Τεχνολογία

Ουκρανική κρίση: Προειδοποίηση για ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις σε ευρωπαϊκές τράπεζες

Ουκρανική κρίση: Προειδοποίηση για ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις σε ευρωπαϊκές τράπεζες
Ουκρανική κρίση: Συναγερμός στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας εν μέσω κρίσης στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Η ΕΚΤ προειδοποιεί τις τράπεζες για κίνδυνο ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων καθώς αυξάνεται η ένταση ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, δήλωσαν στο Reuters πηγές που δεν κατονομάζονται, Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ήδη πραγματοποιούν ασκήσεις ετοιμότητας για την αντιμετώπιση επιθέσεων στα πληροφοριακά συστήματά τους, ανέφεραν δύο αξιωματούχοι. Σύμβουλος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι οι Δυτικοί σύμμαχοι επιδεικνύουν «αξιοσημείωτη ενότητα» απέναντι στη Ρωσία.

Η βρετανική Αρχή Οικονομικής Δεοντολογίας κάλεσε τα οικονομικά ιδρύματα της χώρας να λάβουν την προειδοποίηση υπόψη

Η κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έρχεται να προστεθεί σε προειδοποίηση που εξέδωσε τον Ιανουάριο το πολιτειακό υπουργείο Οικονομικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης, προειδοποιώντας για κυβερνοεπιθέσεις σε οικονομικά ιδρύματα ως αντίποινα στην περίπτωση που οι ΗΠΑ επιβάλλουν νέες κυρώσεις στη Μόσχα.

Και στη Βρετανία, το Κέντρο Εθνικής Κυβερνοασφάλειας κάλεσε τους μεγάλους οργανισμούς να ενισχύουν τις ηλεκτρονικές άμυνες λόγω της ουκρανικής κρίσης. Η βρετανική Αρχή Οικονομικής Δεοντολογίας κάλεσε τα οικονομικά ιδρύματα της χώρας να λάβουν την προειδοποίηση υπόψη.

Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει τη Ρωσία να μην εισβάλει στην Ουκρανία, μετά την ανάπτυξη περίπου 100.000 ρώσων στρατιωτών στα σύνορα με την πρώην σοβιετική γειτονική χώρα.

Νωρίτερα φέτος, πολυάριθμοι δικτυακοί τόποι στην Ουκρανία χτυπήθηκαν από χάκερ που παραποίησαν τις ιστοσελίδες και ανάρτησαν το μήνυμα «πρέπει να φοβάστε και να περιμένετε τα χειρότερα.

Σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών SBU, υπάρχουν ενδείξεις ότι η επίθεση εξαπολύθηκε από ομάδες χάκερ που συνδέονται με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες

Η Μόσχα ισχυρίζεται από την πλευρά της ότι η Δύση διακατέχεται από ρωσοφοβία και δεν έχει δικαίωμα να της παραδίδει μαθήματα μετά την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.

Διαβεβαιώνει επίσης ότι δεν είχε καμία ανάμειξη με οποιαδήποτε κυβερνοεπίθεση σε όλο τον κόσμο

Το 2017, η Ουάσιγκτον είχε κατηγορήσει τη Ρωσία για την σαρωτική κυβερνοεπίθεση το NotPetya, όταν ένας ιός έθεσε εκτός λετυργίας χιλιάδες υπολογιστές στην Ουκρανία και παρέλυσε τις ουκρανικές υποδομές.

Πέρυσι, οι ΗΠΑ είχαν κατηγορήσει τη Ρωσία για την ηλεκτρονική εισβολή στην αμερικανική εταιρεία SolarWinds που πουλά λογισμικό διαχείρισης δικτύων. Μέσω της SolarWinds, οι οι χάκερ απέκτησαν πρόσβαση σε δεδομένα αμερικανικών υπουργείων και εταιρειών σε όλο τον κόσμο. Στη Δανία, η κεντρική τράπεζα είχε ανακοινώσει τότε ότι χτυπήθηκε η «οικονομική υποδομή» της χώρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments