Διεθνή

Ουκρανικό: Οι ΗΠΑ τροφοδοτούν τις εντάσεις λένε οι Ρώσοι

Ουκρανικό: Οι ΗΠΑ τροφοδοτούν τις εντάσεις λένε οι Ρώσοι
Ουκρανικό: Ρωσία και ΗΠΑ ρίχνουν η μία την ευθύνη στην άλλη σχετικά με την κλιμάκωση της Μόσχας έναντι της Ουκρανίας.

ΗΠΑ και Ρωσία έχουν επιδοθεί σε ένα συνεχές πινγκ πόνγκ ευθυνών για το Ουκρανικό. Οι Ρώσοι πλέον αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ έχουν προκαλέσει κλίμα “υστερίας” για την κρίση στα ουκρανικά σύνορα, καθώς ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησε ότι «οι συνέπειες θα είναι φρικτές» εάν η Ρωσία εισβάλει.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους ότι η Ουάσιγκτον και οι αμερικανικοί “δορυφόροι” έχουν υποστηρίξει τους φόβους για ρωσική εισβολή. «Προς απογοήτευσή μας, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν τον τελευταίο καιρό έναν πολύ μεγάλο αριθμό μη επαληθευμένων, παραμορφωμένων και εσκεμμένα παραπλανητικών πληροφοριών για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία και γύρω από αυτήν», δήλωσε ο Πεσκόφ τη Δευτέρα.

Οι ΗΠΑ καλλιεργούν την υστερία

“Η υστερία που διαφημίζεται από την Ουάσιγκτον προκαλεί υστερία στην Ουκρανία, σχεδόν σε σημείο που οι άνθρωποι ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για το μέτωπο. Είναι γεγονός”, πρόσθεσε ο Πεσκόφ, σχολιάζοντας τις διαφωνίες του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky με τις ΗΠΑ.

Σε μια κλήση την περασμένη εβδομάδα, την οποία ένας ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος περιέγραψε στο CNN ως «μακροσκελή και ειλικρινή», ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Ουκρανό ομόλογό του ότι μπορεί να είναι επικείμενη μια ρωσική επίθεση. Ο Ζελένσκι, ωστόσο, επανέλαβε τη θέση του ότι η απειλή από τη Ρωσία παραμένει «επικίνδυνη αλλά διφορούμενη» και δεν είναι βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθεί επίθεση, είπε ο αξιωματούχος.

Εξαιρετικά ανησυχητική η απειλή κυρώσεων

Τη Δευτέρα, ο Πεσκόφ κάλεσε τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους «να υιοθετήσουν μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση» και είπε ότι η πρόσφατη απειλή κυρώσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «εξαιρετικά ανησυχητική».

“Είναι λόγος για σοβαρή ανησυχία για τις διεθνείς χρηματοοικονομικές δομές και τις επιχειρήσεις”, είπε ο Πεσκόφ. «Είναι μια ανοιχτή επίθεση στις επιχειρήσεις». Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρους δήλωσε αυτό το Σαββατοκύριακο ότι η χώρα θα εισαγάγει νέα νομοθεσία που θα διευρύνει τις κυρώσεις και θα στοχεύει συγκεκριμένα άτομα κοντά στο Κρεμλίνο εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

“Γενικά, οι Αγγλοσάξονες κλιμακώνουν ευρέως τις εντάσεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο”

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επίσης εντοπίσει αρκετούς επίλεκτους Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους και επιχειρηματικούς ηγέτες που οι ΗΠΑ σκοπεύουν να επιβάλουν κυρώσεις εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, δήλωσε στο CNN ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Γενικά, οι Αγγλοσάξονες κλιμακώνουν ευρέως τις εντάσεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο», είπε ο Πεσκόφ. Οι διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση της κατάστασης συνεχίζονται. Την περασμένη εβδομάδα, τόσο οι ΗΠΑ όσο και το ΝΑΤΟ παρουσίασαν στη Μόσχα γραπτές απαντήσεις με στόχο την αποτροπή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Πέμπτη ότι οι επιστολές απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Μόσχας για την επέκταση της στρατιωτικής συμμαχίας προς τα ανατολικά.

Η Ρωσία απάντησε γραπτώς στη γραπτή απάντηση των ΗΠΑ

Τη Δευτέρα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Ρωσία απάντησε γραπτώς στη γραπτή απάντηση των ΗΠΑ. Η απάντηση της Μόσχας έρχεται εν όψει της προγραμματισμένης τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την Τρίτη.

Επίσης την Τρίτη, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον θα μεταβεί στην Ουκρανία για συνομιλίες, όπου θα ανακοινώσει 88 εκατομμύρια λίρες (περίπου 118 εκατομμύρια δολάρια) σε νέα χρηματοδότηση, σύμφωνα με δήλωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments