Οικονομία Άποψη

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε ισχύ δέσμη μέτρων για τη στήριξης της εργασίας, των νέων και της οικονομίας

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε ισχύ δέσμη μέτρων για τη στήριξης της εργασίας, των νέων και της οικονομίας
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μια ακόμη δέσμη μέτρων τέθηκε σε ισχύ από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Ήδη από το βήμα της 85ης ΔΕΘ ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους νέους, τη δημιουργία νέων προγραμμάτων για την ενίσχυση των θέσεων εργασίας.

Μια ακόμη δέσμη μέτρων τέθηκε σε ισχύ από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Ήδη από το βήμα της 85ης ΔΕΘ ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους νέους, τη δημιουργία νέων προγραμμάτων για την ενίσχυση των θέσεων εργασίας ενώ είχε αναφερθεί και τη μείωση των φόρων και την ενίσχυση του εισοδήματος για τα νοικοκυριά.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού ήταν στην “ατζέντα” της κυβέρνησης και από 1 Ιανουαρίου ξεκίνησε η αύξηση 2% για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα. Αυτό παράλληλα, σήμανε και την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Μητσοτάκης: Πόσο αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός

Συγκεκριμένα ο νόμιμος κατώτατος μισθός και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο, για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, ως εξής:

  • α) Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 2% και ορίζεται στα 663 ευρώ από 650 ευρώ προηγουμένως.
  • β) Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται επίσης κατά 2% και ορίζεται στα 29,62 ευρώ από 29,04 ευρώ προηγουμένως

Έτσι ο κατώτατος μισθός από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα θα ανέλθει στα 663 ευρώ τον Ιανουάριο, ενώ το κέρδος θα φτάσει έως 195 ευρώ τον μήνα αν συνυπολογισθούν και οι τριετίες στους έμπειρους υπαλλήλους, φυσικά αν είχαν προϋπηρεσία τον Φεβρουάριο του 2012.

Μητσοτάκης: Αυξήθηκαν και τα επιδόματα ανεργίας

Από 1η Ιανουαρίου το επίδομα ανεργίας έφθασε στα 407 ευρώ από 399,25 ευρώ που είναι σήμερα. Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος). ΟΑΕΔ

Μητσοτάκης: Φθηνότεροι πλέον οι λογαριασμοί κινητού

Φθηνότεροι είναι από  1 Ιανουαρίου οι λογαριασμοί κινητού. Το όφελος προς όλους τους καταναλωτές, είτε είναι ιδιώτες είτε επιχειρήσεις, κυμαίνεται μεταξύ 2% και 10% για κάθε μηνιαίο λογαριασμό.

Παράλληλα, από τέθηκε σε ισχύ η κατάργηση τελών κινητής τηλεφωνίας για φυσικά πρόσωπα 15 έως 29 ετών και η μείωση και σταθεροποίηση των τελών κινητής τηλεφωνίας στο 10% για φυσικά πρόσωπα άνω των 30 ετών και για επιχειρήσεις.

Η μείωση του τέλους θα γίνει αυτόματα αλλά για την κατάργησή του για τους δικαιούχους 15-29 ετών θα πρέπει να γίνει μια δήλωση εγγραφής στο Μητρώο Αιτήσεων Δικαιούχων Απαλλαγής Τελών Κινητής Τηλεφωνίας που αναμένεται να ανοίξει μετά τις 10 Ιανουαρίου.

Όπως είναι λογικό όσο μεγαλύτερος ο λογαριασμός τόσο μεγαλύτερο και το όφελος. Η μείωση του τέλους θα επηρεάσει και την καρτοκινητή και πλέον κάθε κάρτα θα δίνει περισσότερα λεπτά ομιλίας και data.

Η απαλλαγή εφαρμόζεται για έναν αριθμό τηλεφώνου ανά δικαιούχο. Η δήλωση γίνεται μέσω του gov.gr μέσω κωδικών Taxisnet. Εάν πρόκειται για ανήλικο δικαιούχο, η υποβολή της δήλωσης γίνεται από τον γονέα ή τον έχοντα τη γονική μέριμνα.

Παράλληλα, συνεχίζεται και για το 1ο εξάμηνο του 2022 η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια κινηματογράφων, στο τουριστικό πακέτο και στα γυμναστήρια.

Τι αλλάζει το 2022 για εισφορά αλληλεγγύης και ασφαλιστικές εισφορές

Εκτός από την αύξηση του κατώτατου μισθού 2% που έχει αποφασισθεί θα υπάρξουν αλλαγές και στην εισφορά αλληλεγγύης και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Εισφορά αλληλεγγύης

Έχει ανακοινωθεί ήδη η επέκταση για όλο το 2022 της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα.

Για τις ασφαλιστικές εισφορές

Διατηρούνται και το 2022 οι μειωμένες κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές για εργοδότες και εργαζόμενους. Αυτό στην πράξη οδηγεί σε σημαντική ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους για ακόμη έναν χρόνο, με άμεσες θετικές συνέπειες τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους εργοδότες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, από τις έμμεσες αυξήσεις που θα προκύψουν το 2022 από τη μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών, σε συνδυασμό με την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης οι εργαζόμενοι με μεικτό μισθό της τάξεως των 700 έως 2.000 ευρώ θα έχουν όφελος από 160 έως 691 ευρώ ετησίως.

Για την οικονομία

  • Παρέχονται κίνητρα για συνενώσεις και συνεργασίες μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης επί του φόρου εισοδήματος, ενώ από την 1η Οκτωβρίου 2021 έχει μειωθεί κατά 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου.
  • Το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων.

Πρώτο ένσημο: Ξεκίνησε το νέο πρόγραμμα – Ποιοι και πως συμμετέχουν

Ξεκίνησε από 1 Ιανουαρίου το πρόγραμμα “Πρώτο ένσημο” του υπουργείου Εργασίας.

Μέσω της επιδότησης παρέχονται κίνητρα αφενός στους νέους να αναζητήσουν την ενδιαφερόμενη επιχείρηση που θα τους προσλάβει για να λάβουν την επιδότηση, αφετέρου στους εργοδότες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καθώς θα μειώνεται το μισθολογικό κόστος.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν νέοι ηλικίας 18-29 ετών που δεν διαθέτουν προϋπηρεσία εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό ή τον δημόσιο τομέα.

Επικουρική ασφάλιση: Τι αλλάζει, ποιοι και πως εντάσσονται

Από την 1η Ιανουαρίου τέθηκε σε ισχύ το ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Αασφάλισης) και αφορά όλους όσους εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος είναι η δημιουργία ατομικού λογαριασμού («κουμπαρά») για κάθε νέο ασφαλισμένο, και η εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών στοιχείων στην επικουρική ασφάλιση με την ίδρυση του δημόσιου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments