Ελλάδα

Κορωνοϊός: Ολοταχώς για 100.000 κρούσματα λόγω «Ο» – Πότε θα ξεμπερδέψουμε με τη μετάλλαξη

Κορωνοϊός: Ολοταχώς για 100.000 κρούσματα λόγω «Ο» – Πότε θα ξεμπερδέψουμε με τη μετάλλαξη
Κορωνοϊός: Για την πορεία της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα αλλά και για το ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω για τη μετάδοσή της μίλησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Για την πορεία της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα αλλά και για το ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω για τη μετάδοσή της μίλησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μιλώντας στο Open αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Όμικρον και δήλωσε ότι οι επιστήμονες προειδοποιούσαν και ότι ακόμη δεν έχουμε φθάσει στην κορύφωσή της.

Ποια η εκτίμηση για τη νέα μετάλλαξη

«Θα νοσήσουμε όλοι ήπια και θα τελειώσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προβλέποντας ότι στις 20 Φεβρουαρίου θα αρχίσει η ύφεση της πανδημίας.

Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε στο OPEN και τη Φαίη Μαυραγάνη ότι «εκείνη την ημερομηνία ο μέσος εβδομαδιαίος όρος θα είναι 3.500 με 4.000 κρούσματα. Τότε θα έχουμε πια και το τέλος της Όμικρον με πάρα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας να έχει ανοσοποιηθεί».

Σαρηγιάννης

Ολοταχώς για 100.000 κρούσματα

Θα υπάρξουν μέρες που θα καταγραφούν 80.000, ακόμα και 100.000 κρούσματα την ημέρα. «Τον Απρίλιο θα έχουμε ξεμπερδέψει με την Όμικρον», τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ. Εξήγησε, όμως, ότι η πανδημία δεν είναι δεδομένο ότι θα τελειώσει, καθώς μπορεί να υπάρξει μια νέα μετάλλαξη του ιού και ο εφιάλτης να παραταθεί ακόμα περισσότερο.

Ποια νέα μέτρα πρέπει να ληφθούν

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι χρειάζονται περισσότερες κλίνες ΜΕΘ και πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. «Και να εφαρμοστεί τηλεργασία σε μεγάλο ποσοστό», συμπλήρωσε. Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, πρέπει να αυξηθούν τα self test σε τρία την εβδομάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή.

Ποια νέα μέτρα έχουν τεθεί σε ισχύ για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλή μάσκα τόσο στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μεταφοράς και στο προσωπικό της εστίασης αλλά και όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
  • Ωράριο λειτουργίας έως τις 12 τα μεσάνυχτα, έως 6 άτομα ανά τραπέζι και όχι όρθιοι σε διασκέδαση και εστίαση. Αν τα μέτρα δεν τηρηθούν θα απαγορευθεί και η μουσική.
  • Στα γήπεδα: Περιορισμός στο 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα όλοι οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μόνο επισκεπτήριο με PCR και το ίδιο και σε νοσοκομεία.
  • Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο. Θα είναι ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments