Ελλάδα

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Παγετός ο εχθρός της επόμενης ημέρας – Πλήρης οδηγός επιβίωσης

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Παγετός ο εχθρός της επόμενης ημέρας – Πλήρης οδηγός επιβίωσης
Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας αναμένεται να μετατρέψουν τους δρόμους σε παγοδρόμια - Τι να γνωρίζετε πριν βγείτε από το σπίτι σας

Μπορεί η κακοκαιρία Ελπίς να μας αποχαιρέτησε αφήνοντας σκηνικό χάους και απίστευτης ταλαιπωρίας, ωστόσο τα δύσκολα έρχονται!

Τα χιόνια παραμένουν στους δρόμους, αλλά οι σχεδόν πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν αναμένεται να μετατρέψουν το λεκανοπέδιο σε ένα τεράστιο παγοδρόμιο.

Σε συνθήκες παγετού τα περισσότερα ατυχήματα

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους αργά το βράδυ της Τρίτης και νωρίς το πρωί της Τετάρτης θα έχουμε ισχυρό παγετό, ιδιαιτέρως σε περιοχές που έχει ήδη χιονίσει.

Ιδιαίτερα ανήσυχος για τον εκτεταμένο παγετό, λόγω και της μηδενικής εξοικείωσης της πλειονότητας των Ελλήνων με το συγκεκριμένο φυσικό φαινόμενο, εμφανίζεται ο καθηγητής κ. Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9,89, είπε χαρακτηριστικά ότι «επειδή ο καιρός έχει ανοίξει την Τρίτη, θα έχουμε μια ανέφελη νύχτα και στις περιοχές που είναι χιονοκαλυμμένες, η θερμοκρασία θα πέσει πάρα πολύ. Επομένως, το πρωί της Τετάρτης θα έχουμε ισχυρό παγετό. Οι επιφάνειες θα παγώσουν. Δυστυχώς, πολλές περιοχές δεν έχουν καθαριστεί και το χιόνι είναι άφθονο στους δρόμους».

«Ο πάγος δεν αντιμετωπίζεται, ενώ πάνω στο φρέσκο χιόνι μπορεί να περπατήσει κάποιος. Πιο ασφαλείς θα είμαστε όταν λιώσει το χιόνι. Την Τετάρτη οι δρόμοι θα μετατραπούν σε παγοδρόμια. Τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται με παγετό. Γι’ αυτό λέμε ότι η Τετάρτη θα είναι η δυσκολότερη ημέρα μετά την κακοκαιρία, λόγω του παγετού» προσέθεσε ο κ. Λαγουβάρδος.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Για την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ότι στην κεντρική και νότια νησιωτική χώρα θα υπάρξουν νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα περιοριστούν στην Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι, γενικώς, αίθριος, με τοπικές νεφώσεις κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της, θα διατηρηθεί όμως σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός κατά τόπους ισχυρός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες, ο οποίος στα βορειοδυτικά θα είναι τοπικά ολικός. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 07 με 09 βαθμούς. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά στους -04 με -07 βαθμούς και στη δυτική Μακεδονία τοπικά στους -13 με -15 βαθμούς Κελσίου.

Οι δυσοίωνες προβλέψεις των μετεωρολόγων «υποχρέωσαν» στην επέκταση της αργίας για 2η ημέρα, έτσι πριν ξεκινήσετε καλό είναι να γνωρίζετε τι λειτουργεί και τι όχι, εκτός φυσικά από τα σχολεία που παραμένουν κλειστά.

Η αργία της Τετάρτης – Ποιους επηρεάζει

Με πρόγραμμα αργίας τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Με όχι συχνά δρομολόγια και μετά  τις 6.30 το πρωί θα ξεκινήσει την Τετάρτη η κυκλοφορία λεωφορείων και τρόλεϊ στην Αθήνα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΑΣΑ, μετά από αυτοψίες των εποπτικών συνεργείων προκειμένου να διαπιστωθεί η δυνατότητα εκτέλεσης δρομολογίων, τα δρομολόγια θα ξεκινήσουν μεταξύ 06.30 – 07.00, λόγω του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης παγετού κατά τις πρώτες πρωινές ώρες.

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Οι γραμμές 2 και 3 του Μετρό θα λειτουργούν κανονικά. Στο τμήμα «Δουκ. Πλακεντίας» – Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», δεν θα πραγματοποιούνται ενδιάμεσες στάσεις.

Στη γραμμή 1 η συγκοινωνία, θα διεξάγεται στο τμήμα Πειραιάς – Ειρήνη και αντίστροφα με προοπτική έως το μεσημέρι να δοθεί και το υπόλοιπο τμήμα της γραμμής σε λειτουργία.

Στο δίκτυο του ΤΡΑΜ, τα δρομολόγια θα διεξάγονται ως εξής:

  • Γραμμή 6 “Σύνταγμα – Πικροδάφνη” με τερματική στάση Λ. Βουλιαγμένης
  • Γραμμή 7 “Ασκληπιείο Βούλας – Ακτή Ποσειδώνος” με τερματική στάση Κολυμβητήριο

Έως το μεσημέρι αναμένεται να έχει αποκατασταθεί πλήρως η κυκλοφορία στο δίκτυο του ΤΡΑΜ.

Δημόσιο – Τι λειτουργεί

Συνεχίζεται για 2η ημέρα η αναστολή λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών στις περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας λόγω της κακοκαιρίας. Έτσι δεν λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες στις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου, καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Εξαιρούνται:

  • (α) οι υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού,
  • (β) οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας,
  • (γ) οι δημόσιες δομές υγείας,
  • (δ) τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και
  • (ε) υπηρεσίες, η λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία για τη διαχείριση του φαινομένου, κατά την κρίση του Προϊσταμένου της οικείας οργανικής μονάδας, που κοινοποιείται στους υπαλλήλους με κάθε πρόσφορο μέσο.

Κλειστές και οι τράπεζες

Κλειστές θα παραμείνουν και την Τετάρτη οι  τράπεζες στις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου και στις περιφερειακές ενότητες Βοιωτίας και Εύβοιας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments