ λεπτές. Η κυβέρνηση κινείται σε ένα τεντωμένο σκοινί. Από κάτω βρίσκεται το χάος: πολιτικό κοινωνικό, οικονομικό. Μια λάθος κίνηση μπορεί να ανατρέψει τα πάντα. Με την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις να συμπληρώνουν το παζλ του τρόμου, οι εσωτερικές αντιθέσεις περισσεύουν και απαιτείται μια διαφορετική προσέγγιση σε όλους τους τομείς.

Ο πόλεμος με τη πανδημία

Η Ελλάδα, όπως δείχνει και ο παρακάτω πίνακας που δημοσιεύθηκε στους Financial Times, εμφανίζεται να βρίσκεται χαμηλά στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επίπεδο κρουσμάτων. Υψηλότερα από ότι θα περιμέναμε αλλά με συγκρατημένα ποσοστά. Είναι γεγονός, όπως δείχνει και ο σχετικός πίνακας πως στην αρχή του 2021 η Ελλάδα αντέδρασε άμεσα και προστάτεψε το δημόσιο σύστημα υγείας της αλλά και δημιούργησε ένα καλό τείχος απέναντι στην επέκταση της πανδημίας.

Τα κρούσματα παρουσίασαν γεωμετρική πρόοδο από τα μέσα, περίπου του καλοκαιριού και καθόλη τη διάρκεια του φθινοπώρου. Και αυτό έχει την εξήγηση του καθώς και οι έλεγχοι ήταν λιγοστοί, η θερινή ραστώνη λειτούργησε αρνητικά, η «απελευθέρωση» προκάλεσε την αίσθηση του τέλους της πανδημίας, κάτι που ενίσχυσαν λανθασμένα και κάποιοι πολιτικοί παράγοντες, η κρατική μειωμένη μέριμνα που λειτούργησε με τη αίσθηση της νέας αρχής και η μη απαραίτητη προσοχή για το επερχόμενο κύμα.

Την ίδια στιγμή αυξήθηκαν και δεν μειώθηκαν οι αρνητές του εμβολίου με συνέπεια να δημιουργηθεί ένα τρομακτικό παζλ και στη δημόσια υγεία αλλά και στη κοινωνία που εμφανίστηκε χωρισμένη σε δυο κατηγορίες: εμβολιασμένοι VS ανεμβολίαστων.

Τη χρονιά που η Ελλάδα τιμούσε τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, η κοινωνία έτρεχε με άλματα προς το παρελθόν. Κατηγορήθηκαν πολιτικοί, λοιδορήθηκαν επιστήμονες, χλευάστηκαν οικονομικοί παράγοντες, υβρίστηκαν υψηλού επιπέδου Έλληνες επιστήμονες…

Οι θάνατοι

Το ίδιο αισιόδοξο μήνυμα δεν εξάγεται, όμως, από το σχετικό πίνακα για τους θανάτους. Η έκταση της Δέλτα προκάλεσε κυριολεκτικά Σοκ και Δέος στην ελληνική κοινωνία. Η χώρα μας αντιμετωπίζει το παράδοξο φαινόμενο να υπολείπεται σε κρούσματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά να είναι πρώτη στο μακάβριο αυτό ρεκόρ σε αναλογία πληθυσμών.

Ένα τραγικό ποσοστό που διατηρείται μέχρι σήμερα αλλά με τάσεις μείωσης. Πολλοί εκτιμούν πως η μετάλλαξη Όμικρον ενέχει την αιτία της καθώς μπορεί να μεταδίδεται σχεδόν αυτόματα αλλά δείχνει να μην έχει την ευθύνη θα α των ή βαριών περιστατικών. Με αποτέλεσμα να μειώνεται και το ποσοστό των θανάτων αλλά και των επισκέψεων στα δημόσια νοσοκομεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments