Focus

Ώρα μηδέν για την Ιβάνκα Τραμπ: Ή καταθέτει αλήθειες ή αντιμετωπίζει συνέπειες

Ώρα μηδέν για την Ιβάνκα Τραμπ: Ή καταθέτει αλήθειες ή αντιμετωπίζει συνέπειες
Η Ιβάνκα κράτησε ένα προφίλ Ζεν. Αυτή η ήσυχη ύπαρξη έχει πλέον καταρρεύσει από κάτι εντελώς άγνωστο σε ολόκληρο τον κόσμο του Τραμπ: Συνέπειες.

Ο χρόνος τρέχει για την Ιβάνκα Τραμπ – Και γρήγορα μάλιστα… Ανησυχητικά γρήγορα.  Και το χειρότερο για εκείνη, είναι πως για πρώτη φορά στη ζωή της, βρίσκεται ενώπιον ευθυνών και συνεπειών. Ενώπιων ευθυνών, που δεν έχει μάθει να αναγνωρίζει και να αναλαμβάνει.

Πέρασαν σχεδόν έξι χρόνια από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε την πρώτη του εκστρατεία για την προεδρία των ΗΠΑ και πολλοί Αμερικανοί έχουν ξυπνήσει πια σε μια χώρα που, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τους ήταν άγνωστη.

Παρακολούθησαν τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να γκρεμίζει διαχρονικούς κανόνες ευγένειας. να αγνοεί  δεκαετίες απαγορεύσεων του νεποτισμού, να καταποντίζει αρχές και αξίες και να παραβιάζει νόμους με σκοπό να θέσει μια νέα “ηθική” βάση για το πώς πρέπει να ενεργεί ο αρχηγός του κράτους. 

G20: Η... άβολη στιγμή της Ιβάνκα Τραμπ και το βλέμμα της Λαγκάρντ που δεν θα ξεχάσει ποτέ

Από τον χρυσό μικρόκοσμο του Τραμπ στο αδιάφθορο σύμπαν της Αμερικανικής Δικαιοσύνης

Ο Τραμπ τέντωσε τα σύνορα της αμερικανικής δημοκρατίας σχεδόν στο οριακό τους σημείο. Αλλά αυτή την εβδομάδα, ήταν η μεγαλύτερη κόρη του, και μεγάλη αδυναμία του, η Ιβάνκα Τραμπ, που ξύπνησε σε μια άγνωστη χώρα.

Η Ιβάνκα Τραμπ – η οποία, παρά τα ελλιπή τυπικά προσόντα και τη μηδενική σχετική εμπειρία, πέρασε τέσσερα χρόνια ως ανώτερη βοηθός του πατέρα της, στον Λευκό Οίκο,  με τον περίφημο και περιζήτητο τίτλο της βοηθού του Προέδρου, κρατήθηκε σε μεγάλο βαθμό απομονωμένη και ασφαλής από τις αναταραχές και τις διαμάχες που προκάλεσε η προεδρία του πατέρα της.

Αυτή και ο σύζυγός της Τζάρεντ Κούσνερ, έτερος ωφελούμενος της τάσης του Ντόναλντ για νεποτισμό, πέρασαν ένα σχετικά ήρεμο χρόνο από τότε που ο Ντόναλντ έφυγε από την Ουάσιγκτον και εγκαταστάθηκε στη νέα Μέκκα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Φλόριντα. Εκεί, ο Κούσνερ φαίνεται ότι αξιοποιεί, τις σχέσεις με τη Μέση Ανατολή, που ανέπτυξε κατά τα χρόνια του στον Λευκό Οίκο για να δημιουργήσει ένα νέο επενδυτικό ταμείο.

Αντιμέτωπη με μιαν άγνωστη για εκείνη έννοια, έως τώρα: Συνέπειες

Κατά τη θητεία της η όμορφη Ιβάνκα κράτησε ένα προφίλ Ζεν. Αυτή η κομψή, ήσυχη ύπαρξη, ωστόσο, έχει πλέον καταρρεύσει από κάτι εντελώς άγνωστο σε ολόκληρο τον κόσμο του Τραμπ: Συνέπειες.

Όπως γράφουν μάλιστα εμφαντικά τα μεγαλύτερα αμερικανικά δίκτυα: “Η τρομερή, φρικτή, καθόλου καλή, πολύ κακή εβδομάδα λογοδοσίας της Ιβάνκα ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα”. 

Αργά την Τρίτη, η γενική εισαγγελέας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, Λετίθια Τζέιμς, κατέθεσε πρόταση για να εξαναγκάσει την πρώην πρώτη κόρη να εμφανιστεί για ένορκη κατάθεση στη μακροχρόνια έρευνα για την ομώνυμη επιχείρηση ακινήτων του πατέρα της.

Οι Τραμπ είχαν ζητήσει από έναν δικαστή να ακυρώσει τις κλήσεις για κατάθεση από την Ιβάνκα, τον πατέρα της και τον αδερφό της Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, με την αιτιολογία ότι η έρευνα είναι ένα πολιτικό «κυνήγι μαγισσών». Η αίτηση απορρίφθηκε. 

Ιβάνκα Τραμπ: «Έμαθα πολλά από τη Μέρκελ»

Οι απαντήσεις που καλείται να δώσει

Το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα ισχυρίζεται ότι ο Οργανισμός Τραμπ – όπου η Ιβάνκα εργαζόταν ως εκτελεστική αντιπρόεδρος μέχρι που επιστρατεύτηκε στην Ουάσιγκτον το 2017 – «χρησιμοποίησε δόλιες ή παραπλανητικές εκτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων για να λάβει μια σειρά από οικονομικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένων δανείων, ασφαλιστικής κάλυψης και φορολογικές εκπτώσεις».

Ως εκ τούτου έγραψαν, η Ιβάνκα «δεν έχει καμία εύλογη βάση να αψηφήσει μια νόμιμη κλήτευση επειδή η κατάθεσή της έχει ξεκάθαρα μια λογική σχέση με τα υπό διερεύνηση θέματα».

Οι δικηγόροι που την εγκαλούν ανέφεραν δε, την ιδιότητα της Ιβάνκα ως «κλειδί παίκτη» σε πολλές συναλλαγές, που βρίσκονται υπό διερεύνηση, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς του Doral, ενός γκολφ κλαμπ στη Φλόριντα που ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ως τόπο διεξαγωγής της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά το 2020.

Υποστηρίζουν επίσης,  ότι η Ιβάνκα Τραμπ «έπαιξε βασικό ρόλο» στην απόκτηση της μίσθωσης από τον Οργανισμό Τραμπ για το ιστορικό κτίριο του Old Post Office, όπου ο πατέρας της άνοιξε ένα ξενοδοχείο. Η εν λόγω επιχείρηση, έγινε χώρος άντλησης κεφαλαίων και εράνων για πολιτικούς και ξένες κυβερνήσεις που έλπιζαν να κερδίσουν τη χάρη και εύνοια του τότε προέδρου πατέρα της.

Ιβάνκα Τραμπ: Έγινε viral όταν την αγνόησαν σε συζήτηση ηγετών της G20

Το διαμέρισμα στην Park Avenue και κάποιες άλλες πιθανές  ατασθαλίες

Ακόμη χειρότερα, οι ερευνητές θέλουν επίσης να μιλήσουν με την Ivanka για ένα διαμέρισμα στην Park Avenue που της μίσθωσε ο πρώην εργοδότης της, σε μια παράλογη τιμή ενοικίασης, ώστε να μπορεί να λάβει τραπεζικά δάνεια. Η έρευνα που διεξάγεται από την Εισαγγελέα  Τζέιμς τρέχει παράλληλα με μια έρευνα που διεξάγεται τώρα από τον εισαγγελέα του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ. Έρευνα, που έχει ήδη καταλήξει σε κατηγορίες κατά του Οργανισμού Τραμπ και του επί μακρόν οικονομικού διευθυντή του, Άλεν Βάισελμπεργκ.

Αν η κλήση για ένορκη κατάθεση δεν έσπασε τη χρυσή φούσκα της Ιβάνκα στη Φλόριντα, η επιτροπή της Βουλής που διερεύνησε την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο διέλυσε κάθε ψευδαίσθηση της, πως θα μπορούσε να περιμένει ήσυχα απολαμβάνοντας την ηλιόλουστη πολιτεία της Φλόριντα,  μέχρι να αρχίσει και πάλι να δέχεται προσκλήσεις για τα γκαλά της Νέας Υόρκης όπου κάποτε ήταν βασική παρουσία στο κόκκινο χαλί.

Τα πολλά προσωπεία της Ιβάνκα Τραμπ

Πώς της ζητήθηκε να παρέμβει κατά ην πρωτοφανή επίθεση οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο

Έναν χρόνο από την ημέρα που έληξε η θητεία του πατέρα της ως προέδρου, ο πρόεδρος της επίλεκτης επιτροπής που διερεύνησε την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου, Μπένι Τόμσον, ανακοίνωσε ότι ζητούσε την «εθελοντική συνεργασία» της Ιβάνκα, στην έρευνα της εννεαμελούς επιτροπής σε τέσσερις διαφορετικούς τομείς της έρευνας.

Σε αυτούς τους τομείς περιλαμβάνονταν οι «προσπάθειες» του πατέρα της να «εμποδίσει την καταμέτρηση των πιστοποιημένων εκλογικών ψήφων». Τι απάντηση έδωσε στη βία που ασκήθηκε από τους ίδιους τους υποστηρικτές του εκείνη την ημέρα. Το αν διέταξε την Εθνοφρουρά να επέμβει για να καταπνίξει την εξέγερση και εάν «έλαβε τα κατάλληλα μέτρα σχετικά με τις συνεχιζόμενες απειλές βίας», τις ημέρες μεταξύ της επίθεσης στο Καπιτώλιο και του τέλους της θητείας του.

Washington Post: Η Ιβάνκα Τραμπ χρησιμοποιούσε ιδιωτικό e-mail για κυβερνητικές υποθέσεις

Είχε ακούσει τη συνομιλία Τραμπ – Πενς για… κατάληψη 2ης τετραετίας στον Λευκό Οίκο;

Συγκεκριμένα, η επιτροπή θέλει να ακούσει από την Ιβάνκα τη μαρτυρία της, για μία συνομιλία που φέρεται να παρακολούθησε μεταξύ του πατέρα της και του τότε αντιπροέδρου Μάικ Πενς το πρωί της 6ης Ιανουαρίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνομιλίας, φέρεται ότι ο Πενς αντιστάθηκε στις φρενήρεις εκκλήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, να παραβιάσει μονομερώς την τετραετή καταμέτρηση των εκλογικών ψήφων και να εγκαταστήσει τον Τραμπ για δεύτερη θητεία.

Οι εισαγγελείς θα ήθελαν επίσης να της μιλήσουν για το αν της ζητήθηκε να παρέμβει για να πείσει τον πατέρα της, πως  έπρεπε να παροτρύνει τους ταραχοποιούς υποστηρικτές του, να διαλυθούν και να φύγουν από το Καπιτώλιο, εκείνη την ημέρα που συντάραξε την αμερικανική δημοκρατία. 

Εάν η Ιβάνκα αρνηθεί να συμμορφωθεί οικειοθελώς, στην κλήτευση, θα αντιμετωπίσει άλλη μια κλήτευση για να καταθέσει.  Αν αρνηθεί να καταθέσει και αψηφήσει ανοιχτά τις κλητεύσεις, κινδυνεύει να κατηγορηθεί για «ποινική περιφρόνηση του Κογκρέσου». 

Όμιλος Τραμπ: Στοιχεία απάτης έφερε στο φως η εισαγγελία της Νέας Υόρκης

Οι έρευνες στα σπίτια της Ιβάνκα Τραμπ

Οι δύο έρευνες στα πρώην σπίτια της στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον επισημάνθηκε πάντως, πως δεν είναι εγκληματικές έρευνες. Ούτε η Εισαγγελέας Τζέιμς, ούτε η επίλεκτη επιτροπή μπορούν να ασκήσουν ποινικές διώξεις εναντίον της. Αλλά οι δύο δικαστικοί ερευνητές με τους οποίους πρέπει τώρα να συνεργαστεί η Ιβάνκα, τη βάζουν σίγουρα, σε ένα μέρος που δεν έχει ξαναβρεθεί, σε έναν κόσμο που της είναι ξένος.

Το 2012, η ​​Ιβάνκα διέφυγε την πιθανότητα να γίνει στόχος σε μια έρευνα απάτης, αφού ο τότε δικηγόρος του πατέρα της, Marc Kasowitz, συναντήθηκε με τον τότε DA Cyrus Vance του Μανχάταν. Λίγο αργότερα στην εκστρατεία επανεκλογής του Vance, συγκέντρωσε και δώρισε 50.000 δολάρια.

Η Ιβάνκα Τραμπ παραβίασε την καραντίνα για να γιορτάσει το Πάσχα

Ο εφιάλτης της Ιβάνκα Τραμπ, ξεκινάει τώρα: Αφότου ξύπνησε σε μία Αμερική που δεν αναγνωρίζει

Από το 2017 έως το 2021, η “πριγκίπισσα” Ιβάνκα απολάμβανε όλα τα οφέλη της στενής της σχέσης με τον εν ενεργεία πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ως βοηθός του Προέδρου, ήταν λειτουργικά – αν όχι νομικά – απρόσβλητη από το να πρέπει να καταθέσει σε οποιονδήποτε για οτιδήποτε είχε σχέση με την παρουσία της, στον Λευκό Οίκο.

Η έρευνα για την οποία την κλήτευσε η Τζέιμς για μεγάλο μέρος εκείνου του διαστήματος είχε παγώσει. Παρότι οι δικαστικές διαμάχες για τα οικονομικά αρχεία του Ντόναλντ Τραμπ διαδραματίζονταν στο παρασκήνιο. Αλλά όλα αυτά έχουν τελειώσει τώρα. Και ενώ καμία έρευνα δεν είναι εγκληματική, η Ιβάνκα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σκληρή επιλογή: Να πει την αλήθεια ή να πάει στη φυλακή για ψευδορκία.

Για πρώτη φορά ίσως σε ολόκληρη τη ζωή της, ο πατέρας της δεν μπορεί να την προστατεύσει από το να χρειαστεί να μιλήσει ειλικρινά.  Έχει ξυπνήσει απότομα, σε μία Αμερική, την οποία πραγματικά δεν αναγνωρίζει…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments