Ελλάδα

Ξυλοδαρμός καθηγητή ΑΣΟΕΕ: Η Σύγκλητος είχε αποφασίσει να μην τεθεί σε αποχή από τα καθήκοντά του

Ξυλοδαρμός καθηγητή ΑΣΟΕΕ: Η Σύγκλητος είχε αποφασίσει να μην τεθεί σε αποχή από τα καθήκοντά του
Τι αναφέρει η Σύγκλητος για τον ξυλοδαρμό του καθηγητή στην ΑΣΟΕΕ

Ποτέ δεν έλαβαν ενημέρωση από την Εισαγγελία για σύσταση κατηγορίας και άσκησης ποινικής δίωξης κατά οποιουδήποτε μέλους Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) αναφορικά με αδικήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας, υποστηρίζουν οι Πρυτανικές Αρχές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) σε ανακοίνωσή τους.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το Πανεπιστήμιο έχει ενημερώσει την Εισαγγελία Αθηνών από τις 4 Μαρτίου του 2021 για δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε ενδεχόμενα αυτού του τύπου αδικήματα μέλους ΔΕΠ.

Όπως αναφέρεται, «το Πανεπιστήμιο ενήργησε άμεσα και σύμφωνα με το νόμο, όταν έλαβε ενημέρωση από την Εισαγγελία, για την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος μέλους ΔΕΠ για συγκεκριμένα αδικήματα μη σχετιζόμενα με τα ανωτέρω αναφερόμενα».

Ειδικότερα, παραθέτουν τα στοιχεία που αφορούν στις ενέργειες του Πανεπιστημίου:

Ο πρύτανης του ΟΠΑ παρέπεμψε το μέλος ΔΕΠ, εντός οκτώ ημερών στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ. Παράλληλα, κοινοποίησε άμεσα το έγγραφο της απόφασης για την παραπομπή στην υπουργό Παιδείας και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Στη συνέχεια, η υπουργός Παιδείας ζήτησε τη γνώμη της Συγκλήτου του ΟΠΑ, όπως δύναται να κάνει εφόσον έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη, ώστε να μπορεί να αποφασίσει εάν ο παραπεμπόμενος θα απέχει από την άσκηση των καθηκόντων του μέχρι την έκδοση της πειθαρχικής απόφασης από το ανεξάρτητο Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ.

Η Σύγκλητος του ΟΠΑ αποφάσισε ομόφωνα – για το μέλος ΔΕΠ που παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο μελών ΔΕΠ από τον Πρύτανη του ΟΠΑ – να μην τεθεί σε αποχή από την άσκηση των καθηκόντων του μέχρι την έκδοση της σχετικής πειθαρχικής απόφασης, με βάση «το τεκμήριο της αθωότητας» και με βάση την εξέταση των αναφερόμενων ως ακαδημαϊκών κριτηρίων. Η διατύπωση της γνώμης της Συγκλήτου του ΟΠΑ στάλθηκε στην υπουργό Παιδείας.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, καταλήγει η ανακοίνωση, «ο Πρύτανης και η Σύγκλητος του ΟΠΑ ενήργησαν άμεσα σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με όλα όσα προβλέπονται από το νόμο και τους κανόνες που διέπουν το πειθαρχικό δίκαιο των μελών ΔΕΠ, χωρίς καμία συγκάλυψη σε τίποτα και για κανέναν».

Το ψήφισμα της Συγκλήτου του ΟΠΑ

Η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα στις 13 Ιανουαρίου 2022 και εξέτασε την άκρως ανησυχητική και επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ίδρυμα εξαιτίας δυο γεγονότων: (α) του ξυλοδαρμού μέλους ΔΕΠ από ομάδα κουκουλοφόρων την Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022 κατά τη διάρκεια διάλεξης, και (β) της προσπάθειας καταστροφής, από ομάδα αγνώστων, τοίχου στο χώρο του κεντρικού κτηρίου του ΟΠΑ με χρήση ηλεκτρικού εξοπλισμού την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022.

Στο ψήφισμά της η Σύγκλητος καταδικάζει “κατηγορηματικά και απερίφραστα” τόσο τον ξυλοδαρμό μέλους ΔΕΠ από ομάδα κουκουλοφόρων όσο και την προσπάθεια καταστροφής, από ομάδα αγνώστων, τοίχου στο χώρο του κεντρικού κτηρίου του ΟΠΑ. Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, “αυτές οι ενέργειες οδηγούν στην ακύρωση της δημοκρατικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου, την εμπέδωση κλίματος φόβου και ανασφάλειας στην πανεπιστημιακή κοινότητα, και την αποθάρρυνση φοιτητών-τριων και προσωπικού να αφιερωθούν στο πανεπιστημιακό τους έργο, στη μάθηση και στη δημιουργία”.

“Η Σύγκλητος θα υπερασπιστεί την ακαδημαϊκή ελευθερία, την ομαλή ακαδημαϊκή και διοικητική λειτουργία του ιδρύματος, το δικαίωμα των χιλιάδων μελών της κοινότητας του Πανεπιστημίου να έχουν ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση στους χώρους του, και θα προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες, με τη συνδρομή της πολιτείας, προκειμένου να προστατεύσει το κύρος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών”, καταλήγει το ψήφισμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments