Οικονομία

Ρωσία Ουκρανία: Στο “κόκκινο” οι τιμές του πετρελαίου λόγω της έντασης

Ρωσία Ουκρανία: Στο “κόκκινο” οι τιμές του πετρελαίου λόγω της έντασης

Πηγή Φωτογραφίας: Pexels

Ρωσία Ουκρανία: Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν τη Δευτέρα λόγω της αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης για την Ουκρανία, εντείνοντας τις ανησυχίες για την προσφορά που διατήρησαν τις τιμές του πετρελαίου κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν τη Δευτέρα λόγω της αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης για την Ουκρανία, εντείνοντας τις ανησυχίες για την προσφορά που διατήρησαν τις τιμές του πετρελαίου κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Μπρεντ εκτινάχθηκαν 1,63 δολάρια στα 95,17 δολάρια το βαρέλι.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξήθηκαν 1,22 δολάρια, στα 92,29 δολάρια το βαρέλι. Οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν μια ομάδα πέντε σαμποτέρ που παραβίασαν τα νοτιοδυτικά σύνορα της χώρας από την Ουκρανία τη Δευτέρα, σύμφωνα με πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενη τον στρατό, μια κατηγορία που η Ουκρανία αποκάλεσε ψευδείς ειδήσεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν κατ’ αρχήν σε μια σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία, αλλά το Κρεμλίνο είπε ότι δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια.Οι αγορές των ΗΠΑ παρέμειναν κλειστές τη Δευτέρα για την αργία της Ημέρας των Προέδρων.

ΗΠΑ

Η ένταση εκτόξευσε τις τιμές της ενέργειας

Η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας εκτόξευσε τις τιμές της ενέργειας φέρνοντας έτσι νέες πληθωριστικές πιέσεις. Oι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που μπορεί να εκτροχιάσουν την πορεία των αγορών το 2022, αποτελούν ο υψηλός πληθωρισμός, η προοπτική ενός «επιθετικού» κύκλου σύσφιξης από τη Fed και το το γεωπολιτικό ρίσκο όπως αυτό αποτυπώνεται αυτή τη στιγμή στην ρωσο-ουκρανική κρίση.

Η ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης με αφορμή την Ουκρανία εκτόξευσε τις τιμές της ενέργειας πυροδοτώντας νέες πληθωριστικές πιέσεις. Μία κλιμάκωση θα μπορούσε να επηρεάσει την ευρωπαϊκή οικονομία με τη μορφή χαμηλότερου εμπορίου με την περιοχή, αυστηρότερων χρηματοπιστωτικών συνθηκών και χαμηλότερης και ακριβότερης παροχής φυσικού αερίου με ότι αυτό συνεπάγεται για το ενεργειακό κόστος. Πάντως η αμερικανική τράπεζα JP Morgan εκτιμά ότι οι μετοχές έχουν ήδη αποτιμήσει τους κινδύνους και θεωρεί μικρό τον αντίκτυπο από μία σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ

Τις αποφάσεις του για την ανεξαρτησία των περιοχών που κατέχουν οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές στο Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ (Ντονμπάς) ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, μετά τη συνεδρίαση του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας για του Ουκρανικό. Όπως ανακοίνωσε και επισήμως το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος επικοινώνησε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, και τους ενημέρωσε για την απόφασή του να αναγνωρίσει «στο προσεχές μέλλον» την ανεξαρτησία του Ντονμπάς, δηλαδή των ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας, του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments