Πολιτική

Κωνσταντίνα Αδάµου: Έζησα bullying στο ΜέΡΑ25

Κωνσταντίνα Αδάµου: Έζησα bullying στο ΜέΡΑ25
Αφού θέλησες να κάνεις παιδί, να μείνεις σπίτι σου, καταγγέλλει ότι της έλεγαν

Για προσβολές και ανελέητο bullying καταγγέλλει πρώην συντρόφους της η βουλευτής το ΜέΡΑ25 Κωνσταντίνα Αδάμου. «Αφού θέλησες να κάνεις παιδί, να μείνεις σπίτι σου, να παραιτηθείς και να παραχωρήσεις τη θέση σου στον επόμενο. Δεν είμαστε εδώ για να γεννοβολάς εσύ», της είπαν μεταξύ άλλων.

«Όταν εντάχθηκα στο κόμμα, πίστεψα στα όμορφα στημένα λόγια που διακήρυτταν. Όμως, δύο χρόνια τώρα έγινα παρατηρητής αντιδημοκρατικών, αντισυντροφικών, αντιδεοντολογικών και αυταρχικών συμπεριφορών, που ελάμβαναν χώρα τόσο προς εμένα όσο και προς άλλους συνοδοιπόρους μου. Δυστυχώς ήταν πολύ δύσκολο να βρει κανείς το δίκιο του», αναφέρει. «Ηταν ένας αδιανόητος και παρατεταμένος ψυχολογικός πόλεμος». Ακόμα και σήμερα δυσκολεύεται να ανακαλέσει στη μνήμη της την περίοδο εκείνη. «Για μένα το θέμα του ΜέΡΑ25 έχει λήξει. Το άφησα πίσω μου γιατί ήταν πραγματικά ένα απίστευτα τοξικό κλίμα και μία απόλυτα ψυχοφθόρα κατάσταση».

Ψυχολογικός πόλεμος

Όταν ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής, διένυε τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης της. Ακόμα και μετά τις εκλογές δεν είχε καμία επικοινωνία με τον ίδιο τον Βαρουφάκη. Αυτή ήρθε μετά από καιρό, κατόπιν δικής της πρωτοβουλίας. «Το είχα στο μυαλό μου να σε πάρω και εγώ», της είπε. Η πιο δυσάρεστη έκπληξη, όμως, ήρθε όταν γνώρισε τους υπόλοιπους. Αντιμετώπισε εχθρικό κλίμα, χωρίς να καταλαβαίνει γιατί.

Ήταν κάτι πρωτόγνωρο». Ένα μήνα μετά συμπεριελήφθη στο ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25 για τις βουλευτικές εκλογές. Παρά τον καύσωνα και τα συμπτώματα που της προκαλούσε η εγκυμοσύνη, στεκόταν όρθια στα εκλογικά περίπτερα, στηρίζοντας άλλους συνυποψηφίους και το κόμμα. Η δικαίωση ήρθε όταν εκλέχθηκε πρώτη στην Περιφέρειά της, με διπλάσιους ψήφους από τον δεύτερο. Στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όταν τέθηκε το ζήτημα της ορκωμοσίας, ο Γιάνης Βαρουφάκης έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι το ΜέΡΑ25 είναι ένα δημοκρατικό κόμμα.

Ο καθένας θα επέλεγε κατά συνείδηση. Εκείνος εξέφρασε την επιθυμία του να ορκιστεί πολιτικά, αλλά θα σεβόταν τους περίπου μισούς που επέλεξαν θρησκευτικό όρκο. Η Κωνσταντίνα Αδάμου ανήκε σε αυτούς. Κατά την άφιξή της στα έδρανα της Βουλής, όμως, παρατήρησε μια έντονη ανησυχία και αναβρασμό ανάμεσα στους συναδέλφους της. Εκείνοι, αναστατωμένοι, την ενημέρωσαν ότι ένα πρόσωπο, ούτε λίγο ούτε πολύ, τους έδωσε την εντολή να ορκιστούν όλοι ανεξαιρέτως με πολιτικό όρκο.

Επιπλέον με φωνές και ιδιαίτερα προσβλητικό τόνο, της ζήτησαν να παραχωρήσει στο κόμμα, εκτός από τους τρεις συνεργάτες, που είχε ήδη δώσει, ακόμα έναν. Να σημειωθεί ότι κάθε βουλευτής δικαιούται πέντε συνεργάτες συνολικά: τρεις δημοσίους υπαλλήλους αποσπασμένους και δύο ιδιωτικούς επιστημονικούς συνεργάτες. «Μετά και από αυτή την πίεση και τις φωνές ξεκίνησε να επιδεινώνεται η κατάσταση της εγκυμοσύνης μου και έφτασα σε σημείο να λιποθυμήσω δύο φορές μέσα στη Βουλή και να μεταφερθώ στο ιατρείο». Όπως καταγγέλλει, παρότι οι λιποθυμίες της έγιναν σε κοινή θέα, κανένας από το κόμμα της δεν τη βοήθησε. Τη βοήθησε βουλευτής άλλου κόμματος. Σε αυτό το κλίμα, η Αδάμου επιχείρησε να απευθυνθεί στον ίδιο τον Γιάνη Βαρουφάκη. Εκείνος της έβαζε τις φωνές, ακόμα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

«Δύο φορές, μάλιστα, παρουσία και των υπολοίπων μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μου αφαίρεσε τον λόγο πάλι φωνάζοντας. Συγκεκριμένα είπε: “Σου απαγορεύω να μιλάς. Σε εγκαλώ. Σου παίρνω τον λόγο τώρα και δεν θα ξαναμιλήσεις”. Υπήρχαν φορές που μετά από κάποιες συνεδριάσεις ή ακόμα και κατά τη διάρκειά τους ξεσπούσα σε κλάματα εξαιτίας των τραμπούκικων συμπεριφορών που ασκούσαν κάποιοι άνθρωποι με ισχύ εντός του κόμματος».

H Κωνσταντίνα Αδάμου, ανακαλεί μία από τις εκφράσεις που της είχαν προκαλέσει τον μεγαλύτερο αποτροπιασμό. «Αφού θέλησες να κάνεις παιδί, να μείνεις σπίτι σου, να παραιτηθείς και να παραχωρήσεις τη θέση σου στον επόμενο. Δεν είμαστε εδώ για να γεννοβολάς εσύ», είπε ένας «σύντροφος».

Τονίζει, πάντως, ότι υπήρξαν στιγμές που ο Γιάνης Βαρουφάκης έδειχνε ενδιαφέρον για την κατάστασή της. Μετά από 1,5 μήνα στη Βουλή με λιποθυμίες, εμετούς, συσπάσεις κ.λπ. την προέτρεψε να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη για να ηρεμήσει και να κοιτάξει την υγεία της. Ωστόσο, «υπήρχαν άλλοι που ακόμη και αυτά τα έστρεφαν εναντίον μου και εκεί ήταν που δεν με υπερασπιζόταν ως αρχηγός του κόμματος». Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της χρειάστηκε για ένα μικρό χρονικό διάστημα να μείνει κλινήρης μετά από παρότρυνση του γιατρού της.

Ο σύζυγός της βρέθηκε αντί εκείνης στα γραφεία του κόμματος για να εισπράξει την απειλή: «Ή θα κάνετε αυτά που σας λέμε ή θα σας τελειώσουμε». Η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο. «Κάθε φορά που προσπαθούσα να εκφράσω το οτιδήποτε πάντοτε έβρισκα τοίχο». «Όσες ελάχιστες εργασίες μού είχαν ανατεθεί, τις διεκπεραίωνα. Και αιτούμουν διαρκώς να αναλάβω και άλλες, αλλά δεν μου τις παραχωρούσαν». Με έκπληξη είδε ακόμα και το κοινοβουλευτικό έργο της, ερωτήσεις και άρθρα, να αποκλείονται από την ιστοσελίδα του κόμματος.

Εξευτελισμός και καταπάτηση του δικαιώματος της γυναίκας

Σαράντα ημέρες μετά τη γέννα, επέστρεψε στις υποχρεώσεις που της ανέθεσε το κόμμα. Τότε ήταν που εκείνη και το λίγων ημερών βρέφος της κόλλησαν H1N1, με αποτέλεσμα να νοσηλευτούν με κίνδυνο της ζωής τους. Μετά την περιπέτεια αυτή, η επιστροφή στις υποχρεώσεις της συνοδεύτηκε από παρακώλυση του κοινοβουλευτικού της έργου. Παρά τη θέλησή της, την αντικαθιστούσαν διαρκώς στην κοινοβουλευτική επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Παρ’ όλα αυτά, την κατηγορούσαν ότι δεν έχει παρουσία. «Ηταν ένας εξευτελισμός και μία καταπάτηση του δικαιώματος της γυναίκας να γίνει μητέρα από ένα κόμμα που υποτίθεται ότι είναι δημοκρατικό και ενδιαφέρεται για τους αδύναμους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Αφορμή για την αποχώρησή της από το κόμμα στάθηκε η συμμετοχή της στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Ενώ εργαζόταν επί μήνες για νομοσχέδιο που αφορούσε την εκπαίδευση, πληροφορήθηκε ότι την αντικατέστησαν. Ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή της και στον πρόεδρο της Βουλής και στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments