Ελλάδα

Ενθρόνιση Αρχιεπισκόπου Κρήτης: Συγκίνηση και σπουδαία μηνύματα από τον Ευγένιο τον Β’ [vid]

Ενθρόνιση Αρχιεπισκόπου Κρήτης: Συγκίνηση και σπουδαία μηνύματα από τον Ευγένιο τον Β’ [vid]
Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος (κατά κόσμον Ευάγγελος Αντωνόπουλος), είναι 54 ετών. Ένας φωτισμένος, σύγχρονος ανοιχτόμυαλος και πολύ αγαπητός Ιεράρχης.

Στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο, πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022 η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγένιου του Β’, όπως θα είναι επισήμως γνωστός, καθώς στην Ιστορία της αυτοκέφαλης Εκκλησίας της  Κρήτης υπήρξε Αρχιεπίσκοπος Ευγένιος και κατά το παρελθόν.

Ο Σεβασμιώτατος Ευγένιος Β’, καταγράφεται στην Ιστορία ως ο 77ος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης.

Η τελετή λαμβάνει χώρα παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως,  του προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη, της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων, του υπουργού Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη και του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη. Την αξιωματική αντιπολίτευση θα εκπροσωπήσει ο κ. Ραγκούσης.

Ο φωτισμένος Ιεράρχης και νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος B’, στην ομιλία του για την ενθρόνισή του, απηύθυνε σημαντικά μηνύματα ενότητας και αγάπης και τάχθηκε με σαφήνεια, ενάντια στον ρατσισμό και σε κάθε μορφής διάκριση. Ήταν ένας λόγος αγάπης και ομόνοιας, με στιγμές έντονης συγκινησιακής φόρτισης.

Δείτε live την Τελετή Ενθρόνισης, από τον Άγιο Μηνά Ηρακλείου, Κρήτης:

Η Εκκλησία της Κρήτης υπάγεται απ’ ευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα εκπροσωπήσουν ο μητροπολίτης Αυστρίας Αρσένιος και ο μέγας πρωτοσύγκελος των Πατριαρχείων Θεόδωρος (που κατάγονται από την Κρήτη) ενώ θα παραβρεθούν και εκπρόσωποι από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, την Εκκλησία της Ελλάδας και την Εκκλησία της Κύπρου και εκπρόσωποι από το Όρος Σινά, επίσης 25 αρχιερείς, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Την προσφώνηση του νέου Αρχιεπισκόπου θα κάνει ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, και θα ακολουθήσει η αντιφώνηση του κ. Ευγένιου. Στη συνέχεια θα εισέλθουν στο εσωτερικό του ναού, όπου παρουσία περίπου 250 προσκεκλημένων, θα τελεστεί η ακολουθία της ενθρόνισης. Την ακολουθία θα τελέσει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, επικουρούμενος από 4 κληρικούς και 4 διακόνους. Θα ακολουθήσουν οι προσφωνήσεις των εκπροσώπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των άλλων Ορθόδοξων Εκκλησιών καθώς και του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη. Η τελετή θα ολοκληρωθεί με τον ενθρονιστήριο λόγο του νέου Αρχιεπισκόπου.

Ο κ. Ευγένιος θα τελέσει εσπερινό στον ναό του Αγίου Τίτου, στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ το πρωί της Κυριακής θα γίνει αρχιερατικό συλλείτουργο στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά. Μετά το πέρας του, οι πιστοί, που για λόγους δημόσιας υγείας δεν θα μπορούν να παραστούν στο εσωτερικό του ναού κατά την ενθρόνιση, θα έχουν τη δυνατότητα να χαιρετήσουν και να ευχηθούν στο νέο Αρχιεπίσκοπο.

Η διαδικασία εκλογής του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

Από το Σάββατο, ημέρα ενθρόνισης του κ. Ευγένιου, τίθεται σε χηρεία η Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Τοποτηρητής θα αναλάβει ο Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων Ειρηναίος, μέχρι την εκλογή του διαδόχου του κ. Ευγένιου, ο οποίος αποχωρεί από τον μητροπολιτικό θώκο.

Μάλιστα, η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου δεν αποκλείεται να γίνει κατά την πρώτη συνοδική συνεδρίαση υπό τον νέο Αρχιεπίσκοπο, η οποία εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Φεβρουαρίου.

Ποιος είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης – Ο κοσμαγάπητος  πρώην Μητροπολίτης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος (κατά κόσμον Ευάγγελος Αντωνόπουλος), είναι 54 ετών. Ένας φωτισμένος, σύγχρονος ανοιχτόμυαλος και πολύ αγαπητός Ιεράρχης. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο την 14η Φεβρουαρίου 1968, φέροντας και Μικρασιατικές καταβολές.

Μετά τίς εγκύκλιες σπουδές, φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου έλαβε το πτυχίο του τον Μάϊο του 1990. Το 1992 περάτωσε τα μαθήματα του κλάδου Ιστορικής Θεολογίας του τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η μοναχική του κουρά έγινε στην Ιερά Μονή ‘Αγιου Γεωργίου Σελλινάρι στις 23 Φεβρουαρίου 1991 από τον αοίδιμο Γέροντά του, Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριο, ο οποίος τον χειροτόνησε διάκονο στις 24 Φεβρουαρίου 1991 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως και πρεσβύτερο στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Βραχασίου στις 3 Μαρτίου 1991. Διορίσθηκε Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου στις 24 Δεκεμβρίου 1991.

Από το 1994 διακόνησε ως εφημέριος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως και από το 1997 ανέλαβε την διεύθυνση του Εκκλησιαστικού Πνευματικού Κέντρου της πόλης του Αγίου Νικολάου. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Κρητών Θεολόγων (1995 -1997), Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων και της Εταιρείας Αποφυλακιζομένων Νομού Λασιθίου, Μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Στήριξης ατόμων με ειδικές ανάγκες της Περιφέρειας Κρήτης «Ο Άγιος Τίτος» και Πρόεδρος του Σωματείου «Οι φίλοι του παιδιού Κρήτης», το οποίο εδρεύει στη Νεάπολη.

Στις 6 Ιουνίου 2001 διορίσθηκε Υπογραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και το 2004 ανέλαβε την Διεύθυνση Συντάξεως του Επίσημου Δελτίου της Εκκλησίας Κρήτης «Απόστολος Τίτος». Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης στις 26 Μαΐου 2005 τον εξέλεξε παμψηφεί στη θέση του Επισκόπου Κνωσού και στη θέση του Αρχιγραμματέα της. Η Χειροτονία του είχε τελεστεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά το Σάββατο 28 Μαΐου 2005.

Η παμψηφεί εκλογή του Ευγενίου, ως Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου έγινε στις 9 Σεπτεμβρίου 2010 και η ενθρόνισή του πραγματοποιήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2010. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης εξελέγη από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στις 11 Ιανουαρίου 2022.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments