Οικονομία

Κομισιόν χειμερινές προβλέψεις: Ανάπτυξη 8,5% το 2021 και 4,9% το 2022

Κομισιόν χειμερινές προβλέψεις: Ανάπτυξη 8,5% το 2021 και 4,9% το 2022

Πηγή Φωτογραφίας: Economico.gr

Κομισιόν χειμερινές προβλέψεις: Ισχυρή ανάπτυξη δείχνουν οι προβλέψεις της Κομισιόν για το 2021 και συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2022. Συγκεκριμένα το 2021 προβλέπει ανάπτυξη για την Ελλάδα με 8,5% ενώ 4,9% για το 2022 και 3,5% για το 2023.

Ισχυρή ανάπτυξη δείχνουν οι προβλέψεις της Κομισιόν για το 2021 και συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2022. Συγκεκριμένα το 2021 προβλέπει ανάπτυξη για την Ελλάδα με 8,5% ενώ 4,9% για το 2022 και 3,5% για το 2023.

Η έκθεση της Επιτροπής, παρουσιάζει το πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα ότι αυξήθηκε κατά 2,7% το τρίτο τρίμηνο του 2021, αντανακλώντας τις ισχυρές εξαγωγικές επιδόσεις και τη σημαντική συμβολή της ιδιωτικής κατανάλωσης. Η αξιοσημείωτη ανάκαμψη των τουριστικών εισροών το καλοκαίρι βοήθησε την οικονομία να ανακτήσει σημαντικό μέρος των προηγούμενων απωλειών λόγω της πανδημίας COVID-19, ενώ ο βιομηχανικός τομέας ανέκαμψε ισχυρά. Η πρόσφατη εμφάνιση της παραλλαγής Omicron και η σχετική αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού αναμένεται να επηρέασαν την ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του 2021, αλλά ο αντίκτυπός της προβλέπεται να εξασθενίσει σε μεγάλο βαθμό κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022. Συνολικά, αναμένεται το πραγματικό ΑΕΠ να έχει αυξηθεί κατά 8,5% το 2021. ΕΕ

Κομισιόν χειμερινές προβλέψεις: Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Σχετικά με τον πληθωρισμό, καθοδηγούμενος κυρίως από τις τιμές της ενέργειας, αυξήθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2021. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων αναμένεται να κορυφωθούν το πρώτο τρίμηνο του 2022 και να υποχωρήσουν αργότερα εντός του έτους. Το υψηλό ενεργειακό κόστος αναμένεται να επιβαρύνει στη συνέχεια τα υπόλοιπα στοιχεία του καλαθιού κατανάλωσης. Ο συνολικός πληθωρισμός στην Ελλάδα προβλέπεται σε 3,1% το 2022 και 1,1% το 2023.

Ποιοι κίνδυνοι παραμένουν στην οικονομία

Παρά την ταχεία ανάκαμψη μέχρι στιγμής, η εξέλιξη της πανδημίας αποτελεί πηγή αβεβαιότητας ιδιαίτερα για τις αφίξεις τουριστών. Επιπλέον, η πρόβλεψη προϋποθέτει μόνο περιορισμένο αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγή από την αξιοσημείωτη αύξηση του κόστους των εισροών.

Σταϊκούρας: Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν την εξαιρετική πορεία της ελληνικής οικονομίας

Δήλωση για τις σημερινές προβλέψεις που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας κάνοντας λόγο για επιβεβαίωση της εξαιρετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας.  “Οι σημερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν την εξαιρετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις ευοίωνες προοπτικές της” δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

«Οι σημερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν την εξαιρετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις ευοίωνες προοπτικές της. Η χώρα καλύπτει τις απώλειες της υγειονομικής κρίσης, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές ενισχύονται, η ανεργία συρρικνώνεται, το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη τονώνεται. Συγκεκριμένα, η χώρα επιτυγχάνει μία ισχυρότερη ανάκαμψη «τύπου V» τo 2021 – τη δεύτερη μεγαλύτερη στην ευρωζώνη –, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των απωλειών του 2020” σημείωσε μεταξύ άλλων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments