Πολιτισμός

Για πρώτη φορά οι τρεις Pieta του Μικελάντζελο συναντιούνται

Για πρώτη φορά οι τρεις Pieta του Μικελάντζελο συναντιούνται

Πηγή Φωτογραφίας: Texnologia.Net

Τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο, τα τρία αριστουργήματα του Μικελάντζελο δίνουν την ευκαιρία να μελετήσει κανείς την εξέλιξη της τέχνης του γλύπτη

Στο πλαίσιο της συνάντησης «Μεσογειακά σύνορα ειρήνης 2022» θα ανοίξει για το κοινό η έκθεση “Le tre pietà di Μικελάντζελο . Non vi si pensa quanto sangue costa” στο Μουσείο Έργων του Καθεδρικού Ναού της Φλωρεντίας.

Ένα μεγάλο γεγονός με μεγάλους συμβολισμούς καθώς αναμένεται η συνάντηση των Επισκόπων και Δημάρχων της Μεσογείου αλλά και του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος στο παρελθόν έχει αναφέρει «Η κρίση που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος απαιτεί ένα ολοκληρωμένο, όχι κοντόφθαλμο όραμα». Μικελάντζελο

Για πρώτη φορά, μια έκθεση προσφέρει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό το πρωτότυπο της Pietà Bandini του Μικελάντζελο , που αναστηλώθηκε πρόσφατα, μαζί με την Pietà του Βατικανού και της Pietà Rondanini, από τη συλλογή των Μουσείων του Βατικανού.

«Εκφράζει τη βασανισμένη σχέση που είχε με το μάρμαρο»

Τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο, τα τρία αριστουργήματα του Μικελάντζελο δίνουν την ευκαιρία να μελετήσει κανείς την εξέλιξη της τέχνης του γλύπτη καθώς και την πνευματική του ωρίμανση από την πρώιμη νεότητά του – όταν στη Ρώμη σμιλεύει το έργο που βρίσκεται τώρα στο βόρειο κλίτος της βασιλικής – μέχρι το επισφράγισμα του καλλιτεχνικού του έργου με το ημιτελές Rondanini Pietà, τη διαθήκη και τον διαλογισμό για τον θάνατο και τη σωτηρία της ψυχής.

Ένα ταξίδι ωρίμανσης που διήρκησε περισσότερα από πενήντα χρόνια με τα πρώτα φιλόδοξα βήματα του νεαρού άνδρα που χάραξε το όνομά του στο στήθος της Παναγίας στην έκδοση του Βατικανού ως την προσωπική του απεικόνιση ως ηλικιωμένου πλέον καλλιτέχνη, στην Pieta του Μουσείου Opera del Duomo. Ο Timothy Verdon, διευθυντής του Museo Dell’Opera del Duomo, που φιλοξενούσε το γλυπτό τα τελευταία 40 χρόνια, δήλωσε:

«Αυτό είναι το πιο προσωπικό έργο του Μικελάντζελο , όχι μόνο επειδή περιλαμβάνει τη δική του αυτοπροσωπογραφία και προοριζόταν για τον δικό του τάφο, αλλά επειδή εκφράζει τη βασανισμένη σχέση που είχε με το μάρμαρο». Μικελάντζελο

Επιμέλεια έκθεσης: Barbara Jatta, Sergio Risaliti, Claudio Salsi, Timothy Verdon, Opera del Duomo Museum, Φλωρεντία

Κοντά στον θάνατό του, ο Μιχαήλ Άγγελος διαλογίστηκε βαθιά τα Πάθη του Χριστού, όπως ο ίδιος το κατέστησε σαφές σε ένα σχέδιο της Pietà, όπου έγραψε τον στίχο του Δάντη: «Κανείς δεν σκέφτεται πόσο το αίμα κοστίζει.» (Paradiso XXIX, 91) Το υπέροχο αποτέλεσμα αυτού του πνευματικού διαλογισμού ήταν η εκτέλεση του Pietà Rondanini.

Το επόμενο φθινόπωρο τα τρία γύψινα εκμαγεία θα εκτεθούν στο Sala delle Cariatidi του Palazzo Reale στο Μιλάνο σε ένα νέο, ειδικά σχεδιασμένο σκηνικό για την περίσταση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments