Διεθνή

Ουκρανία πόλεμος: Παρέλαβε φορτίο με αντιαεροπορικούς πυραύλους

Ουκρανία πόλεμος: Παρέλαβε φορτίο με αντιαεροπορικούς πυραύλους

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Ουκρανία πόλεμος: Φορτίο με αντιαεροπορικούς πυραύλους παρέλαβε η χώρα από τη Λιθουανία, υπό την σκιά της απειλής ενδεχόμενης ρωσικής επίθεσης.

Η Ουκρανία παρέλαβε νέο φορτίο με όπλα, αν και υπάρχει συμφωνία μεταξύ Μπάιντεν και Ζελένσκι να συνεχιστούν οι διπλωματικές προσπάθειες. Λίγες ώρες αφού ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, συμφώνησαν να επιμένουν στο δρόμο της διπλωματίας και της αποτροπής, το Κίεβο συνέχισε την παραλαβή αντιαεροπορικών συστημάτων από τη Λιθουανία ώστε να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει σε ενδεχόμενη εισβολή της Ρωσίας.

Την Κυριακή (13.02.2022), η Ουκρανία παρέλαβε φορτίο με αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Stinger και πυρομαχικά γι’ αυτά από τη Λιθουανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας. Νωρίτερα, έφθασαν άλλα δύο αεροσκάφη με περίπου 180 τόνους πυρομαχικά από τις ΗΠΑ, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, ο Ολεξίι Ρέζνικοφ.

1.500 τόνους πυρομαχικών έχει λάβει η Ουκρανία

Η Ουκρανία έχει λάβει μέχρι τώρα κάπου 1.500 τόνους πυρομαχικών με 17 πτήσεις, διευκρίνισε μέσω Twitter. Το Κίεβο ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις του με τη βοήθεια συμμάχων του στη Δύση: απέκτησε ιδίως αντιαρματικά συστήματα αμερικανικής και βρετανικής κατασκευής και τουρκικά UAVs.

Το Κίεβο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους υποστηρίζουν πως η Ρωσία ενδέχεται να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή. Η Μόσχα, που έχει αναπτύξει πάνω από 100.000 στρατιωτικούς κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, αρνείται πως έχει τέτοια πρόθεση.

Το ρωσικό σχέδιο, σύμφωνα με τους Αμερικανούς

Άρματα μάχης από τη Λευκορωσία, αεροσκάφη και ελικόπτερα από την Κριμαία, στρατός μέσω του Ντονμπάς, είναι οι βασικές κινήσεις που εκτιμάται ότι θα κάνουν οι Ρώσοι στην επιχείρηση εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα τουλάχιστον με τις ΗΠΑ.

«Το βράδυ κάτι άλλαξε ριζικά. Έγινε μια συνάντηση στην αίθουσα επιχειρήσεων στο Λευκό Οίκο, όπου ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημερώθηκε για το μέγεθος των ενισχύσεων των ρωσικών στρατευμάτων. Για τον αριθμό των στρατευμάτων και τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς που έχουν αναπτυχθεί γύρω από τα σύνορα με την Ουκρανία», μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ITV, Έμα Μέρφι.

Το σχέδιο αποκαλύπτει το NBC, που κάνει λόγο για συντονισμένη επίθεση από πολλές πλευρές. Στόχος των Ρώσων είναι να δημιουργηθεί ένας κλοιός γύρω από το Κίεβο, με επιθέσεις από δύο σημεία στο βορρά, έξι στα νοτιοανατολικά, με αιχμή του δόρατος το Ντονμπάς και την Κριμαία, καθώς και μία ακόμη στα νότια, έτσι ώστε να έχουν τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας.

Τι ανέφερε ο αναλυτής

«Η εισβολή αυτή πιθανότατα να αρχίσει με κυβερνοεπιθέσεις, κυβερνοπόλεμο που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και θα συνεχίσει με αεροπορικές επιθέσεις, μπαράζ αεροπορικών βομβαρδισμών και μετά με πυροβολικό», αναφέρει ο αναλυτής του ABC News, Μικ Μαλρόι.

Η Ρωσία έχει ήδη αναπτύξει, σύμφωνα με το NBC, τις έξι από τις επτά μονάδες ειδικών δυνάμεων, τις επονομαζόμενες «Σπέτσναζ» και εκατοντάδες άλλες μονάδες με χιλιάδες στρατιώτες. Πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού βρίσκονται ήδη στη Μαύρη Θάλασσα για ασκήσεις και έξι υποβρύχια σε ετοιμότητα.

Η ανάπτυξη των S-400 στη Λευκορωσία θα δημιουργήσει, σύμφωνα με το σχέδιο, μια ασπίδα στον αέρα, έτσι ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε πυραυλική απάντηση υπάρξει.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι δημοσιεύοντας τις θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων, αλλά και λεπτομέρειες για τη στρατηγική της Μόσχας, αναγκάζουν τον Πούτιν να αναθεωρεί συνεχώς τα σχέδιά του.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, ασκείται κριτική και στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών προς την αμερικανική κυβέρνηση, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει δημοσιεύσει αποδείξεις που να στηρίζουν αυτές τις αποκαλύψεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments