Διεθνή

Ουκρανία: Πούτιν – Μπάιντεν – Τι συζήτησαν τηλεφωνικά

Ουκρανία: Πούτιν – Μπάιντεν – Τι συζήτησαν τηλεφωνικά
Η διπλωματία του τηλεφώνου αναλαμβάνει ρόλο για να αποτραπεί ενδεχόμενο πολέμου στην Ουκρανία

“Φωτιά” έχουν πάρει τα τηλέφωνα τις τελευταίες ώρες σε μία προσπάθεια να αποτραπεί ενδεχόμενη σύρραξη στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν ολοκλήρωσαν, μετά από μία ώρα, την τηλεφωνική επικοινωνία τους για τη συσσώρευση στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία.

Η τηλεφωνική συνομιλία άρχισε στις 11.04 τοπική ώρα στην Ουάσιγκτον (18.04 ώρα Ελλάδας) και ολοκληρώθηκε στις 12.06 τοπική ώρα.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν «κατέστησε σαφές ότι, εάν η Ρωσία προχωρήσει σε περαιτέρω εισβολή στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τους Συμμάχους και τους εταίρους μας, θα απαντήσουν αποφασιστικά και θα επιβάλουν άμεσο και σοβαρό κόστος στην Ρωσία», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του προέδρου των ΗΠΑ με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, «ο πρόεδρος Μπάιντεν προέτρεψε τον πρόεδρο Πούτιν να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης, μέσω της διπλωματίας.

Οι μυστικές αμερικανικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι η εισβολή της Ρωσίας μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και τα επόμενα 24ωρα, μετά το Σαββατοκύριακο, και υποστηρίζουν ότι η Μόσχα ενισχύει περαιτέρω τις δυνάμεις της στην περιοχή.

Για “ψεύδη των δυτικών κάνει λόγο το Κρεμλίνο και συμπληρώνει πως οι κινήσεις της Ρωσίας εντάσσονται στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων.

Μπλίνκεν – Λαβρόφ: Συμφώνησαν ότι… διαφωνούν

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, προτού επικοινωνήσουν Μπάιντεν – Πούτιν, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι θέλουν να προκαλέσουν μία σύρραξη στην Ουκρανία.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ «υπογράμμισε πως η εκστρατεία προπαγάνδας που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σχετικά με μια «επίθεση της Ρωσίας» εναντίον της Ουκρανίας έχει στόχο την πρόκληση, ενθαρρύνοντας τις αρχές του Κιέβου» να προσφύγουν σε μια «στρατιωτική λύση του προβλήματος του Ντονμπάς», της περιοχής της ανατολικής Ουκρανίας, στα σύνορα με τη Ρωσία, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται εδώ και οκτώ χρόνια τους φιλορώσους αυτονομιστές, που στηρίζει η Μόσχα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωνε τον Ρώσο ομόλογό του πως η διπλωματική οδός παραμένει «ανοικτή» για την αποφυγή μιας σύρραξης στην Ουκρανία, όμως θα ήταν αναγκαία μια «αποκλιμάκωση» εκ μέρους της Μόσχας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Μακρόν

Μετά τη διάρκειας 1 ώρας και 40′ λεπτών τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είπε στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι ένας «ειλικρινής διάλογος δεν είναι συμβατός με μία (στρατιωτική) κλιμάκωση» στα ουκρανικά σύνορα, ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Μακρόν και Πούτιν «εξέφρασαν και οι δύο τη βούληση να συνεχιστεί ο διάλογος» μέσω «των οδών προκειμένου να προωθηθεί η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ» για το Ντονμπάς και για τις «συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη», προσθέτει η γαλλική προεδρία.

Ο Γάλλος πρόεδρος «μετέφερε, επίσης, τις ανησυχίες των Ευρωπαίων εταίρων του και των συμμάχων του», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Την είδηση της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των δύο ηγετών επιβεβαίωσε αργότερα και το Κρεμλίνο, με τον εκπρόσωπο Τύπου, Ντμίτρι Πεσκόφ να μην δίνει περισσότερες λεπτομέρειες ως το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν το θέμα της ουκρανικής κρίσης σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη, που διήρκησε μία ώρα και σαράντα λεπτά σήμερα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το Κρεμλίνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments