Οικονομία

Ουκρανία ενέργεια: Ράλι για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Ουκρανία ενέργεια: Ράλι για φυσικό αέριο και πετρέλαιο
Ουκρανία ενέργεια: Συνεχίζεται το ράλι για φυσικό αέριο και πετρέλαιο καθώς αυξήθηκε σήμερα στο ιστορικό ρεκόρ των 194,715 ευρώ η μεγαβατώρα λόγω της κρίσης που επικρατεί στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Συνεχίζεται το ράλι για φυσικό αέριο και πετρέλαιο καθώς αυξήθηκε σήμερα στο ιστορικό ρεκόρ των 194,715 ευρώ η μεγαβατώρα λόγω της κρίσης που επικρατεί στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Η τιμή του βρετανικού αερίου παραδοτέου τον ερχόμενο μήνα έφθασε τις 463,83 πένες ανά θερμική μονάδα πολύ κοντά στο ιστορικό ρεκόρ που είχε καταγράψει τον περασμένο Δεκέμβριο, στις 470,83 πένες. Στο υψηλό ημέρας η άνοδος της τιμής του αερίου ξεπέρασε το 50% «φλερτάροντας» πλέον με τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Την ίδια ώρα το μπρεντ παράδοσης Μαΐου βλέπει την τιμή του να αυξάνεται κατά 6,1% στα 111,37 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο υψηλό ημέρας είχε φτάσει και τα 113,02 δολάρια. Το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Απριλίου σημειώνει άνοδο 6,15% στα 110,81 δολάρια το βαρέλι, έχοντας φτάσει στο υψηλό των 111,5 δολαρίων.

Μικρή η ποσότητα πετρελαίου που αποδεσμεύτηκε από τα αποθέματα

Οι χώρες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις καθώς ο αντίκτυπος από τις ρωσικές κυρώσεις οδηγεί στα ύψη τις τιμές της ενέργειας, των μετάλλων και των σιτηρών. Το γεγονός αυτό οδήγησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να αποδεσμεύσουν 60 εκατ. βαρέλια από τα στρατηγικά αποθέματά τους για να συγκρατήσουν τις τιμές, αλλά μία αντίστοιχη κίνηση που έγινε στα τέλη του 2021 δεν είχε σημαντικά αποτελέσματα.

Η RBC Capital Markets δήλωσε ότι «απλά δεν είναι (η ποσότητα που αποδεσμεύτηκε) αρκετά μεγάλη για να περιορίσει το ισχυρότερο ανοδικό ρεύμα των τιμών την τελευταία δεκαετία και πλέον».

Το καλύτερο ρωσικό αργό πετρέλαιο, από τα Ουράλια, προσφερόταν με έκπτωση – ρεκόρ αλλά δεν υπήρχαν αγοραστές, κάτι που δείχνει πόσο επιφυλακτικοί είναι οι τελευταίοι καθώς προσπαθούν να κινηθούν εν μέσω των κορυφούμενων οικονομικών κυρώσεων.

Αν και οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν έχουν επιβάλει έως τώρα άμεσες κυρώσεις σε ρωσικά εμπορεύματα, το εμπόριό τους διακόπτεται καθώς οι τράπεζες αποσύρουν τη χρηματοδότηση και τα ναύλα αυξάνονται πολύ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments