Focus

Copacabana: H τραγική ιστορία αγάπης της μεγάλης επιτυχίας του Barry Manilow

Copacabana: H τραγική ιστορία αγάπης της μεγάλης επιτυχίας του Barry Manilow
Copacabana: `Ενα τραγούδι με ευχάριστη μουσική, κρύβει μια τραγική ιστορία που ίσως δεν έχουμε προσέξει...O Barry Manilow γεννήθηκε στις 17 Ιουνίου του 1943.

Ο Βarry Manilow είναι ο Αμερικανός τραγουδιστής των μεγάλων επιτυχιών των `70s ο οποίος πρόσφατα αποκάλυψε ότι είναι ομοφυλόφιλος, δηλώνοντας ότι έκρυβε τη σχέση που διατηρούσε με έναν άνδρα επί 40 χρόνια προκειμένου να μην απογοητεύσει τους fan του.

Το Copacabana, το οποίο περιλαμβάνεται στο δίσκο του “Even Now” που κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο του 1978. Η μουσική γράφτηκε στη Νέα Υόρκη από τον Barry Manilow και οι Jack Feldman και Bruce Sussman έγραψαν τους στίχους.

Ο τίτλος αναφέρεται στο διάσημο νυχτερινό κέντρο της Νέας Υόρκης “Copacabana”

Copacabana

Ο τίτλος αναφέρεται στο διάσημο νυχτερινό κέντρο της Νέας Υόρκης “Copacabana”. Τον τίτλο του πήρε από την ομώνυμη περιοχή του Rio de Janeiro, και τη δεκαετία του 1970 έγινε disco στην πραγματικότητα. Η ηρωίδα της ιστορίας του τραγουδιού είναι ένα κορίτσι, η Λόλα, που έκανε show στο Copacabana, και του αγαπημένου της, Τόνι, που είχε το μπαρ. Η μουσική είναι ιδιαίτερα ευχάριστη και ταιριάζει με το πνεύμα των καμπαρέ- στο πρώτο μισό του κομματιού.

Ωστόσο, εξελίσσεται με τραγικό τρόπο όταν ο Τόνι πυροβολείται και σκοτώνεται από τον Ρίκο, ένα αφεντικό της Μαφίας ο οποίος ενδιαφερόταν για τη Λόλα. Τα χρόνια περνούν και βρίσκουμε τη Λόλα τριάντα χρόνια αργότερα να έχει πια χάσει το μυαλό της από την απώλεια του αγαπημένου της. Παρόλα αυτά, και σ’ αυτό το μέρος του τραγουδιού η μουσική παραμένει αισιόδοξη, με αποτέλεσμα να υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ των λέξεων και της μουσικής.

Ο Barry Manilow έχει πει για το συγκεκριμένο τραγούδι:

“Θυμάμαι ότι έβαλα τους στίχους πάνω στο πιάνο και πάτησα το κουμπί `Record` στο κασετόφωνό μου και έγραψα το τραγούδι σε λιγότερο από 15 λεπτά.”

Στη συνέχεια πήγε το demo που περιείχε το τραγούδι -μόνο με πιάνο και φωνή- σε μία συνάντηση που είχε στο Palm Springs με τον παραγωγό Ron Dante για να ακούσουν το υλικό για το νέο δίσκο. Αρχικά ο Dante είχε επιφυλάξεις με το τραγούδι:

“Είχαμε κάνει μεγάλες pop μπαλάντες και ξαφνικά ήταν εδώ με ένα γρήγορο, πολύ ρυθμικό τραγούδι με ιστορία. Κατόπιν μου είπε “Αν αυτό γίνει επιτυχία τότε θα είναι πολύ μεγάλη επιτυχία» και σκέφτηκα «Έχει δίκιο. Πάμε να το κάνουμε. Ας το ρισκάρουμε.”

Ο συνδημιουργός Bruce Sussman διηγείται:

“Σκεφτήκαμε ότι γράψαμε κάτι καινοτόμο για το δίσκο «Even Now» του Barry. Το «Copacabana» τους εξέπληξε όλους, σίγουρα εμάς και ειδικά την Arista Records γιατί βρέθηκαν μπροστά σε μία σίγουρη επιτυχία. Αυτό το τραγούδι έβαλε τον Barry σε μία μοναδική θέση καθώς είχε ταυτόχρονα 3 επιτυχημένες ηχογραφήσεις στο Top 40. Χάρη σ’ αυτό ο Barry κέρδισε το πρώτο του και, πιστέψτε το ή όχι, το μοναδικό Grammy, το πρώτο χρυσό δίσκο για ένα τραγούδι που συνέθεσε ο ίδιος, την πρώτη του διεθνή επιτυχία και το πρώτο τραγούδι που αποτέλεσε την έμπνευση για σχέδια σε άλλα μέσα (τηλεοπτική ταινία και θεατρικό μιούζικαλ). ”

Her name was Lola, she was a showgirl With yellow feathers in her hair and a dress cut down to there She would meringue and do the cha-cha And while she tried to be a star, Tony always tended bar Across a crowded floor, they worked from 8 till 4 They were young and they had each other Who could ask for more?

At the Copa (CO!), Copacabana (Copacabana) The hottest spot north of Havana (here) At the Copa (CO!), Copacabana Music and passion were always the fashion At the Copa, they fell in love

(Copa Copacabana)

His name was Rico, he wore a diamond He was escorted to his chair, he saw Lola dancin` there And when she finished, he called her over But Rico went a bit too far, Tony sailed across the bar And then the punches flew and chairs were smashed in two There was blood and a single gun shot But just who shot who?

At the Copa (CO!), Copacabana (Copacabana) The hottest spot north of Havana (here) At the Copa (CO!), Copacabana Music and passion were always the fashion At the Copa, she lost her love

(Copa Copacabana)

Her name is Lola, she was a showgirl But that was 30 years ago, when they used to have a show Now it`s a disco, but not for Lola Still in the dress she used to wear, faded feathers in her hair She sits there so refined, and drinks herself half-blind She lost her youth and she lost her Tony Now she`s lost her mind!

(Chorus)… don`t fall in love Copacabana, Copacabana “Το όνομά της ήταν Λόλα και έκανε σόου φορώντας κίτρινα φτερά στα μαλλιά. Κι ενώ προσπαθούσε να γίνει αστέρι, ο Τόνι κράταγε το μπαρ. Δουλεύανε από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 4 το πρωί. Ήτανε νέοι κι είχαν ο ένας τον άλλο.

Στο Κοπακαμπάνα, το πιο καυτό σημείο βόρεια από την Αβάνα, η μουσική και το πάθος ήτανε πάντα στη μόδα. Κι η Λόλα με τον Τόνι ερωτευτήκανε

Το όνομά του ήταν Ρίκο και φορούσε ένα διαμάντι. Τον συνοδεύσανε μέχρι την καρέκλα του κι είδε τη Λόλα να χορεύει. Όταν τελείωσε, την κάλεσε στο τραπέζι. Αλλά ο Ρίκο το παρατράβηξε και ο Τόνι αμέσως πετάχτηκε από το μπαρ. Έπειτα πέσανε μπουνιές και οι καρέκλες σπάσανε στα δύο. Χύθηκε αίμα κι ακούστηκε ένας πυροβολισμός. Αλλά ποιός πυροβόλησε ποιον;

Στο Κοπακαμπάνα, το πιο καυτό σημείο βόρεια από την Αβάνα, όπου η μουσική και το πάθος ήτανε πάντα στη μόδα, η Λόλα έχασε την αγάπη της.

Τη λένε Λόλα και κάποτε έκανε σόου. Αλλά αυτό ήταν πριν από 30 χρόνια. Τώρα το Κοπακαμπάνα είναι ντίσκο. Η Λόλα ακόμα φοράει το φόρεμα που φορούσε παλιά και τα ξεφτισμένα τώρα φτερά στα μαλλιά. Κάθεται εκεί κομψή και πίνει μόνη της μισότυφλα. Έχει χάσει τα νιάτα της, έχει χάσει τον Τόνι και τώρα έχει χάσει και το μυαλό της…

Στο Κοπακαμπάνα, το πιο καυτό σημείο βόρεια από την Αβάνα, όπου η μουσική και το πάθος ήτανε πάντα στη μόδα, μην ερωτευτείτε. Μην ερωτευτείτε στο Κοπακαμπάνα…”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments