Ελλάδα

Μάρμαρα Παρθενώνα: Πιέσεις για επιστροφή τους στην Ελλάδα

Μάρμαρα Παρθενώνα: Πιέσεις για επιστροφή τους στην Ελλάδα
Μάρμαρα Παρθενώνα: Νέο άρθρο στον Independent που πιέζει για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα.

Μετά το δημοσιεύμα των Times που τασσόταν υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, άλλο ένα δημοσίευμα εντείνει τις πιέσεις προς το Βρεταινικό Μουσείο. Ο Independent αναφέρει ότι η επιστροφή ενός μικρού θραύσματος της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα από το Μουσείο Antonino Salinas εντείνει τις πιέσεις προς το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Αρχικά, ο Independent τονίζει ότι η επιστροφή του θραύσματος στην Ελλάδα έχει στρέψει την προσοχή και σε άλλα έργα τέχνης που θα μπορούσαν – ή θα έπρεπε- να επιστραφούν στις χώρες προέλευσής τους. Παράλληλα, η βρετανική εφημερίδα χαρακτηρίζει «συμφωνία-ορόσημο» την απόφαση να επιστραφεί το θραύσμα στην Ελλάδα σε αντάλλαγμα με ένα αρχαίο άγαλμα και έναν αμφορέα και επισημαίνει ότι η εξέλιξη αυτή αναζωπυρώνει μια από τις πιο έντονες και μακροχρόνιες διαμάχες στον κόσμο της τέχνης. Μενδώνη Παρθενώνας

Τι αναφέρει ο Σταμπολίδης

Αφού αναφέρεται στο ιστορικό της αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδας – Βρετανικού Μουσείου, παραθέτοντας τα επιχειρήματα των δύο πλευρών και γνώμες ειδικών, η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι αν και τα αιτήματα για επαναπατρισμό έργων τέχνης δεν είναι καινούργια, τα τελευταία χρόνια ζητείται όλο και περισσότερο από τις χώρες να επιστρέψουν αντικείμενα που έχουν ληφθεί κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, παρατίθενται οι απόψεις του Γενικού Διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης Νίκου Σταμπολίδη, ο οποίος εξηγεί ότι πρόκειται για γλυπτά που αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος ενός συνόλου: «Είναι το ίδιο το σώμα του μνημείου που ζητά τα μέλη του πίσω», υποστηρίζει, επιχείρημα που σύμφωνα με την εφημερίδα συμμερίζεται σύσσωμη η κοινότητα των αρχαιολόγων.

Παράλληλα ο κ. Σταμπολίδης υπογραμμίζει ότι οι εκκλήσεις για επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα «δεν ταυτίζονται με τις εκκλήσεις για επαναπατρισμό άλλων αντικειμένων. Ο Παρθενώνας είναι μια sui generis περίπτωση, δηλαδή μια κατηγορία από μόνος του», υπογραμμίζει.

Τι είχε γράψει σε έκθεση ο Ντέιβιντ Μάιερς

Απασχόλησαν, ωστόσο, αυτήν την εβδομάδα τα απόρρητα έγγραφα που έχει στην κατοχή του το μέσο Art Newspaper και που φαίνεται να ανατρέπουν τα ισχύοντα δεδομένα. Σε αυτά παρουσιάζεται η προ 30 ετών θέση του τότε Βρετανού πρέσβη στην Αθήνα, ο οποίος είχε παραδεχθεί ότι το θέμα των Μαρμάρων «είναι κάτι που δεν μπορούμε να κερδίσουμε».

«Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κρατάμε όσο το δυνατόν πιο μετριοπαθή στάση και να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε επιθετικά επιχειρήματα που θα ακούγονται κούφια στα αυτιά των Ελλήνων», είχε γράψει σε σχετική έκθεση ο Ντέιβιντ Μάιερς.

«Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι θα μπορούσαμε, αν θέλουμε, να χαράξουμε ειδική νομοθεσία για την επιστροφή. Το πρόβλημα είναι ότι δεν θέλουμε» είχε επισημάνει ακόμη. Ο αποχαρακτηρισμένος φάκελος αναφέρεται σε επίσκεψη του τότε Βρετανού υπουργού Πολιτισμού Τίμοθι Ρέντον στην Ελλάδα, το 1991.  svg%3E

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments