Πολιτισμός

Πουέρτο Ρίκο: Άγαλμα ανατράπηκε πριν από την επίσκεψη του Ισπανού Βασιλιά

Πουέρτο Ρίκο: Άγαλμα ανατράπηκε πριν από την επίσκεψη του Ισπανού Βασιλιά
Πουέρτο Ρίκο: Το άγαλμα είχε κοπεί στα δύο μετά από διαδηλώσεις που εμπνέονται από αντιρατσιστικά κινήματα σε όλο τον κόσμο.

Ένα άγαλμα της αποικιακής εποχής ανατράπηκε στο Πουέρτο Ρίκο πριν από την επίσκεψη του Ισπανού μονάρχη. Το περιστατικό συνέβη ώρες πριν από το φως της ημέρας τη Δευτέρα πριν από την επίσκεψη του βασιλιά Φελίπε ΣΤ’ στο έδαφος των ΗΠΑ στην Καραϊβική.

Το σπασμένο άγαλμα ανακαλύφθηκε από αστυνομικούς τις πρώτες πρωινές ώρες αφού άκουσαν έναν δυνατό κρότο σε περιπολία νωρίς το πρωί. Πουέρτο Ρίκο

«Ακούστηκε σαν έκρηξη», είπε ο συνταγματάρχης Χοσέ Χουάν Γκαρθία, αστυνομικός επίτροπος για το Σαν Χουάν

Το άγαλμα του Ισπανού εξερευνητή Juan Ponce de León, φτιαγμένο από λιωμένο χάλυβα από βρετανικά κανόνια, έδειχνε τον León να κοιτάζει νότια με το αριστερό του χέρι στο ισχίο και το δεξί του δάχτυλο στραμμένο προς τον πρώτο οικισμό που ίδρυσε.

Το άγαλμα δείχνει επίσης προς την κατεύθυνση του κοντινού καθεδρικού ναού San Juan Bautista που κρατά τα λείψανα του Ponce de León.

Ο Ισπανός εξερευνητής αποβιβάστηκε στο Πουέρτο Ρίκο το 1493, συνοδεύοντας τον Χριστόφορο Κολόμβο. Ο Πόνσε ντε Λεόν έγινε ο πρώτος κυβερνήτης του νησιού και κατέπνιξε μια εξέγερση των ιθαγενών Tainos, μιας υποομάδας των Ινδιάνων Arawak, αφού τους ανάγκασε να εργαστούν.

Το άγαλμα έχει πλέον εγκατασταθεί ξανά αφού οι εργάτες αποκατέστησαν τον αριθμό των 589 κιλών λίγες ώρες μετά την άφιξη του βασιλιά Φελίπε αργά το απόγευμα της Δευτέρας.

Καθώς δούλευαν, το πλήρωμα αποκατάστασης δέχτηκε επίσκεψη από διαδηλωτές με κάποιους να αναρτούν πινακίδες στη βάση του αγάλματος, μια από τις οποίες έγραφε: «Δεν είναι θεοί». Οι διαδηλωτές είπαν ότι θα το γκρεμίσουν ξανά και ότι επόμενο είναι ένα άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου. Πουέρτο Ρίκο

Η αποικιακή κληρονομιά της Ισπανίας στο Πουέρτο Ρίκο

Η κληρονομιά της Ισπανίας είναι  σε όλο το Πουέρτο Ρίκο, με έναν κεντρικό δρόμο στο Σαν Χουάν που πήρε το όνομά του από τον Πόνσε ντε Λεόν και ένα κολοσσιαίο άγαλμα του Κολόμβου να υψώνεται κατά μήκος της βόρειας ακτής του νησιού.

Το άγαλμα του Κολόμβου έχει διπλάσιο μέγεθος από το Άγαλμα της Ελευθερίας χωρίς το βάθρο του.

Ο δήμαρχος του Σαν Χουάν, Μιγκέλ Ρομέρο, υπερασπίστηκε την επανεγκατάσταση σε συνέντευξή του στο Telemundo Puerto Rico, λέγοντας: «Οι Ισπανοί πριν από 500 χρόνια δεν είναι οι ίδιοι του σήμερα».

Αργότερα είπε στους δημοσιογράφους μετά την άφιξη του βασιλιά: “Η ελευθερία της έκφρασης προστατεύεται, αλλά αυτό που δεν μπορεί να προστατευτεί είναι ο βανδαλισμός. Πιστεύω ότι ο βανδαλισμός είναι η πιο δειλή μορφή έκφρασης”.

Πριν από δύο χρόνια, ακτιβιστές βγήκαν στους δρόμους του Old San Juan καθώς ενώθηκαν σε ένα κίνημα των ΗΠΑ για την εξάλειψη των συμβόλων καταπίεσης και απαίτησαν να διαγραφεί η κληρονομιά της Ισπανίας στο Πουέρτο Ρίκο. Ενώ ορισμένα αγάλματα έχουν παραμορφωθεί με γκράφιτι, η αστυνομία είπε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο άγαλμα ανατρέπεται. Πουέρτο Ρίκο

Το άγαλμα βρισκόταν στην Plaza San José, κοντά στη δεύτερη παλαιότερη σωζόμενη ισπανική εκκλησία στην Αμερική, της οποίας η κατασκευή ξεκίνησε το 1532 σε γη που δωρήθηκε από τον Ponce de León και η βάση της ανεγέρθηκε πάνω σε έναν οικισμό.

Ο βασιλιάς Φελίπε είχε προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον Κυβερνήτη του Πουέρτο Ρίκο Πέδρο Πιερλουίζι και άλλους αξιωματούχους για να γιορτάσουν την 500η επέτειο από την ίδρυση του Σαν Χουάν.

Το Πουέρτο Ρίκο παρέμεινε ισπανική αποικία μέχρι το 1898 όταν η Ισπανία μετέφερε το νησί στις Ηνωμένες Πολιτείες στο τέλος του ισπανοαμερικανικού πολέμου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments