Πολιτισμός

Εγκάρσιος Προσανατολισμός: Το νέο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου στη Στέγη

Εγκάρσιος Προσανατολισμός: Το νέο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου στη Στέγη
Τι να τις κάνει κανείς τις προθέσεις; Η τέχνη είναι πράξη, δηλώνει ο Δημήτρης Παπαϊωάννου

“Εγκάρσιος προσανατολισμός”, είναι ο τίτλος της νέας παραγωγής που παρουσιάζει αυτή την περίοδο ο Δημήτρης Παπαϊωάννου στη Στέγη. Ήδη οι πρώτες κριτικές αποθεώνουν τον δημιουργό: «Αν ο Μιχαήλ Άγγελος ζούσε τώρα, μια τέτοια δουλειά δε θα μας παρέδιδε;», «Κόσμημα εφευρετικότητας και ομορφιάς», «Μια παρατεταμένη πράξη καλλιτεχνικής μαγείας που δημιουργήθηκε μπροστά στα μάτια μας», τιτλοφορούνται ορισμένα από τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου.

“Κάθε νέα του παραγωγή, μια εμπειρία που θέλεις να ζήσεις. Γιατί ο Παπαϊωάννου είναι χωρίς αμφιβολία ένας από τους τέσσερις πιο σημαντικούς χορογράφους στον κόσμο”, όπως χαρακτηριστικά έγραψε η εφημερίδα Le Figaro τον Ιούνιο του 2021. Εικόνες, κινήσεις, ήχοι που σε εκτοξεύουν προς την πηγή της ζωής, της δημιουργίας, της φαντασίας, του παιχνιδιού και σε καλούν να ανακαλύψεις τη δική σου αλήθεια προς το φως. Εγκάρσιος Προσανατολισμός ονομάζεται η μέθοδος που χρησιμοποιούν τα έντομα για να διατηρούν μια σταθερή γωνία προς μια μακρινή πηγή φωτός για προσανατολισμό, ο λόγος για τον οποίο πετούν προς ό,τι λάμπει.

Η τέχνη είναι πράξη

Ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαϊωάννου σημειώνει για τα έργα του: «Γράφω τα έργα μου ενώ τα κατασκευάζω στις πρόβες. Προετοιμάζω υλικό μόνο για να ξεκινήσω τη διαδικασία και –τις περισσότερες φορές– το πετάω. Έχω αποφασίσει να μη γνωρίζω τι φτιάχνω πριν και κατά τη διάρκεια. Στο τέλος, αν είμαι τυχερός, εμφανίζεται το έργο και προσπαθώ να το καταλάβω και να το τελειοποιήσω. Κρατάω το δικαίωμα να τα αλλάξω όλα την ύστατη στιγμή. Οπότε, είναι δύσκολο για μένα να σας μιλήσω για κάτι πριν δημιουργηθεί. Τι να τις κάνει κανείς τις προθέσεις; Η τέχνη είναι πράξη. Αν σας μιλήσω, είναι σίγουρο ότι είτε θα σας παραπλανήσω είτε θα προδώσω το έργο».

Η παράσταση πήρε την τελική της μορφή στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης μετά από 1,5 μήνα προβών από τον Παπαϊωάννου και την ομάδα του. Ήταν προγραμματισμένη για τις σεζόν 2019-20 & 2020-21 αλλά αναβλήθηκε λόγω των προληπτικών μέτρων της πολιτείας κατά του Covid-19. Πεντακόσιοι και πλέον περφόρμερ και χορευτές, από όλο τον κόσμο, πέρασαν από οντισιόν την άνοιξη του 2019. Εκείνοι που επιλέχθηκαν, ξεκίνησαν πρόβες με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου τον Ιανουάριο του 2020 και διέκοψαν αιφνίδια, λόγω lockdown, τον Μάρτιο του 2020.

Η Στέγη έχει κυκλοφορήσει μια έκδοση-αφιέρωμα στις τρεις δεκαετίες δημιουργίας του Έλληνα δημιουργού, με σχέδια και εικόνες από το προσωπικό αρχείο του: από τα πρώτα του χρόνια στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών μέχρι την περίοδο της Ομάδας Εδάφους και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι σήμερα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments