Οικονομία

Ξένες τράπεζες: Όσες εδρεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να χρειαστεί να διατηρούν περισσότερο κεφάλαιο

Ξένες τράπεζες: Όσες εδρεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να χρειαστεί να διατηρούν περισσότερο κεφάλαιο
Ξένες τράπεζες: Περισσότερο κεφάλαιο και ρευστότητα αναμένεται να χρειαστεί να διατηρούν οι ξένες τράπεζες που εδρεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περισσότερο κεφάλαιο και ρευστότητα αναμένεται να χρειαστεί να διατηρούν οι ξένες τράπεζες που εδρεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό αναφέρει έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήρθε στην επιφάνεια και αφορά τις αναθεωρήσεις των κανόνων που εξετάζουν τα κράτη μέλη του μπλοκ.

Οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες προσπαθούν να ταξινομήσουν περισσότερες ξένες τράπεζες ως θυγατρικές παρά ως υποκαταστήματα, μια αλλαγή που θα απαιτούσε από αυτές να ενισχύσουν τους τοπικούς ισολογισμούς τους και να τεθούν υπό άμεση εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κίνηση θα παγιδεύσει μια μεγάλη μερίδα δανειστών που άνοιξαν υποκαταστήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ.

Ξένες τράπεζες: Τι αναφέρει έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Έγγραφο που ήρθε στη δημοσιότητα και ετοιμάστηκε για τα κράτη μέλη σημειώνει ότι οι προσαρμογές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μια «αυτόματη ενεργοποίηση για επικουρικότητα» ή τρόπους περιορισμού της διακριτικής ευχέρειας που έχουν οι ρυθμιστικές αρχές να αποφασίζουν ποια υποκαταστήματα πρέπει να γίνουν θυγατρική.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) του μπλοκ ανέφερε σε έκθεση του Ιουνίου 2021 ότι στο τέλος του 2020 υπήρχαν 106 υποκαταστήματα τρίτων χωρών (TCB) σε 17 κράτη μέλη που κατείχαν 510,23 δισεκατομμύρια ευρώ (569,16 δισεκατομμύρια δολάρια) σε περιουσιακά στοιχεία με διακυμάνσεις στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη τους. Η Κίνα έχει 18 υποκαταστήματα, ακολουθούμενη από τη Βρετανία με 15, το Ιράν 10 και τις Ηνωμένες Πολιτείες εννέα.

Οι ρυθμιστικές αρχές τραπεζών της ΕΕ αποφασίζουν κατά περίπτωση εάν ένα ξένο υποκατάστημα θα πρέπει να γίνει θυγατρική που στη συνέχεια θα εποπτεύουν άμεσα. Ο κύριος ρυθμιστής ενός ξένου υποκαταστήματος είναι ο εγχώριος φύλακάς του.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments