Οδηγός

Κατώτατος μισθός 2022: Ξεκίνησε η διαδικασία προσδιορισμού – Πότε θα ολοκληρωθεί

Κατώτατος μισθός 2022: Ξεκίνησε η διαδικασία προσδιορισμού – Πότε θα ολοκληρωθεί
Κατώτατος μισθός 2022: Ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) ξεκίνησε τη διαδικασία προσδιορισμού του κατώτατου μισθού για το 2022 στην Ελλάδα.

Ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) ξεκίνησε τη διαδικασία προσδιορισμού του κατώτατου μισθού για το 2022 στην Ελλάδα. Ο φορέας γνωστοποίησε πως την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022 συνεκλήθη η Επιτροπή Διαβούλευσης για τον Κατώτατο Μισθό, υπό την Προεδρία του ομ. καθηγητή Νομικής Αθηνών και Προέδρου του Ο.ΜΕ.Δ., κ. Κώστα Παπαδημητρίου, αποστέλλοντας προσκλήσεις στους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς για μελέτη και υποβολή, εκ μέρους τους, των σχετικών εκθέσεων .

Η διαδικασία διαλόγου για τον κατώτατο μισθό του έτους 2022 προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Απριλίου 2022, όπως ο νόμος ορίζει. Ο νέος κατώτατος μισθός θα αυξηθεί έως και 8% για τους εργαζομένους. Πρόσφατα, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως “Έχω ζητήσει από τον Υπουργό Εργασίας να εκκινήσει άμεσα τη διαδικασία για μία δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα εφαρμοστεί από 1 Μαΐου αυτού του έτους και θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που είδαν οι εργαζόμενοι από την 1η Ιανουαρίου του 2022”.

Κατώτατος μισθός 2022: Το χρονοδιάγραμμα για τη νέα αύξηση

Με τροπολογία που κατατέθηκε θεσπίζεται το νέο χρονοδιάγραμμα για τη θέσπιση του κατώτατου μισθού. Έτσι επισπεύδεται η εκκίνηση και η όλη διεξαγωγή της διαδικασίας για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού για το 2022, προκειμένου η απόφαση για το επίπεδο του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου να ληφθεί νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα και με τις πρόσφατες δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κατώτατος μισθός 2022: Ολόκληρο το χρονοδιάγραμμα

Πιο συγκεκριμένα, ορίζεται ότι:

  • 1.Η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για την σύνταξη έκθεσης για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού θα λάβει χώρα μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.
  • 2.Η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 28η Φεβρουαρίου 2022
  • 3.Η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 15η Μαρτίου 2022.
  • 4.Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευόμενων καθώς και της έκθεσης των φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 31η Μαρτίου 2022.
  • 5. Το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης ολοκληρώνεται το αργότερο έως την 15η Απριλίου 2022
  • 6. Η εισήγηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα λάβει χώρα εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του Απριλίου 2022.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments