Ελλάδα

Χάπια Covid: Ξεκινά σήμερα η κατ’ οίκον διάθεση

Χάπια Covid: Ξεκινά σήμερα η κατ’ οίκον διάθεση
Χάπια Covid: Ξεκινά από σήμερα η διάθεση του φαρμάκου κατά του κορωνοϊού που έφτιαξε η Merck, το οποίο θα χορηγηθεί κατ' οίκον.

Από σήμερα ξεκινά η κατ’ οίκον διάθεση για τα χάπια κατά του Covid 19 της Merck. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν κάνει οι αρμόδιοι φορείς, τα αντιικά χάπια θα παραδίδονται στο σπίτι του εκάστοτε ασθενούς μέσω Courier. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα για τα αντιικά χάπια της Merck έχει ανοίξει από τις 14 Ιανουαρίου.

Όπως είχε εξηγήσει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Πέμπτης (27/1), η κατ’ οίκον παράδοση των χαπιών «είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση της πανδημίας και για τους συμπολίτες μας. Χωρίς ταλαιπωρία, για ανθρώπους που είναι άρρωστοι».

Ποιοι το δικαιούνται

Η κατ’ οίκον παράδοση των αντιικών χαπιών δεν αφορά όλους τους ασθενείς, αλλά εκείνους που είναι άνω των 18 ετών, νοσούν από κορωνοϊό και έχουν προβλήματα υγείας.

Με θετικό rapid ή PCR test

Βασική προϋπόθεση επίσης, είναι να έχουν θετικό test, είτε rapid είτε PCR.

Βήμα προς βήμα η διαδικασία

Η διαδικασία για την παραλαβή των αντιικών χαπιών στο σπίτι έχει ως εξής:

  • Επικοινωνεί ο ασθενής με τον γιατρό που τον παρακολουθεί.
  • Ο γιατρός κάνει αίτηση στην πλατφόρμα και η απάντηση έρχεται με τη μορφή μηνύματος τόσο στον γιατρό όσο και στον ασθενή, μέσα σε 24 ώρες.
  • Αφού έρθει η απάντηση και αφού έχει υπάρξει επικοινωνία με τον ΕΟΠΥΥ, δίνει και την τελική του συγκατάθεση ο ασθενής και μιλά με τον ΕΟΠΥΥ για τη διεύθυνση που θα παραλάβει τα χάπια.

Κατάλληλο και για τη μετάλλαξη Όμικρον

Βάσει των όσων έχει ανακοινώσει η Merck, το αντιικό χάπι της κατά του κορωνοϊού λειτουργεί εναντίον (και) της μετάλλαξης Όμικρον, σύμφωνα με εργαστηριακές έρευνες. Η Merck και ο εταίρος της, Ridgeback Biotherapeutics, ανακοίνωσαν στις 28/1 ότι έξι εργαστηριακές έρευνες έδειξαν πως το πειραματικό φάρμακό τους κατά του κορωνοϊού, μολνουπιραβίρη (molnupiravir), λειτουργεί απέναντι στην πολύ μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον.

Τα στοιχεία αποτίμησαν την αντιιική δραστηριότητα της μολνουπιραβίρης και άλλων αντιιικών παραγόντων κατά παραλλαγών ανησυχίας της Covid-19. Η αποτελεσματικότητα της μολνουπιραβίρης εναντίον της «Όμικρον» δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε μελέτες σε ανθρώπους, ανέφεραν οι εταιρείες. Η μολνουπιραβίρη και ένα χάπι της Pfizer που λαμβάνεται επίσης από το στόμα έλαβαν άδεια στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο και θεωρούνται σημαντικά εργαλεία απέναντι στην Όμικρον. Στην Ελλάδα το χάπι της Merck έκανε πρεμιέρα πριν από δύο εβδομάδες.

Η Pfizer ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι εργαστηριακά δεδομένα έδειξαν ότι το σκεύασμά της, Paxlovid, διατηρεί την αποτελεσματικότητά του εναντίον της Όμικρον. Η Merck ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι το χάπι της έχει έναν μηχανισμό που μπορεί να λειτουργήσει εναντίον της «Όμικρον» και οποιασδήποτε άλλης παραλλαγής. Το molnupiravir έχει λάβει άδεια χρήσης σε περισσότερες από δέκα χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιαπωνίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments