Πολιτική

Γεωργαντάς: Στο anagnorisi.emvolio.gov.gr καταχωρούνται οι εμβολιασμοί που έχουν γίνει σε 60 και πλέον χώρες

Γεωργαντάς: Στο anagnorisi.emvolio.gov.gr καταχωρούνται οι εμβολιασμοί που έχουν γίνει σε 60 και πλέον χώρες
Σε όσους έχουν εμβολιαστεί σε άλλες χώρες, δεν μπορεί να εκδοθεί πιστοποιητικό

Από τις 10 Ιανουαρίου, οι καταχωρήσεις στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού όσων έχουν εμβολιαστεί σε μια από τις 60 χώρες που εφαρμόζουν το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού, μπορεί και γίνονται ηλεκτρονικά και να τους εκδίδεται πιστοποιητικό. Όσοι έχουν εμβολιαστεί σε άλλες χώρες, μπορούν να καταχωρούν μέσω ΚΕΠ τον εμβολιασμό τους για να αποφύγουν τις συνέπειες, χωρίς όμως να μπορεί να εκδοθεί πιστοποιητικό.

Αυτά ανέφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Γιώργου Καμίνη.

Ο υφυπουργός είπε, πως όσοι έχουν κάνει την πρώτη ή και την δεύτερη δόση σε μία από τις 27 χώρες της ΕΕ ή στις 33 άλλες χώρες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού, όπως και όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις στην Ελλάδα αλλά την τρίτη δόση στο εξωτερικό, μπορούν από τις 10 Ιανουαρίου να εισέρχονται στην εφαρμογή «anagnorisi.emvolio.gov.gr» να το καταχωρίσουν και ταυτόχρονα να τους εκδίδεται και στην Ελλάδα ένα αντίστοιχο πιστοποιητικό, ώστε να μπορούν με αυτό να συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες, όπου αυτό προβλέπεται.

Μάλιστα όποιος έχει κάνει τις δύο δόσεις και θέλει να προγραμματίσει την τρίτη δόση του, μπορεί να το κάνει μέσα από αυτή την εφαρμογή. Επειδή πρόκειται για ψηφιακά επαληθεύσιμο πιστοποιητικό, μπορεί πολύ εύκολα η εφαρμογή να ελέγξει τη γνησιότητα των εγγράφων αυτών και να τα καταχωρίσει και στην Ελλάδα. Εφαρμογή άλλωστε, της πλατφόρμας αυτής, όπως είπε ο υφυπουργός, έχουν κάνει ήδη χρήση 5.730 συμπολίτες μας.

Ερωτηθείς ο κ. Γεωργαντάς, εάν οι άνθρωποι αυτοί, που είναι άνω των 60 ετών και για τους οποίος ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός, κινδυνεύουν να τους επιβληθεί πρόστιμο, ο υφυπουργός απάντησε αρνητικά, καθώς, εάν έχουν κάνει τις δύο δόσεις, εμφανίζονται στο Μητρώο Εμβολιασθέντων Εξωτερικού, οπότε δεν υπάρχει κανένας τέτοιος κίνδυνος. Ο νόμος επιφέρει το διοικητικό πρόστιμο σε εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου.

Για όσους ωστόσο, δεν έχουν εμβολιαστεί σε κάποια από τις 60 χώρες που ανήκουν στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού, και δεν έχουν ψηφιακά επαληθεύσιμα πιστοποιητικά, μπορεί και αυτοί εάν θέλουν να πηγαίνουν στα ΚΕΠ να καταχωρούν τα όποια πιστοποιητικά έχουν, μέσα από μια διαδικασία η οποία έχει προβλεφθεί, ώστε να μην έχουν τις δυσμενείς συνέπειες – όμως πιστοποιητικό δεν μπορεί εκδοθεί γι’ αυτούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments