Πολιτική

Μητσοτάκης για οπαδική βία: Ποινές χωρίς αναστολή – Τι είπε για τους χούλιγκαν

Μητσοτάκης για οπαδική βία: Ποινές χωρίς αναστολή – Τι είπε για τους χούλιγκαν
Προανήγγειλε αλλαγές στο νομικό πλαίσιο και αυστηροποίηση των ποινών ώστε να μπει άμεσα τέλος στα φαινόμενα οπαδική βίας

Αποφασισμένος για αλλαγές στο υφιστάμενο πλαίσιο ώστε να μπει οριστικά τέλος στα φαινόμενα οπαδικής βίας είναι ο πρωθυπουργός, ο οποίος σε συνέντευξή του προανήγγειλε παράλληλα και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους από το 2023.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά σε συνέντευξη που θα προβληθεί το πρωί του Σαββάτου, αλλά αποσπάσματά της προβλήθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αποφασισμένος να βάλει τέλος στο φαινόμενο της οπαδικής βίας λέγοντας πως και οι ΠΑΕ έχουν ευθύνη.

Αναφερόμενος στη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά «ανατρίχιασα, σοκαρίστηκα με το έγκλημα στη Θεσσαλονίκη», συμπληρώνοντας πως εάν δεν λυθεί τώρα το πρόβλημα της οπαδικής βίας δεν θα λυθεί ποτέ.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα προανήγγειλε αυστηροποίηση των ποινών για όσους συλλαμβάνονται από την επόμενη εβδομάδα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι ποινές που επιβάλλονται θα είναι χωρίς αναστολή μιας και «είναι καλύτερα κάποιος να μπει μέσα για λίγο παρά να του έχει επιβληθεί ποινή και αυτός να κυκλοφορεί ελεύθερος». Τόνισε επίσης πως μεταξύ των αλλαγών θα είναι και αυτή της εισόδου στις θύρες των οργανωμένων οπαδών στα γήπεδα μόνο με εισιτήριο διαρκείας.

«Έχουμε πιο αυστηρό πλαίσιο από το 2019, αλλά πάρα πολλές λέσχες φιλάθλων λειτουργούν ανεξέλεγκτα, αυτό θα αλλάξει» δεσμεύτηκε.

Αναφορικά με τυχόν αντιδράσεις που μπορεί να υπάρξουν στο οπαδικό κίνημα από τις επερχόμενες αλλαγές ο πρωθυπουργός, είπε σκωπτικά «και εάν μερικοί χούλιγκαν είναι στα κάγκελα… ξύδι».

Οι αλλαγές

Σε σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή υπό τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού στην περιοχή Χαριλάου Θεσσαλονίκης.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η εξέταση των υπό κατάθεση μέτρων σε θεσμικό και επιχειρησιακό επίπεδο για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Οι ανακοινώσεις των μέτρων θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα.

  • Δυνατότητα συλλογής, επεξεργασίας και αξιοποίησης, στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας, του υλικού και των δεδομένων που καταγράφονται με οποιοδήποτε τεχνικό μέσο, το οποίο χειρίζεται η Ελληνική Αστυνομία. Έτσι, κάθε ποινική πράξη, που τελείται εντός και εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων, θα μπορεί να διακριβώνεται και να τιμωρείται.
  • Επεκτείνονται τα τοπικά και χρονικά όρια εφαρμογής των ποινικών διατάξεων για πράξεις αθλητικής βίας που έχουν αμιγώς οπαδικά κίνητρα και τελούνται σε χρόνο και τόπο που δεν συνδέεται με κάποια αθλητική εκδήλωση (π.χ., «ραντεβού» οπαδών, επιθέσεις σε συνδέσμους κ.λπ.).
  • Επανέρχεται το «ιδιώνυμο». Δηλαδή, η απαγόρευση αναστολής και μετατροπής των στερητικών της ελευθερίας ποινών που επιβάλλονται από τα ποινικά δικαστήρια για εγκλήματα που αφορούν σε εκδηλώσεις αθλητικής βίας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments